SDS sestavila vlado v senci, v kateri je tudi Zdravko Počivalšek

Matej Grošelj Matej Grošelj
08.11.2023 09:55

Janez Janša bo v strokovnem svetu SDS usmerjal vidne politične posameznike, ki pripadajo največji opozicijski stranki. Zraven sta tudi nekdanji prvi mož Sove in diplomat, ki je zakuhal škandal v ZDA

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek in Janez Janša bosta znova sodelovala. 
Robert Balen

Izvršilni odbor največje opozicijske stranke SDS je imenoval strokovni svet stranke, ki ga bo usmerjal Janez Janša. "Gre za statutarno delovno telo SDS, ki preučuje strokovna vprašanja, akte, predloge zakonov, novel in drugih dokumentov, ki jih sprejemajo posamezna ministrstva, vlada in parlament," so zapisali v stranki. Na neki način gre za vlado v senci. Strokovni svet SDS bo oblikoval stališča, dajal pobude, predloge in mnenja izvršilnemu odboru in poslanski skupini SDS. "Člani strokovnega sveta so lahko osebe, ki po svoji strokovnosti prispevajo h kvaliteti dela SDS," pravijo v stranki.

Članstvo v SDS ne velja kot pogoj za imenovanje v strokovni svet, ki sestavlja 12 odborov. Predsedniki posameznih odborov so znani politični obrazi, ki so povezani s stranko pod vodstvom Janše. Za največje presenečenje velja, da je odbor za gospodarski razvoj in tehnologijo prevzel nekdanji dolgoletni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je svojo politično pot začel v liberalni stranki SMC pod vodstvom Mira Cerarja, nato pa je bil eden ključnih posameznikov za sestavo zadnje Janševe vlade, v kateri je igral pomembno vlogo. Počivalškova stranka Konkretno se na zadnjih volitvah s koalicijo šestih strank pod imenom Povežimo Slovenijo ni uspela prebiti v parlament. "Svoj posel sem oddelal po najboljših močeh. Ravnal sem tako, kot sem mislil, da je prav. Če bi lahko kaj spremenil na svoji politični poti, bi se morda malo manj ukvarjal s promocijo dosežkov in se bolj posvetil vsebini," je Počivalšek letos marca povedal za Večer.

Diplomat Tone Kajzer je lani zakuhal škandal, ker je nepooblaščeno fotografiral depešo in jo poslal Janši. Sedaj znotraj SDS prevzema odbor za zunanje zadeve. 
Mzz

Odbor za obrambo SDS prevzema nekdanji direktor Slovensko obveščevalne varnostne agencije (Sova) Janez Stušek. Zadnja Janševa vlada ga je imenovala na čelo agencije 14. aprila 2020, razrešili pa so ga na ustanovni seji vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Odbor za zunanje zadeve prevzema diplomat Tone Kajzer, ki se je v začetku leta znašel v središču afere zaradi nepooblaščenega posredovanje fotografije zaupne depeše predsedniku SDS Janezu Janši, zaradi česar je moral predčasno zapustiti veleposlaniško mesto v ZDA.

Odbor za kmetijstvo in okolje prevzema nekdanji kmetijski minister v Janševi vladi Jože Podgrošek, ki je bil sprva član ekipe Nove Slovenije, nato je presedlal v SDS. Podgoršek je v izdihljajih Janševe vlade odstopil s položaja zaradi afere z neplačanim računom za bivanje v hotelu poslovneža Damiana Merlaka, ki ga je poravnal naknadno, ko so ga že zasačili s prsti v marmeladi. Odbor za finance prevzema nekdanji Janšev finančni minister Andrej Šircelj, odbor za pravosodje pa nekdanji notranji minister Vinko Gorenak, ki ga je stranka v začetku leta nagradila z diamantnim znakom SDS, najvišjim priznanjem stranke.

Jože Podgoršek (desno) je bil lani član ekipe NSi, nato je presedlal v SDS. 
Luka Dakskobler

Odbor za delo, družino in socialne zadeve prevzema evropska poslanka Romana Tomc, ki se je na prihodnjih evropskih volitvah obeta pomembna vloga na listi SDS. Odbor za šolstvo, znanost in šport bo vodil njen bruseljski kolega Milan Zver, odbor za kulturo pa gre v roke nekdanjega ministra za kulturo Vaska Simonitija. Področje infrastrukture in prostora bo vodil nekdanji Janšev minister Zvonko Černač, notranje zadeve in upravo prevzema nekdanji notranji minister Aleš Hojs, medtem ko bo področje zdravstva vodila zdravnica in političarka SDS Alenka Forte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta