SAB s 15 programski izhodišči za močno socialno državo, Bratuškova: "Mi si parlamentarne volitve želimo čimprej"

Asja Lednik
09.10.2021 12:12
Delegati so na današnjem kongresu stranke SAB potrdili program stranke z naslovom Prihodnost Slovenije. Po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek so s potrditvijo programa jasno povedali, kakšne so vrednote stranke, ki jih ne bodo nikoli izdali. Hkrati so SAB tudi na papirju opredelili kot levosredinsko socialno-liberalno stranko, je prepričana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kongres je pomemben uvod v aktivne priprave na prihajajoče državnozborske volitve, socialno-liberalni program pa po oceni SAB jasno definira, kaj stranka predstavlja in kakšne so njene vrednote in identiteta.

Med 15 programskimi točkami izpostavljajo prihodnost za mlade ter varno in brezskrbno starost. Za upokojence nameravajo poskrbeti zlasti z dostojnimi pokojninami, celovito dolgotrajno oskrbo in brezplačno mobilnostjo.

Robert Balen

S sistemskimi ukrepi bodo mladim najprej omogočili zgodnejšo osamosvojitev. S ciljem 500 stanovanj na letni ravni želijo reševati njihove stanovanjske stiske in jim omogočiti enostavnejši nakup/najem prvega stanovanja. Zavzemali se bodo tudi za univerzalni temeljni dohodek za mlade od 18. do 25. leta.

Kot temeljno vrednoto solidarne družbe izpostavljajo kakovostno javno zdravstvo, dostopno vsem pod enakimi pogoji in brez nedopustnih čakalnih vrst. Zavzemajo se za jasno ločnico med delovanjem zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter za krepitev preventive.

Robert Balen

Ob tem pa so v dosedanjih predstavitvah govorci med drugim poudarili zavzemanje za pravno državo, za demokracijo in kulturo dialoga. "Politika naj postane resna, načelna odgovorna, le tako bo ponovno dobila spoštovanje ljudi," je denimo izpostavil poslanec Andrej Rajh.

"Smo proti revoluciji in anarhiji, smo pa za demokracijo," pa je dejala vodja poslancev SAB Maša Kociper.

Slišati je bilo tudi pozdrave novim članom, ki so v stranko prišli iz DeSUS. Tudi z njimi stranka raste, mreža stranke na lokalni ravni se širi, po besedah člana sveta stranke Simon Grleca pa so se odločili tudi, da ustanovijo najštevilčnejšo seniorsko organizacijo med političnimi strankami v Sloveniji.

Robert Balen

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je sicer zbralo 306 delegatk in delegatov, zbrane bo po predstavitvi programskih izhodišč nagovorila tudi predsednica stranke Alenka Bratušek.

Zbrane so prek videa nagovorili tudi nekateri tuji predstavniki sorodnih strank, med njimi sopredsednik Zavezništva evropskih liberalcev in demokratov (Alde) Timmy Dooley, predsednik luksemburške vlade Xavier Bettel, predsednica estonske vlade Kaja Kallas in nekdanji predsednik italijanske vlade Enrico Letta. Slednji je med drugim poudaril, da sta Slovenija in Italija državi, ki morata v Evropi ostati skupaj in delati za močnejšo Unijo.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta