SDS, SMC in NSi vložile predlog za razrešitev Zorčiča, ta ostro: "Je častno to, da se vlada ne drži zakonov, ki jih sprejema DZ?"

Žana Vertačnik
06.05.2021 12:11
Predsedniku državnega zbora so včeraj v koaliciji ponujali možnost "častnega umika", danes pa so v proceduro že vložili predlog za njegovo razrešitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, DZ. Poslanci DZ so na izredni seji odločali o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča. Igor Zorčič. Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Po tem, ko so v koalicijskih strankah predsedniku državnega zbora (DZ) Igorju Zorčiču včeraj zagotovili, da imajo 47 glasov za njegovo razrešitev in da naj se v najkrajšem možnem času odloči, ali bo odstopil sam, so danes že vložili predlog za njegovo razrešitev. To predlagajo, ker je 30. marca postal član poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki pa ni del koalicije, izhaja iz gradiva na spletni strani DZ. Podpise pod predlog so prispevali poslanci koalicijskih partneric SDS, SMC in NSi, ki skupaj štejejo 38 poslanskih glasov. 

Zorčič je po včerajšnjem sestanku z vodji koalicijskih poslanskih skupin povedal, da sam ne namerava odstopiti. Poudaril je, da so mu v vpogled dali neoštevilčen seznam podpisov brez spremnega besedila, torej tudi brez jasno izražene zahteve po njegovem odstopu. Na javni televiziji je bil za Odmeve oster, ko je domnevno ponudbo koalicije, da še pred vloženim predlogom za njegovo razrešitev sam "častno odstopi", komenitral tako: "Tisti, ki govorijo o častnem umiku, morajo najprej pri sebi razčistiti, kaj je častno. Ali je častno to, da delu opozicije ne dovoliš, da deluje v DZ? Je častno to, da se globi dijake in se ne spušča zakonodaje, ki bi jih oprostila, čemur smo bili priča danes v DZ? Je častno to, da se vlada ne drži zakonov, ki jih sprejema DZ? Kar se tega tiče, mislim, da govorimo različen jezik. Na to se ne oziram, pogovoril se bom s poslanci opozicije in nato sprejel odločitev."

Spomnimo, v koaliciji so Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora poskušali razrešiti že konec letošnjega marca, a na tajnem glasovanju niso zbrali potrebnih 46 glasov za njegovo razrešitev. Prekratki so bili za en glas. Tudi tokrat je neuradni kandidat za Zorčičevega naslednika, če bo njegova razrešitev uspešna, vodja poslancev NSi Jožef Horvat

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta