RTV Slovenija: Zaposleni, ki so solidarnostno stopili skupaj v studiu, prejeli opozorila pred odpovedjo

M.R., B.P.
07.10.2022 15:40

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je več zaposlenim, ki so bili 5. septembra in 23. avgusta protestno v studiu, poslal opozorilo o "možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Danes je vodstvo RTV Slovenija 38 zaposlenim izreklo opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Dobili naj bi jih tisti zaposleni, ki so 23. avgusta ali 5. septembra v studiu oddaje Slovenska kronika solidarno podprli kolege, ki jih je javno kritiziral direktor TV Slovenija Uroš Urbanija. Kot pojasnjujejo na RTV Slovenija, so zaposlene pisno opozoril na izpolnjevanje obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi zaradi kršitve zakona o delovnih razmerjih, pravilnika o hišnem redu in tudi pravilnika o delovnem času.

Andrej Grah Whatmough je v dopisu navedel, da so zaposleni med predvajanjem oddaje v živo za voditeljem stali 22 sekund. "Na ta način je programski čas, namenjen oddaji Slovenska kronika, izrabila za osebno izražanje mnenja in s tem nedopustno posegala v programsko shemo," piše v opozorilu, ki ga je na Facebooku objavila novinarka Eugenija Carl.

Hkrati je zapisano, da je "uslužbenka v studio vstopila z namenom izražanja osebnega mnenja, ne pa z namenom opravljanja delovnih nalog po pogodbi o zaposlitvi, kar pa ni utemeljen razlog, zato ni dvoma, da je s svojim ravnanjem kršila določbe" pravilnika o hišnem redu.

"Za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov se javni uslužbenci lahko poslužijo zato posebej določenih legalnih in legitimnih poti, ni pa dopustno, da svoje nestrinjanje izražajo z nepooblaščenim vstopom v studio in izrabijo medijski prostor in čas za izražanje osebnih stališč," še piše generalni direktor, pri čemer doda, da je "takšno ravnanje tudi v posmeh tistim delavcem, ki slučajno svojega dela ne opravljajo v mediju in te možnosti nimajo".

Kaj odgovarja vodstvo RTV Slovenija?

Vodstvo RTV Slovenija nam je poslalo pojasnilo, da ni dopustno, da zaposleni svoje nestrinjanje izražajo z nepooblaščenim vstopom v studio in zlorabo medijskega prostora za izražanje osebnih stališč. "Vse to namreč slabi ugled največjega medijskega zavoda v državi," so dodali.

Hkrati se zavedajo resnosti položaja, v katerem je javni zavod RTV Slovenija, in tudi nezadovoljstva nekaterih zaposlenih, vendar opozarjajo, da so "zaposleni dolžni spoštovati pogodbene obveznosti". Zaposlene so pozvali k "vzpostavitvi spoštljivega dialoga in h konstruktivni razpravi znotraj hiše".

Podprli so sodelavca, ki ju je kritiziral Urbanija

Spomnimo, da so 5. septembra ob koncu oddaje Slovenska kronika novinarji in drugi delavci TV Slovenija že drugič izrazili protest proti ukrepom vodstva RTV Slovenija. Podprli so sodelavce, ki naj bi jim grozil opomin pred odpovedjo. Že slaba dva tedna pred tem so novinarji in ostali delavci TV Slovenija v Studiu oddaje TV Dnevnik podprli voditelja Sašo Krajnca in urednico Vesno Pfeiffer, 5. septembra pa je bila podpora zaposlenih še bolj številčna.

"Mi pa se, upamo, spet vidimo jutri. Veseli vas bomo," je oddajo 5. septembra z napovedjo Športa in Vremena končala voditeljica Jasmina Jamnik. Ob njej je stal tudi voditelj Igor E. Bergant, ki je napovedal Odmeve, za njima pa so mirno stali zaposleni na RTVS.

Nekateri med njimi naj bi po naših informacijah zdaj dobili tudi opomin pred odpovedjo zaradi že omenjenega protesta 23. avgusta. Takrat so se zaposleni postavili za voditelja Krajnca, ki je bil pred tem skupaj z urednico Pfeiffer tarča kritik direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Javno jima je očital napoved prispevka v oddaji TV Dnevnik o prekinitvi sodelovanja med TV Slovenija in tednikom Mladina. Krajnc je tedaj dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik.

Urbanija je izrazil pričakovanje, da bo Rebernik ukrepala in obema dodelila drugačne naloge, "ki jih bosta lahko profesionalno izpeljala".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta