Šarec in Šabeder sporočata zdravniški zbornici: "Ne širite panike!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
27.02.2020 13:21

V Sloveniji za zdaj še niso odkrili primera okužbe s koronavirusom. Meje ostajajo odprte, blagovne rezerve za zdravstveno osebje so sproščene, pravijo odgovorni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šarec svari pred sejanjem strahu in povzročanjem panike.
Robert Balen

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec je po današnji seji vlade, na kateri so sprejeli nekaj ukrepov za soočanje s širitvijo koronavirusa, stopil pred novinarje in posvaril pred širjenjem panike. V tej luči je ost kritike uperil v Zdravniško zbornico Slovenije, katere predsednica Zdenka Čebašek Travnik je včeraj dejala, da je zdravnike strah virusa, saj da ni dovolj zaščitne opreme in jasnih navodil. "Stališče, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimno, a ne prispeva k pomirjanju javnosti. To je tako, kot da bi rekli, da se policisti bojijo strelnega orožja," je dejal Šarec. Slednjemu se je pridružil tudi minister za zdravje v odstopu Aleš Šabeder, ki je dejal, da je panika odveč, saj da je zdravstveni sistem pripravljen na sprejem bolnikov s korona virusom. "Skrajno neodgovorno pa je, da paniko podpihuje tudi Zdravniška zbornica. To ni v skladu z njihovim poslanstvom. Zdi se, da vodilni pri Zdravniški zbornici to situacijo izkoriščajo za druge namene, zato jih pozivam, da nemudoma prenehajo s sejanjem strahu," je dejal minister Šabeder. Oba pa sta zavrnila tudi navedbe Zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove naj ne bi bile obveščene, kako ravnati. Prva navodila v zvezi z ukrepanjem v primeru korona virusa so dobili že 29.januarja, sta zatrdila oba.
Odgovorno ravnanje, je v nadaljevanju posvaril Šarec, je nujno tudi zato, da ne bi bile na koncu stranske posledice, kot je denimo gospodarska škoda, večje od nevarnosti virusa. V tej luči je tudi opozoril na nepotrebno kupovanje zalog in dvigovanje prihrankov na bankah. Prav tako je kot neutemeljene označil pozive k zapiranju meja in aktiviranju civilne zaščite. Slednja se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bo vključila tudi vojska in vojaška saniteta. "A nismo še tam. Zato tisti, ki pozivajo k zapiranju meja, le širijo paniko," je dejal Šarec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta