Janša vabi na srečanje članov v Marezige, napoveduje se protest: Nizkotna provokacija, gre za posmeh vsem žrtvam fašizma

Asja Lednik
08.10.2021 16:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"V soboto stranka SDS vabi na srečanje članov in simpatizerjev v Marezige. Menda pričakujejo 250 ljudi, ograje za varovanje pred nepovabljenimi, torej pred ljudstvom, pa so že pripravljene. Le zakaj si je stranka, ki odkrito kaže podporo neonacistom, izbrala simbolni kraj protifašističnega upora, Marezige, kjer je bil eden prvih protifašističnih uporov v Evropi, zaradi česar je to koprski občinski praznik, letos pa je okrogla obletnica 15. maja 1921 - 100 let? Izziva, provocira zavedne in protifašistične Primorce, hoče tudi na naših svetih krajih upora kazati mišice in represijo? Kaj se zdi to članom koprskega SDS res primerno?" se na Facebook profilu sprašuje Barbara Verdnik, nekdanja direktorica Primorskih novic.

V soboto stranka SDS vabi na srečanje članov in simpatizerjev v Marezige. Menda pričakujejo 250 ljudi, ograje za...

Objavil/a Barbara Verdnik dne Sreda, 06. oktober 2021

Nadaljuje: "In da ne pretiravam, naj pozornost obrnem na sopodpisnico vabila Sabino Homjak, predsednico regijske koordinacije, ki se je vsaj koprski javnosti v preteklosti predstavljala kot civilna iniciativa. Julija je krasila naslovnico Mladine na fotografiji v družbi zastave Generacije identiteta, z neonacistom Sekulovićem in Brankom Grimsom SDS. S takratnim koprskim županom, njegovimi in člani stranke SDS so zlorabljali migrante za politične namene, zlorabljali so pojem civilne iniciative in ga še vedno." Pravi, da sta Popovičeva in Janševa stranka leta sodelovali in delovali na omenjen način. "Tako je na primer članica SDS Sabina Homjak lani šla k strankarskemu kolegu in ministru Hojsu kot predstavnica neobstoječe civilne iniciative Škofije in se zavzela za zaostrovanje ukrepov proti migrantom. Vse za svoje in strankarske interese. Kako lahko takim ljudem ob vseh razkritih manipulacijah in lažeh sploh še kdo verjame?"

JUTRI ob 19ih V LJUBLJANO - V SOBOTO ob 12 PA V MAREZIGE!  Marezige so svetovna zibelka antifašizma, kjer so se goloroki...

Objavil/a Protestna ljudska skupščina dne Četrtek, 07. oktober 2021

Oglasili so se tudi v Protestni ljudski skupščini, kjer za jutri napovedujejo protest v Marezigah. Pravijo, da jutrišnje Janševo srečanje ni naključje. "Tako kot ni bil slučaj, da je Janša pred enim tednom na istem mestu gostil EU poslance iz skupine Identiteta in demokracija, skrajne desničarje oziroma neofašiste, ki v EU parlamentu zagovarjajo najbolj nacionalistična in rasistična stališča."

Tudi oni opozarjajo, da so Marezige pojem primorskega boja proti fašizmu, kjer so se goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašistom. Pregnali so fašistične provokatorje, marežganski upor pa je prišel v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu ne samo na slovenskih tleh, temveč tudi v svetovnem merilu. "Provokacija Janeza Janše in SDS je očitna in nizkotna. S svojo prisotnostjo se SDS kot podpornica in sodelavka neonacistov posmehuje vsem žrtvam fašizma v Marezigah, na Primorskem ter širše. Posmehuje se tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove."

Jutrišnji protest se bo po njihovih napovedih začel opoldne, ko bodo predsedniku vlade in stranki SDS jasno povedali, "da v Marezigah, svetovni zibelki antifašizma, ni prostora niti za domače niti tuje častilce nacifašizma".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta