Andrej Grah Whatmough govori o racionalizaciji, hkrati pa kupuje umetniške grafike

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
25.11.2022 01:17

Čeprav Radiotelevizija Slovenija ustvarja izgubo že vrsto let in bo energetska kriza finančni položaj javnega zavoda še dodatno poslabšala, se je generalni direktor odločil za nakup grafik v vrednosti 9000 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Robert Balen

"Glas PROTI v nedeljo je glas tudi za to, da trenutna vodstvena ekipa nadaljuje z iskanjem prihrankov in racionalizacijami," je pred dnevi na družbenem omrežju Twitter zapisal generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmugh, ki je nedolgo nazaj zaradi energetske krize za finančno pomoč zaprosil tudi predsednika vlade Roberta Goloba. A potem ko smo v Večeru razkrili, da je izdelavo strategije javnega zavoda za naslednje štiriletno obdobje zaupal zunanjemu izvajalcu za slabih 47 tisočakov, je sedaj tudi uradno, da je denar porabil tudi za nakup umetniških grafik. In to kljub dejstvu, kot pravijo naši sogovorniki z javnega zavoda, da ima RTVS v lasti kar nekaj slik, ki se nahajajo po različnih skladiščih, torej ne visijo na stenah, kjer bi jim bilo sicer tudi mesto.

Vprašanja glede nakupa umetniških slik smo vodstvu javnega zavoda sicer zastavili že v ponedeljek, 14. novembra, odgovore pa smo dobili šele včeraj pozno večer, kar pomeni, da so na RTVS s tem kršili tudi zakon o medijih, ki določa, da morajo organi medijem poslati odgovor na vprašanje najpozneje v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki. "RTV Slovenija je kupila 15 okvirjenih grafik po ceni 600 evrov. Grafike se nahajajo v različnih pisarnah v stavbi Televizije Slovenija, v vseh teh pisarnah sprejemamo tako notranje kot zunanje goste. Nobena od teh pisarn v tem stoletju ni bila prenovljena in jih je zob časa že načel. Nakup grafik, s katerimi smo prostore osvežili, je bil stroškovno veliko bolj smiseln ukrep kot obnova prostorov," na Večerova vprašanja odgovarjajo na Kolodvorski in napovedujejo, da bodo z nakupi slik v tem letu predvidoma še nadaljevali. "Opremili bomo namreč pred kratkim odprte prostore na Čufarjevi, kjer se nahaja nov prostor službe za obračun RTV-prispevka, v katerih RTV Slovenija med drugim sprejema stranke, plačnike RTV-prispevka. Vsi nakupi oziroma investicije, tudi umetniških slik, imajo pokritje v veljavnem finančnem načrtu," še dodajajo. Kot je razvidno iz aplikacije Erar, je bila transakcija za nakup grafik izvedena letošnjega avgusta.

Spomnimo, da se je aktualno vodstvo RTVS nedolgo nazaj tudi odločilo, da pripravo štiriletne strategije javnega zavoda zaupa zunanjemu izvajalcu, in sicer mariborski družbi Mix media, za kar je potrošilo slabih 47 tisočakov evrov. Ob tem pa je zanimivo, da Radiotelevizija Slovenija toliko denarja za pripravo omenjene strategije pod vsaj dvema predhodnima vodstvoma ni potrošila. "Ko česa ne želiš narediti, ustanoviš komisijo, če česa ne znaš narediti ali veš, da ne moreš narediti, pač najameš zunanjo firmo. Skoraj nikoli zunanja firma nima več znanja, kot ga imaš sam. Seveda smo prejšnjo strategijo, ki je še dostopna na spletni strani RTV, naredili popolnoma sami. Ker če veš, kje si, če veš, s kakšnimi resursi boš razpolagal, si sposoben predvidevati trende radia, televizije in MMC, potem se to da z malo truda narediti," je konec oktobra potezo Andreja Graha Whatmougha za Večer komentiral bivši generalni direktor javnega servisa Igor Kadunc, ki sedaj vodi Slovensko tiskovno agencijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta