Schengna z Avstrijo še kar ne bo

Boris Jaušovec
12.04.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je prepričan, da nadzor meje s Slovenijo in Madžarsko daje rezultate, in bi ga znova podaljšal za pol leta.
Epa

Pri Evropski komisiji so glede namere Avstrije, da za šest mesecev znova podaljša nadzor na meji s Slovenijo in tudi z Madžarsko, včeraj poudarili, da mora biti nadzor na notranjih schengenskih mejah "izreden, časovno omejen in skrajen ukrep". To je po poročanju slovenske tiskovne agencije STA dejala govorka komisije Anitta Hipper. Spomnila je, da sicer morajo najprej prejeti obvestilo Avstrije glede ponovnega podaljšanja mejnega nadzora na notranjih schengenskih mejah, nato pa bodo lahko oceniti razloge zanj.

Včeraj zjutraj je na avstrijskem javnem radiu ORF avstrijski notranji minister Gerhard Karner namreč dejal, da bo Avstrija od 11. maja, ko se izteče ukrep za podaljševanje avstrijskega nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko, znova podaljšala ta ukrep za naslednjega pol leta: "Podaljšanje je nujno zavoljo neverjetnega velikega migracijskega pritiska in da preprečimo zlorabo azilantskega statusa. V zadnjem času se sicer število nezakonitih migracij zmanjšuje, od decembra lani kar za 70 odstotkov. Vendar je ta uspeh posledica našega nadzora in tudi tega, da naši policisti čez mejo sodelujejo z madžarskimi in preprečujejo ilegalnim migrantom, da bi sploh stopili na avstrijska tla. V februarju smo tako imeli 2600 prošenj za azil, medtem ko lani novembra še dvanajst tisoč." Lani naj bi bilo v Avstriji oddanih kar 110 tisoč prošenj za azil, je ob tem navrgel.

Ko ga je novinar vprašal, koliko bo Avstrijo letos stal ta ukrep, je minister priznal, da "milijone, toda gre za varovanje naših ljudi, saj nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje". Kasneje je zatrdil: "Število ilegalnih migracij v Slovenijo in Italijo, kjer je te dni na Lampedusi spet pristalo tisoč migrantov, se je bistveno povečalo - za 300 odstotkov." Zato je po njegovem nujno: "Da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi, da se na vsak način izognemo situaciji, s kakršno smo se soočili v zadnjih letih." Avstrija bo zategadelj ohranila nadzor in tako povečala pritisk na "tihotapsko mafijo". "To je trdo in težko delo, toda lani smo prijeli 700 tihotapcev ljudi, letos 80," je še podkrepil svoje besede avstrijski minister Karner.

Ostalo je nejasno, kako se omenjeno trikratno povečanje ilegalnih migracij v Italijo in Slovenijo pozna v Avstriji, ker z Italijo Avstrija meje ne nadzira. Na to ga je opozoril tudi novinar, ko ga je vprašal, zakaj nadzora Avstrija ne izvaja več tudi na meji s Slovaško. Minister je odgovoril, da ima Avstrija s Slovaško drugačen aranžma, da namreč tam ilegalne migrante lovijo "po globini".

Minister je še napovedal, da bo Avstrija Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo in Madžarsko obvestila v prihodnjih dneh. Nazadnje je Avstrija ta nadzor za pol leta podaljšala novembra lani, kot rečeno, do 11. maja letos. Med razlogi za vnovično podaljšanje je Dunaj tedaj navedel povečanje migracijskih tokov, nove vizumske politike na Zahodnem Balkanu, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji EU ter aktivnosti organiziranih skupin tihotapcev. Slovensko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo neutemeljena, saj Dunaj ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta