Samotestiranje otrok v Avstriji: Neboleče, gladko in utečeno

Boris Jaušovec
07.04.2021 06:00
V Avstriji se učenci samotestirajo že od sredine februarja, ravnatelj dvojezične šole v Šmihelu nad Pliberkom Danilo Katz pa za Večer razlaga, kako to poteka in kako so starši premagali uvodno skepso.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lana Ferlinc

V Avstriji na ljudskih in srednjih šolah izvajajo samotestiranja med učenci in dijaki ter učitelji že vse od 15. februarja letos. Kakšne so izkušnje, smo povprašali ravnatelja dvojezične ljudske šole, to so učenci, stari od šest do deset let, v Šmihelu nad Pliberkom na avstrijskem Koroškem Danila Katza.

"Otroci in učitelji se zadnja dva tedna samotestirajo trikrat na teden, prej dvakrat. Samotestiranje učenci in učitelji opravijo zjutraj v šoli ob ponedeljkih, sredah in petkih. Imamo sto otrok in 15 učiteljev in pri nas na srečo pozitivnega testa še ni bilo. Če bi bil, bi morali obvestiti starše, da pridejo po otroka, in seveda zdravstveni urad, ki bi nam predpisal nadaljnje ukrepe. Najprej pa bi pri takem otroku morali opraviti še kontrolni PCR-test, da bi potrdili pozitivni izvid."

Otroci v Avstriji se testirajo s hitrim antigenskim testom Lepu Medical, ki je kitajski, učitelji pa z ameriškim testom Flowflex iz Acona. "Vse poteka že utečeno. Starejši otroci v dveh, treh minutah sami opravijo test, učiteljice jih samo spremljajo. Mlajšim učencem pa učiteljice še pomagajo nakapati snov na bris. Test, pri katerem se postrgajo po nosnicah, ni boleč in tudi ni moteč, opažamo. Poleg tega so naše izkušnje s samotestiranjem dobre. Mislim, da so ti testi dokaj zanesljivi. To nam veliko pomeni, ker tako lahko poučevanje še naprej opravljamo v živo, v razredih, na šoli. Naše izkušnje z učenjem na daljavo pač niso bile prav zares dobre. Sploh so bile pomanjkljivosti pri jezikovnem pouku," pove ravnatelj.

Katz še pove, da so v okoliških šolah kdaj dobili pozitivni rezultat testa, a so ga ponavadi s PCR-testi zavrnili. "Pa še pri teh primerih se je največkrat izkazalo, da je pri hitrem antigenskem testu šlo za napako pri odčitanju izida, sicer iz različnih razlogov," doda.

Ravnatelja smo tudi vprašali, kako so se starši sprijaznili z uvedbo samotestiranja otrok: "Pri tem je glavno zaupanje staršev in otrok v šolo in v učiteljski kader. Naša šola ima z otroki in njihovimi straši pristen, izvrsten odnos, zato je bilo to zaupanje vselej visoko. Naj povem, da so bili proti samotestiranju sprva samo straši dveh od skupaj stotih naših učencev. Pa še ti dve družini sta po treh dneh sporočili, da se strinjata s samotestiranjem otroka. Bili so torej tudi straši, ki so bili do teh testov v začetku skeptični in kritični. Toda ko so videli, da vse poteka gladko, da zavoljo tega učenci lahko hodijo v šolo, so to možnost sprejeli."

Govorili smo tudi s staršem dveh dijakov v Celovcu, ki sta vpisana, starejši, v višjo tehnično šolo HTL in, mlajši, na Zvezno gimnazijo za Slovence. Njun oče Jurij Berložnik s Prevalj je povedal, da so pred uvedbo samotestiranja na dom družine iz šole dobile obvestilo in bile zaprošene za soglasje: "Med starši zavoljo tega ni bilo nobene panike. Vsi so - vsaj na šolah mojih otrok - samotestiranje dijakov sprejeli brez hude krvi." Berložnik še pove, da gredo dijaki v Avstriji v šolo fizično dvakrat na teden: "Prvi teden v ponedeljek in torek, naslednji teden pa v sredo in četrtek. Ob petkih pa poteka zgolj pouk na daljavo." Deljenje razredov na ta način namreč možnost okužbe z novim koronavirusom pomembno zniža, menijo v Avstriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta