S torkom omilitev nekaterih ukrepov za čas do božiča. Vlada v določenih regijah pod enim pogojem odpravlja omejitev gibanja na občino

Gr.G., STA
13.12.2020 20:06
Na četrtkovi seji bodo obravnavali najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določili režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je s tvitom sporočil, da vlada pravkar dopolnjuje besedila odlokov, "s katerimi bo od torka, 15. decembra, omilila nekatere ukrepe za čas do božiča, vključno 23. decembra". Nekaj sprostitev bo v celotni Sloveniji (na primer javni promet), del pa le v štirih statističnih regijah z boljšimi epidemiološkimi razmerami, je še razvidno iz Kacinove objave na družbenem omrežju Twitter.

Premier Janez Janša je pozneje tvitnil, da vlada sprejema nove odloke, ki od 15. decembra 2020 dalje spreminjajo določene covid-19 omejitvene ukrepe v državi in v posamičnih statističnih regijah. V državi se do vključno 23. decembra v omejenem obsegu vzpostavlja nazaj javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

V statističnih regijah Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni. V teh regijah se za uporabnike aplikacije #ostanizdrav do vključno 23. decembra (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja omejitev gibanja na občino, dodaja Janša.

Premier še piše, da vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 ter 7 dnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri. Na četrtkovi seji bodo obravnavali najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določili režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov. Vlada poziva vse delodajalske in sindikalne centrale, da aktivno komunicirajo s članstvom in javnostmi v smislu upoštevanja ukrepov. "Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov," tako Janša.

Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 (foto: Twitter/jjansasds)
Twitter/jjansasds

Janša se je zahvalil tudi zdravstvenim delavcem in vsem, ki v tem zahtevnem času upoštevajo omejitvene ukrepe ter varujejejo zdravje in življenja. "Z vami smo epidemijo uspeli zaustaviti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstva. Naložimo si aplikacijo #ostanizdrav. Izpolnimo prijavo za cepljenje proti covidu-19. Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno. S cepljenjem pa sčasoma spet normalno," je zaključil premier.

V gospodarstvu so s sproščanjem ukrepom zadovoljni, a pričakujejo nadaljnje odpiranje. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je za Delo izrazil prepričanje, da bo odprtje vplivalo pozitivno, ker ne bo več vzroka za delo na črno. "Obrtniki in podjetniki bodo upoštevali stroge varnostne ukrepe, saj si tudi zaradi visokih kazni nihče ne bo upal kršiti predpisov," je dejal. Pričakoval je sicer odprtje trgovin po vsej državi.

Tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je pozdravila sprostitev določenih dejavnosti, "ki po eni strani ne pomenijo bistveno večjega epidemiološkega tveganja in rešujejo konkretne težave potrošnikov". Ocenila je, da bi sicer lahko sprostili tudi nekatere druge sorodne dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta