Raziskovalci odkrili novo zaskrbljujočo različico koronavirusa v New Yorku. Imenuje se B.1.526

Gr.G.
25.02.2021 14:08
Virusi ves čas mutirajo. Več kot je okuženih ljudi in dlje ko so okuženi, večje so možnosti, da se virusi spremenijo, pravijo strokovnjaki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Dve ločeni skupini raziskovalcev v New Yorku sta po poročanju CNN ta teden potrdili novi zaskrbljujoči sev koronavirusa, ki se hitro širi na severovzhod, odkrili pa so ga decembra lani. Različico so poimenovali B.1.526 in nosi mutacije, ki virusu pomagajo, da se izogne ​​naravnemu imunskemu odzivu telesa, pa tudi učinkom zdravljenja z monoklonskimi protitelesi.

Raziskovalci genomike ugotavljajo, da je okuženih vse več prebivalcev različnih stanovanjskih sosesk v New Yorku, mutacija pa je podobna tisti, ki so jo prvič zaznali v Južni Afriki in jo poimenovali B.1.351. "Od konca decembra do sredine februarja smo opazili nenehno naraščanje števila odkritih primerov, v zadnjih dveh tednih pa zaskrbljujoč dvig na 12,7 odstotka," za CNN povedala skupina iz Columbia University Medical Center. Vodja raziskovalne skupine dr. David Ho je pojasnil, da je mutacija nastala v ZDA, skoraj zagotovo v mestu, ki nikoli ne spi. 

Ameriške raziskovalce je strah, da bi varianta postala dominantna različica koronavirusa v državi, kot se je to zgodilo z angleškim in južnoafriškim sevom. Vendar dodajajo, da trenutno še nimajo dovolj informacij in dokazov, da gredo okužbe v to smer. Ob omenjenih se tudi v Kaliforniji širi tako imenovani kalifornijski sev. Za mutacije obstaja bojazen, da niso samo veliko bolj nalezljive, ampak prinašajo tudi višjo smrtnost. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta