S prvim odmerkom cepljenih čez 900 tisoč ljudi. Poklukar: Ključno je, da se cepimo zdaj, pripraviti se moramo na jesen

Va, STA
27.07.2021 09:58
Delež pozitivnih testov je bil v ponedeljek 6,4-odstoten, potrdili so 106 okužb. Ta trenutek je obolelih, torej tako imenovanih aktivnih primerov, pri nas 872. Do sredine julija potrdili tri različice virusa, vodi delta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Presegli smo številko 900 tisoč cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, je na twitterju objavila vlada. To po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja pomeni, da je precepljenih 51 odstotkov starejših od 18 let. "Ključno je, da se cepimo zdaj, ko pride jesen, moramo biti že pripravljeni," je minister pozval necepljene. Cepljenim pa je čestital in se zahvalil.

 

Po 1650 včeraj opravljenih testih PCR so potrdili 106 okužb s covidom-19. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 6,4-odstoten. Ta trenutek je obolelih, torej tako imenovanih aktivnih primerov, pri nas 872. Štirinajstdnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa je (že) 41,3.

Včeraj so naredili tudi 27.713 hitrih testov.

Bolnišnično zdravljenje potrebuje 28 obolelih (štirje več kot dan prej), 7 jih potrebuje pomoč pri dihanju.

Letos potrjenih že 61 različic virusa

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in klinični inštitut na ljubljanski Pediatrični kliniki sta od 11. do 18. julija analizirala 222 vzorcev potrjene okužbe s koronavirusom in potrdila tri različice virusa, največ, kar 94,6 odstotka ali 210 vzorcev, je bilo različice delta.

Zaznali so tudi različico alfa, potrjenih je bilo deset primerov oziroma 4,5 odstotka primerov. Potrdili so tudi dva nova primera različice C.36.3, ki jo je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo.

Največ primerov delte, 82, so v analiziranem času zaznali v jugovzhodni regiji, sledi Gorenjska s 63 primeri. Iz teh podatkov je mogoče sklepati, da jih je veliko povezanih z izbruhoma na Dolenjskem in Gorenjskem po vrnitvi dijakov z maturantskih izletov v Španiji. V drugih regijah je bilo potrjenih primerov različice manj. 

Med 10.010 vzorci iz letošnjega leta pa so zaznali skupno 61 različic virusa. Največ je bilo različice alfa - v 5034 vzorcih. Različico delta so letos potrdili pri 394 osebah, različici beta in gama pa v šestih vzorcih.

V Sloveniji je bilo doslej skupno potrjenih 631 primerov različice delta in šest primerov delta plus, v največ vzorcih (10.764) pa so zaznali različico alfa. Potrdili so tudi 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v šestih, različico B.1.1.318 pa v 19 primerih.

V NLZOH opozarjajo, da je različica delta bolj nalezljiva kot druge, zato pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici virusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta