Se bo Grah Whatmough tudi obrnil na ustavno sodišče? Urbanija: "Vredno se je še naprej boriti."

B.P.
28.11.2022 13:05

Kako vodstvo Radiotelevizije Slovenija komentira rezultat referenduma?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikalist Tom Zalaznik, "general" Andrej Grah Whatmough in predsednik programskega sveta Peter Gregorčič so bili proti zakonu o RTVS. 
Borut Živulović

Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič je že sinoči sporočil, da se bo po objavi zakona o Radioteleviziji Slovenija v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče. "Izhodišče za pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS že nekaj časa pripravljamo," je sporočil. 

Se mu bo v nadaljnjem boju pridružil tudi generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough - oba sta se namreč prijavila kot organizatorja referendumske kampanje? Bo Grah Whatmough ločeno sprožil postopek na ustavnem sodišču? Nekateri so "generala" s Kolodvorske po referendumu pozvali tudi k odstopu. Bo odstopil? Vsa ta vprašanja smo mu poslali dopoldan, vendar so nam s Kolodvorske sporočili, da rezultata referenduma ne bo posebej komentiral. Kot je znano, se je sinoči posebej zahvalil "tistim volivkam in volivcem, ki ste prepoznali pomen od politike neodvisne javne radiotelevizije in glasovali proti noveli".

Uroš Urbanija in Peter Gregorčič na zahvalnem srečanju, ki ga je pripravila Janševa vlada.
Vlada

Poleg Gregorčiča in Graha Whatmougha velja še direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija za kader, ki ga je na čelo javnega servisa postavila stranka SDS. Z uveljavitvijo zakona bodo morali vsi trije predčasno zapustiti svoje položaje. Kako pa je Urbanija komentiral rezultat referenduma? "Včasih se zdi boj za demokratične vrednote skoraj izgubljen. Pa vendar množica tistih, ki so včeraj glasovali proti popolnemu prevzemu Radiotelevizije Slovenija s strani vlade, dokazuje, da se je vredno še naprej boriti. Proti putinizaciji slovenskih medijev. Za demokratično Slovenijo," je dan po glasovanju zapisal šef urada za komuniciranje v času Janševe vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta