Vzdušje v volilnih štabih: Janša o sporočilu vladni koaliciji, da postopa tako kot Macron

Kakšno je vzdušje v volilnih štabih? Spremljamo v živo ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Lavre

Predsednik NSi in nosilec liste Matej Tonin, kot kaže, bo evropski poslanec. Ob tem je priznal, da mu je odleglo. "V to bitko sem dal vse," je bil slikovit. Dodal je, da bo to dolga volilna noč, "a se jasno nakazuje zmaga desne sredine. Kar je spodbuden rezultat. To pomeni, da so volivci dali zelo jasno sporočilo, da želijo drugačno Evropo in tudi Slovenijo". Predvsem ga veseli, da bo Evropska ljudska stranka slavila prepričljiv rezultat.

Obenem se je zahvalil svojim kolegom. "Ta naš rezultat je skupen. Prav vsak kandidat je prinesel svoj kamenček v mozaik našega uspeha in brez samo enega bi lahko bila današnja volilna noč popolnoma drugačna." Ali bo ostal še naprej predsednik stranke, pa je dejal, da o tem odločajo članice in člani.

Glede posvetovalnih referendumih je menil, da je preprečljiv rezultat samo pri preferenčnem glasu. "Tu obstaja neki družbeni konsenz. Pri ostalih zadevah se nakazuje, da je narod zelo razdeljen." Po njegovih besedah so referendumi pokazali, da ni nekega širšega konsenza, ki bi ga veljajo imeti pri tako občutljivih vprašanjih. "Upam, da bo to sporočilo razumela vladajoča koalicija in da pri teh rezultatih nihče ne more razglasiti zmage in nihče ne more biti razglašen za poraženca. Predvsem je na tej točki potreben trezen premislek in morda potegniti zavoro pri hitenju z zakonskim urejanjem teh vprašanj."  

Dosedanja evropska poslanka Ljudmila Novak je izpostavila, da so za to, da bi Nova Slovenija ohranila enega poslanca, vsi garali. Tega dosežka je vesela. "Vesela pa sem tudi, ker sem tudi na neki način zmagovalka, ker sem ostala zdrava in cela, ko sem pripeljala svojo politično ladjo v pristanišče."  Razveselila se je tudi, da bo Evropska ljudska stranka ostala najmočnejša stranka v parlamentu.

Zahvalila se je možu in družini, ki so ji ves čas njenega političnega udejstvovanja stali ob strani. "Politika ni vse v mojem življenju. Več časa bom posvetila družini. Imam pa tudi druge želje in cilje. Mogoče se bom v javnost vračala po kakšni drugi poti," je še dejala v izjavi za medije.

Na vprašanje, kaj bo svetovala Toninu, ki je pred tem izjavil, da bo z veseljem sprejel njen nasvet, pa je odvrnila: "Odvisno od tega, kaj me bo vprašal."  A ker je dovolj izkušen, verjame, da se bo dobro znašel na evropskem parketu. Si pa je želela, da bi NSi dobila še kakšen mandat več, saj so imeli dobre kandidate. Skrbi jo, kakšen vtis o Sloveniji bo naredil v Evropskem parlamentu kateri kandidat. Ni pa želela postreči s konkretnim imenom.

Janez Cigler Kralj pravi, da predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič svoje delo opravlja izrazito pristransko. 
Sašo Švigelj

Na sedežu Nove Slovenije je bil vidno sproščen in dobre volje Janez Cigler Kralj, ki se je v imenu stranke zahvalil volivcem, ki so glasovali na evropskih volitvah in referendumih. Obenem je obžaloval, da so štiri teme na referendumih zameglile pomembne teme, s katerimi bi se morali ukvarjati med kampanjo za evropske volitve. Ob tem je spomnil, da so v NSi predlagali, da se pogovarjajo o urejanju migracij, zelenem prehodu in o tem, kakšen naj bo način življenja v Evropi v prihodnje. Po njegovem pa je ključna tema, ki bi jo morali izpostavljati, vzpostavitev miru.

Robert Balen

Ob 23.15 so prispeli prvi vmesni rezultati po preštetih 50,88 odstotka glasov. Takrat je v štabu koalicijske SD zavladala tišina, saj med dobitniki poslanskih sedežev ni bil slišati imena stranke SD.

Nekaj pred polnočjo se je tehtnica med SD in SLS vendarle prevesila v prid Socialnih demokratov in okoli prve ure zjutraj je bilo očitno, da bo SD imel eno poslansko mesto v evropskem parlamentu. Stranka je skoraj do prve ure čakala s prvo izjavo, da se ne bi prenaglili. Predsednik SD Matjaž Han: "Trendi kažejo, da smo v SD vendarle lahko zadovoljni, dobili smo poslanca Matjaža Nemca v evropskem parlamentu. Rad bi se zahvalil vsem, ki so dali glasove za Socialne demokrate, da bo socialna demokracija kot progesivna stranka še naprej zastopana v Evropskem parlamentu. Kampanja je bila skromna, a vsebinsko izredno močna. Volilke in volilci imajo vedno prav. A vendarle moram reči – koalicija je doživela poraz. Svoboda dva, mi enega poslanca - o tem težko rečemo, da bi kot koalicija lahko bili zadovoljni." 

V SDS opozarjajo, da je bilo referendumsko vprašanje o preferenčnem glasu zavajajoče in da ukinitev volilnih okrajev pomeni siromašenje podeželja. Glede pomoči pri končanju življenja in osebne rabe konoplje je po njihovem glede na tesen izid potrebna širša razprava. Raba konoplje v medicinske namene je medtem v Sloveniji že urejena, poudarjajo.

Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je vesel, da bo volilna udeležba na tokratnih volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament očitno daleč najvišja doslej. Velika zmaga današnjega dne je volilna udeležba, je dejal ob prihodu v volilni štab stranke. Pričakuje tudi, da bo Slovenija danes Evropi pokazala levosredinski obraz.

Golob se je zahvalil volivcem, ker so se danes množično udeležili tako volitev slovenskih poslancev v Evropski parlament kot treh posvetovalnih referendumov. "To je bil naš glavni cilj. Da na volitve privabimo čim več volivcev. Ker so pomembne," je zatrdil premier. Zato je zelo vesel, da bo udeležba očitno daleč najvišja doslej, ko gre za volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament.

Primož Lavre

Kandidati in vodstvo največje opozicijske stranke SDS bodo rezultate evropskih volitev in referendumov pričakali na sedežu stranke na Trstenjakovi v Ljubljani. "V Evropi se je pokazalo, da so ljudje rekli skrajni levici dovolj in da so izvolili desne stranke. Me veseli, da so naši kolegi tudi v drugih državah dosegli dober rezultat," je ob prihodu na Trstenjakovo dejala nosilka liste in podpredsednica stranke Romana Tomc. Zadovoljstvo nad tem, da se bo Evropa obrnila v desno, je izrazil tudi podpredsednik stranke in kandidat za evropskega poslanca Aleš Hojs: "Hvala bogu se bo Evropa obrnila v desno ne glede na to, kaj bomo v Sloveniji izvolili." V SDS po besedah podpredsednice stranke Jelke Godec na tokratnih volitvah ciljajo na vsaj tri mandate v Evropskem parlamentu. Poslanec SDS Žan Mahnič je ob prihodu na Trstenjakovo dejal, da bo SDS na koncu premočno zmagala.

Sašo Radej

"Menim, da nam bo uspelo prestopiti prag, torej da bomo dobili mandat v Evropskem parlamentu. Imamo tudi malo bolj drzna pričakovanja, ampak za to je potrebno več faktorjev, da se določene stvari zložijo. Bomo videli, kako se bodo. Upam, da mogoče lahko še prijetno presenetimo in enemu mandatu dodamo še enega," je bil, ko so se zaprla volišča, v štabu stranke Vesna, zelene stranke, zgovoren nosilec liste Vladimir Prebilič. Vzdušje med podporniki stranke, ki so se od 19. ure zbirali v enem izmed ljubljanskih hotelov, je bilo sproščeno, debate pa o volilni kampanji, komentiranje volilne udeležbe, rezultatov referenduma, pričakovanja …

Jure Klobčar

"Kampanja je bila zahtevna, bila je zanimiva, smo si pa vseeno želeli več tem, ki bi bile neposredno povezane z Evropo, žal je bilo veliko tudi notranjepolitičnih tem, ki z Evropo nimajo veliko opraviti," se je ozrl nazaj Prebilič, ki meni, da so bili uspešni pri predstavitvi njihovega programa. Informacije, ki so jih med čakanjem na uradne rezultate dobivali s terena, so bile spodbudne. Boljša volilna udeležba kot na prejšnjih volitvah, je vredna pohvale, bi si pa v Vesni želeli še večje. "Ko smo se pogovarjali na terenu, je bilo dostikrat čutiti, da ljudje nekako čutijo Evropo preveč na daleč, da je to vse skupaj zelo oddaljeno, da ne zaznavajo vpliva EU. Včasih pa tudi malo jeze in razočaranja nad EU, kar ni prav. EU namreč ni popolnoma nič kriva, krivi so naši predstavniki, bodisi v Evropskem parlamentu ali pa vlada, ki sedi v Evropskem svetu. Vidi se, da je bilo neko nefer komuniciranje tudi do državljank in državljanov v preteklem obdobju, o tem, kakšna je pravzaprav vloga EU," je razmišljal Prebilič.

Sašo Bizjak

Po večerji je že čutiti nekaj nestrpnosti, vsi bi že radi izvedeli rezultate. "Menda smo edina država, ki nima vzporednih volitev, pa 10 tisoč evrov bi stale," operira z informacijami, ki so jih predali drugi člani stranke, druga na listi Vesne Urša Zgojznik. Medtem ko čakajo na televizijski vklop za nacionalno televizijo in v prostoru zavlada tišina, ob tem, ko na ekranu govori Robert Golob, a nihče ne sliši, se eden izmed zbranih pošali: "Golob je ravno razpustil parlament, ker je prijatelj z Macronom." Nekaj smeha, potem pa spet k prejšnjim debatam. Med akterje stranke so se izmed vidnejših predstavnikov družbe Vesne pomešali nekateri župani slovenskih občin.

Jure Klobčar

Pa rezultati? Prvi rezultati so pokazali, da bi evropski Zeleni lahko izgubili kar nekaj poslancev. "To se zna zgoditi. Mi bomo nadomestili kakšno izgubo tudi iz Slovenije, sem prepričan. Me pa veseli, da se regionalno zelo krepimo, torej Avstrija, Slovenija, Hrvaška, tukaj se oblikuje nek nov center moči, kar me zelo navdušuje," ocenjuje Prebilič, da bodo znotraj poslanske skupine Zelenih imeli pomembno težo, "preko katere bomo potem pritiskali naprej v delovanje evropskega parlamenta".

Jure Klobčar

V Vesni so podprli referendume – štirikrat za. A tudi pri njih so nekateri posamezniki imeli pomisleke. "Sam menim, da je bilo nepotrebno na teh volitvah spraševati še o teh vsebinah, to so zelo zahtevne vsebine in ljudje bi potrebovali več časa, da bi se lahko tudi na njih pripravili in dali konkretne odgovore. Zlasti dve vprašanji, marihuana za osebno rabo in evtanazija, so precej intimne zadeve in se je še enkrat več pokazalo, da je politika, namesto, da bi iskala tisto, kar nas povezuje, ponovno razdvojila Slovenke in Slovence v dva tabora, kar je popolnoma nepotrebno ob vseh izzivih, ki jih imamo tako v Sloveniji kot v EU."

Jure Klobčar

Tik pred razglasitvijo rezultatov je v zraku spet vprašanje povezovanja Vesne s stranko Levica. "Politična krajina se lahko do naslednjih parlamentarnih volitev močno spremeni. A mi smo močno skoncentrirani na današnji dan in te prve korake v Evropskem parlamentu," je dejala Urša Zgojznik, da nikakor ne izključujejo povezovanja z morebitnimi drugimi strankami in da tega, da so se pogovarjali, niti ne skrivajo. V nestrpnem vrvežu postane jasno, da je Vesna na volitvah dosegla svoja pričakovanja. En poslanec in tretje mesto med vsemi strankami izzove huronsko veselje, čas je za odpiranje šampanjcev.

"Zelo smo zadovoljni, tretje mesto je tisto, kar smo si po tiho želeli. Če bo še kaj naraslo, bomo videli," je bil vesel Prebilič, ki se je vsem zahvalil za glas. "Fantastičen dosežek, dve leti smo na sceni, prinesli smo svežino v slovenski politični prostor in menimo, da je pred nami še svetleča bodočnost. Zdaj nas čaka pa veliko dela! Zaupanje, ki nam nalaga odgovornost," je ohranil trezno glavo Prebilič in napovedal, da gre Vesna tudi na parlamentarne volitve. V kakšni obliki, bodo še videli. "Mislim, da je to, kar ljudje pogrešajo v Sloveniji, povezovanje, dostojanstvo, zmeren dialog, iskanje rešitev, ne pa prepiranje, kreg, deljenje ljudi. Mislim, da so se tega ljudje že naveličali in prav to prinašamo mi zdaj v slovenski politični prostor," je sklenil Prebilič ter dodal, da so ljudje v njih prepoznali, da to, kar mislijo, govorijo in kar govorijo, tudi delajo.

Kandidati stranke SD so se po zaprtju volišč počasi zbirali v volilnem štabu na sedežu stranke. Še pred razglasitvijo rezultatov je zunanja misnistrica Tanja Fajon povedala, da stranka absolutno pričakuje izvolitev enega kandidata, če bi pa bila izvoljena dva, bi to bil izredno lep uspeh. Za Matevža Frangeža, Nevo Grašič, Mojco Kleva Kekuš, Aleksandro Vasiljević, Lucijo Karnelutti, Primoža Brvarja, Aleksandra Jevška, Milana Brgleza in Matjaža Nemca so v dobrem razpoloženju v prostorih stranke pesti stiskali tudi predsednik stranke Matjaž Han, zunanja ministrica Tanja Fajon, podpredsednik Luka Goršek in glavna sekretarka stranke Živa Živković

Vnovični kandidat za evropskega poslanca Matjaž Nemec: "Socialni demokrati smo v to vložili veliko sebe in naše pričakovanje je, da bi dobili enega poslanta. To je naš cilj." 

Robert Balen
Primož Lavre
Primož Lavre
Sašo Bizjak
Sašo Švigelj
Primož Lavre

Na sedežu NSi je precej mirno. V pričakovanju nosilca liste in predsednika stranke Matej Tonina in ostalih kandidatov za evropske poslance.

Na listi mu sledijo predsednica podmladka NSi Katja Berk Bevc, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter predsednik strankinega Kluba županov in svetnikov David Klobasa, občinska svetnica v Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec in ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar. Listo v NSi dopolnjujejo vodja poslancev Janez Ciglerj Kralj, poslanka Vida Čadonič Špelič ter poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec in aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak.

V Novi Sloveniji so odločeni, da bodo dobili najmanj enega poslanca. V kolikor se to ne bo zgodilo, bo članstvo po vsej verjetnosti zahtevalo odgovornost Tonina kot predsednika stranke.

Sašo Bizjak
Sašo Radej
Sašo Radej
Robert Balen
Jure Klobčar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta