Razmere na trgu naftnih derivatov so se stabilizirale, vlada ne bo podaljšanja zamrznitve cen bencina

A.L.
29.04.2022 15:08

Razmere na trgu naftnih derivatov so se stabilizirale, pravijo na gospodarskem ministrstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Vlada se je zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen 14. marca odločila za začasen ukrep regulacije cen določenih naftnih derivatov. Z uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov je aktivno posegla na trg cen naftnih derivatov. Določila je najvišje dovoljene drobnoprodajne cene ter kasneje, 31. marca s spremembo uredbe določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene z DDV. Uredba velja do vključno 30. aprila. S tem je bil vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

"V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. V Sloveniji trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv. Zaradi vladnega ukrepa so v Sloveniji najvišje dovoljene drobnoprodajne cene za NMB-95 in dizel že od sredine marca 2022 nižje od EU povprečja in povprečja v EURO območju," sporočajo.

Uredba oziroma začasni vladni ukrep bo s 1. majem prenehal veljati. Cene naftnih derivatov se bodo po prenehanju ukrepa znova prosto oblikovale na trgu. Kljub temu na ministrstvu ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru EU povprečja in povprečja EURO območja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta