Robert Golob o razpletu volitev: Izpolnili smo vse tri cilje, leva sredina je prejela več glasov kot desna

Matej Grošelj Matej Grošelj
10.06.2024 01:29

Gibanje Svoboda z dvema evropskima poslancema. V Bruselj potujeta Irena Joveva in Marjan Šarec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob na podlagi razpleta evropskih volitev vidi upanje za Slovenijo. 
Robert Golob na podlagi razpleta evropskih volitev vidi upanje za Slovenijo. 
Sašo Bizjak

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so bolj zadovoljni z rezultati referendumov kot evropskimi volitvami, ki so ji prinesli dva mandata v Bruslju. Stranka je imela volilni štab v centru Ljubljane, kjer se je zbralo okoli 100 članov Svobode. Na razglasitev rezultatov glasovanja so prišli nekateri poslanci državnega zbora in ministri, od deveterice kandidatov za evropske poslance sta manjkali Janja Sluga in Tamara Vonta. Okoli 22. ure je prispel predsednik Robert Golob, ki je poudaril, da je v Sloveniji na volilni dan prevladala pozitivna energija.

"Zahvaljujem se državljanom za množično udeležbo, ki je najvišja na dosedanjih evropskih volitvah v Sloveniji. To je bil naš glavni cilj. Ljudje so se zavedali tudi pomembnosti referendumskih vprašanj. Nismo jih kar tako spraševali. Prepričan sem, da bomo vsi štirje referendumi potrjeni. Slovenija je pokazala levosredinski obraz, na kar sem ponosen. Skrajna desnica pri nas ne bo prevladala, kar me veseli," je povedal Golob ob razkritju delnih neuradnih rezultatov referendumov. "Evropske volitve? Počakajmo na rezultate. Vedno se je slajše veseliti dvakrat kot enkrat," je še pristavil in prejel aplavz navzočih gostov, nato pa se je razpoloženje v štabu občutno poslabšalo. 

V štabu Gibanja Svoboda se je zbralo okoli 100 članov stranke. 
Sašo Bizjak

Ko je Državna volilna komisija začela objavljati prve neuradne izide evropskih volitev, je v štabu Gibanja Svoboda zavladala tišina. Glede na potrjena referendumska vprašanja so mnogi pričakovali, da bo stranka glede na odstotne točke bližje zmagovalki evropskih volitev SDS, a so ji projekcije kazale zgolj dva osvojena sedeža v Evropskem parlamentu. Prisotni v štabu so na mobilnih napravah osveževali podatke DVK in upali, da bodo vendarle dobili še tretjega evropskega poslanca. Ko je postalo jasno, da v Bruselj poleg nosilke liste Irene Joveva potuje samo še Marjan Šarec, je obrambni minister stopil pred mikrofone. "Hvala za glasove, spodbudne besede in tudi pljuvanje, saj so nekateri s tem sprostili ventile. Očitno so volivci prepoznali moje delo. Ali sem si res želel v Bruselj? To bom zadržal zase," je dejal Šarec. Z njegovo izvolitvijo bo moral Golob izbrati novega ministra za obrambo. Kot je napovedal, ga bo iskal med obstoječim kadrom na ministrstvu, s katerim je zelo zadovoljen.

V Svobodi so bili bolj zadovoljni z rezultati referendumov kot evropskimi volitvami. 
Sašo Bizjak

Premier Golob je uro po polnoči še enkrat stopil pred medije in dejal, da je Gibanje Svoboda izpolnilo vse tri cilje. "Udeležba je bila visoka, referendumi so bili potrjeni, Svoboda pa je dobila 22 odstotkov glasov. Pričakovali smo jih 20. Glede matematične razdelitve mandatov se nam je pripetila manjša smola. Generalno je leva sredina osvojila več glasov kot desna. To je upanje za Slovenijo. Prepričan sem, da bosta oba evropska poslanca Svobode gradila močnejšo Evropo," je dejal Golob. Irena Joveva je ob ponovni izvolitvi v Evropski parlament povedala, da rezultat razume kot potrditev njenega dosedanjega dela. "V veliko čast si štejem, da bom znova evropska poslanka. Veselim se sodelovanja s Šarcem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta