Robert Golob izbira med dvesto kandidati za poslance. Kdo se je že pridružil stranki Gibanje Svoboda?

Matej Grošelj Matej Grošelj
10.03.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob je zaostril pogoje za vstop v svojo stranko.
Robert Balen

Gibanje Svoboda po zagotovilih predsednika stranke Roberta Goloba izbira med okoli dvesto kandidati, ki se želijo 24. aprila preizkusiti na državnozborskih volitvah. Trenutno poteka zadnja faza selekcije, prihodnjo soboto pa bo stranka na konvenciji razkrila predvolilni program in objavila dokončen seznam kandidatov za poslance. Nekatera imena že krožijo v javnosti.

Golob bo kandidiral v Ljubljani

Da bi se izognili usodi SMC (sedaj Konkretno), ki jo ankete javnega mnenja po rekordnem dosežku na volitvah 2014 že dolgo ne zaznavajo več, so v Golobovi stranki zaostrili pogoje za vstop v stranko. Vsak kandidat mora pridobiti priporočilo vsaj dveh članov, s čimer želijo izločiti morebitne podtaknjene člane, ki bi po volitvah prestopili v druge poslanske skupine. Ni skrivnost, da se bodo za položaje v državnem zboru potegovali nekdanji novogoriški župan in generalni sekretar stranke Matej Arčon, nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič in televizijska novinarka Mojca Pašek Šetinc. Robert Golob je napovedal, da bo kandidiral v Ljubljani, kjer najverjetneje lahko računa na javno podporo župana Zorana Jankovića, s katerim sta nekoč sodelovala v stranki Pozitivna Slovenija.

Tereza Novak: "Dovolj je politike razdvajanja. Potrebujemo več sodelovanja, da bo vsem boljše."
Robert Balen

V glavnem mestu bosta na listi Gibanja Svoboda tudi izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak in nekdanji direktor urada za jedrsko varnost Miroslav Gregorič. "Želim si spremembe, konec prepirov in razdvajanja," je razloge za vstop v politiko navedel Gregorič. Tereza Novak ni novinka na političnem parketu. Pred tremi leti je kot kandidatka Desusa nastopila na evropskih volitvah, ob prehodu na državnozborske volitve pa pravi, da gre sedaj za veliko bolj resno zgodbo. Ker prihaja iz nevladnega sektorja, se zaveda pomena civilne družbe, ki je zbrana v nevladnih organizacijah. Ravno nevladniki so v zadnjih dveh letih trn v peti vlade Janeza Janše. "Verjamem, da lahko ustvarimo državo, kjer bodo ljudje bolje živeli. Slovenci imamo ogromno kapacitet, a jih ne znamo izkoristiti v celoti. V Gibanju Svoboda vidim pripravljenost, da skupaj izboljšamo stvari, da postanemo bolj vključujoča družba in presežemo kreganje. Dovolj je politike razdvajanja. Potrebujemo več sodelovanja, da bo vsem boljše," razmišlja Tereza Novak.

Pomemben moralni vidik kandidatov

V kandidaturo je privolila tudi upokojena profesorica matematike na gimnaziji v Novi Gorici Mirjam Bon Klanjšček. Z Robertom Golobom politično sodeluje od leta 2006 in ima poslanske izkušnje. Kot pravi, se želi v državno politiko vrniti tudi zaradi predsednika stranke, ki ga ocenjuje kot odličnega kandidata za premierja. "Je izjemno inteligenten človek, ki zna predvideti stvari. Veliko razmišlja in deluje povezovalno. Želim si, da bi se razmere v državi korenito spremenile. Zaradi politike smo preveč nesrečni. Na živce mi gresta sovražnost in povzročanje delitev. V politiki manjka zmernosti. Treba je znati poslušati in se pogovarjati," je dejala Mirjam Bon Klanjšček.

Mirjam Bon Klanjšček: "Na živce mi gresta sovražnost in povzročanje delitev. V politiki manjka zmernosti."
Zaab

V Mariboru bi lahko kandidiral nekdanji poslanec LDS Leo Kremžar. Za Večer je povedal, da dokončne odločitve še ni sprejel, razmišlja pa, da bi se vrnil v parlament. "Ko se človek nekam poda, mora vedeti, zakaj to počne. Zadnji dve leti spremljamo grozljivo stanje, kar me spodbuja, da bi se ponovno aktiviral. Biti poslanec je velika odgovornost in tega bi se morali vsi zavedati. Ljudje izberejo poslance zato, da v njihovem imenu odločajo o pomembnih zadevah. Zelo pomembno je, da stranke razmišljajo o moralnem vidiku kandidatov," pravi Kremžar, ki je bil dvajset let župan občine Miklavž na Dravskem polju.

Je Golob prepričal Galeta?

O kandidaturi za poslanca razmišlja tudi tržiški župan Borut Sajovic, ki je bil v državnem zboru tako kot Kremžar nekoč predstavnik LDS. Kot pravi, se v vlogi dolgoletnega župana čuti dolžnega, da Gorenjcem ponudi izbiro tudi na parlamentarnih volitvah. "Z drugačnim načinom dela je v naši državi možno izboljšati ogromno stvari. Veliko se ukvarjamo sami s seboj in smo neprestano v nekem prepiru. Premalokrat se pogovarjamo o tem, kako bomo reševali zdravstvo, pokojnine, okoljsko problematiko. Na ravni države trošimo več, kot ustvarimo, in se prevečkrat vračamo v preteklost. Slovenija potrebuje zagon, da začnemo delati drugače," meni Sajovic.

Znotraj Gibanja Svoboda je bil v igri za kandidaturo tudi dolgoletni ravnatelj mariborske II. gimnazije Ivan Lorenčič, a je v pogovoru za Večer zatrdil, da se iz osebnih razlogov ne bo potegoval za poslanca. Preizkus na parlamentarnih volitvah že dlje časa mika žvižgača Ivana Galeta. Vprašali smo ga, ali bo kandidiral v Golobovi stranki. Informacije ni ne potrdil ne zanikal. Gale napoveduje, da bo končno odločitev sporočil v kratkem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta