Tonin pisal o zakulisnem sodelovanju med Golobom in Janšo. Gibanje Svoboda: To so popolne izmišljotine

L. M., STA
02.11.2023 15:09

V Gibanju Svoboda in SDS zavračajo navedbe predsednika NSi Mateja Tonina, ki je v pismu članstvu zapisal, da obstaja zakulisno sodelovanje med najmočnejšo vladno in največjo opozicijsko stranko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tonin meni, da obstaja zakulisno sodelovanje med Svobodo in SDS.
Robert Balen

Prvak NSi Matej Tonin je v pismu članstvu, ki je v javnosti zaokrožilo med prazniki, zavrnil očitke o domnevni povezanosti NSi in SDS s sumi podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu. Kot je dejal, je to, "kar gledamo, pač cena samostojne NSi", dogajanje pa je med drugim pripisal tudi "zakulisnemu sodelovanju med Svobodo in SDS", za katero je po njegovem mnenju jasno, da obstaja. Nadaljeval je, da bo čas pokazal, ali je to sodelovanje tudi priprava terena za sklenitev velike koalicije med premierjem Robertom Golobom in prvakom SDS Janezom Janšo.

Gibanje Svoboda: Gre za popolne izmišljotine

Po Toninovih besedah naj bi se Janša in Golob v zakulisju dogovarjala o razrešitvi predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, Svoboda pa naj bi "zaustavila" poslanko Mojco Šetinc Pašek pri preiskovanju financiranja medijev SDS. Kot zanimivo je izpostavil, da se Svoboda še ni lotila resnega preiskovanja zlorab vpogledov v bančne račune, SDS pa še ni vložila ustavne obtožbe predsednika vlade glede zadnjih razkritij nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je Golobu znova očitala nedopustno vplivanje na delo policije.

Šetinc Pašek je dejala, da nanjo pri delu v preiskovalni komisiji ni vplival nihče iz Svobode.
Robert Balen

V Gibanju Svoboda so se na Toninove navedbe odzvali z besedami, da dogajanja v drugih strankah in pisem, ki niso namenjena njim, do zdaj niso in tudi v prihodnje ne bodo komentirali: "Lahko pa odločno zavrnemo trditve, ki se v omenjenem pismu nanašajo na našo stranko, gre namreč za popolne izmišljotine," Tudi Šetinc Pašek je zatrdila, da nanjo pri delu v preiskovalni komisiji ni vplival nihče iz Gibanja Svoboda: "Tudi če bi se v ozadju kdo želel, se Golob ni vpletal."

"Ob nesposobni vladi in izpraznjeni SDS je NSi edina normalna alternativa"

"Glede na to, da so se stara leva omrežja že odpovedala Robertu Golobu in ob dejstvu, da SD in Levica vedno bolj odkrito iščeta priložnost, da skočita s potapljajoče vladne ladje, je Janez Janša praktično še edini, ki ostane Robertu Golobu pred dokončnim potopom. Ob popolnoma nesposobni vladi in politično izpraznjeni SDS, ki se zateka k zares osupljivim idejam (denimo splošno oboroževanje ljudi), je NSi edina normalna alternativa," je v pismu članstvu sporočil Tonin.

Zapisal je še, da si "še enega mandata levičarjev ne moremo več privoščiti, zato je ključno, da že danes postavimo temelje prihodnje desnosredinske vlade". Ob tem je dodal, da še nobena desnosredinska vlada ni mogla vladati brez koalicijskega partnerja z drugega političnega pola. "Vztrajanje pri človeku, s katerim nihče ne želi sodelovati, nas od desnosredinske vlade oddaljuje," je zapisal Tonin in dodal, da njihova izjava, da NSi z vlado, ki bi jo vodil Janša, ne bo več sodelovala, nikoli ni bila čustvena, ampak razumska.

Janša: Goloba zapušča tudi NSi

Janša se je na Toninovo pismo na družbenem omrežju X odzval z besedami, da je v zapisih o SDS več laži kot stavkov. Dodal je, da je to, da Goloba zapušča tudi NSi še zadnji dokaz, da se je "globoka država odpovedala Golobu". NSi je očital, da ne želi iti na predčasne volitve, saj da Tonin ni zapisal "niti besede o edinem produktivnem izhodu iz aktualne godlje". "Za kamerami delitev ni, kdor misli, da je to drugače, živi v zmoti," pa je Toninov zapis danes komentiral poslanec NSi Aleksander Reberšek. Ob tem je zatrdil, da podpira predčasne volitve: "Ampak sanjamo lahko marsikaj, verjamem pa, da se to ne bo zgodilo, ker je ta koalicija preštevilna. Bi bilo pa v dobro slovenskega naroda, da ta vlada čim prej odide."

Osnovni problem te vlade je, da je od prvega dne povsem neučinkovita, je še poudaril Reberšek in dodal, da zdaj spremljamo le še različne predstave za javnost. "Ena izmed teh je tudi vrh koalicije naslednji teden, kjer bodo navzven pokazali, kako so trdni in enotni. Vam pa zagotavljam, da temu ni tako. Tudi za kamerami, če želite," je poudaril Reberšek in dodal, da vladi svetuje, da začne "manj govoriti in bistveno več delati".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta