Se pred volitvami prebuja tudi LDS? Anton Anderlič odgovarja, s kom bi sodelovali ...

Miha Raičevič Miha Raičevič
13.01.2022 13:48

Ali se stranka LDS, ki je po osamosvojitvi državo vodila več kot deset let, spet prebuja? Kdo bo njen predsednik, kakšni so njeni nameni in s kom bi sodelovala? O tem smo govorili z enim vidnejših članov v stranki Antonom Anderličem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anton Anderlič je bil poslanec med letoma 1992 in 2011.

Tit Košir

Stranka LDS, ki je po osamosvojitvi dalj časa vodila slovensko vlado, se je včeraj po dolgem času spet oglasila na Twitterju. Odzvala se je na povezovanje županov, nekateri so ob tem menili, da bi morala biti funkcija župana in poslanca spet združljiva. To pa je očitno nekdanjo Liberalno demokracijo Slovenije zelo zmotilo. "LDS je odločno proti podvajanju funkcij! Ni dovolj, da 22 županov sedi v državnem svetu, kamor so izvoljeni kot zastopniki lokalnih interesov? Župan Prebilič in županski kolegi pa bi želeli večino tudi v državnem zboru, torej želeli bi obvladovati lokalno in državno raven," je tvitnila stranka. 

"Zdaj je priložnost, da se spet aktivira, in mislim, da bo tako. V naslednjih tednih bomo imeli pogovore, nekateri imajo resno voljo, da bi še kaj naredili," je za Večer povedal dolgoletni član LDS in bivši predsednik stranke Anton Anderlič. Na vprašanje, ali ima stranka namen, da bi s svojimi kandidati sodelovala na volitvah, je odgovoril pritrdilno. Prav jutri naj bi stranka določila datum sveta stranke, ki naj bi imenoval novo vodstvo. 

Predvsem pa stranko po Anderličevih besedah zanima, kaj se bo izoblikovalo iz napovedanih novih opcij na političnem prizorišču. Tako je pozdravil včerajšnjo ustanovitev stranke Liberalni demokrati (LIDE), ki jo za zdaj vodi predsednik državnega zbora Igor Zorčič. "Dobrodošlo je, da so se organizirali, in pozdravljamo to, da se prebuja ta zadeva," je povedal in dodal, da bodo "na tak ali drugačen način v navezi z njimi". 

Poudaril je, da bi sodelovali s strankami, ki imajo izhodišča, kakršne ima tudi LDS. Na vprašanje, ali jih tako zanima sodelovanje tudi z nastajajočim blokom, ki nastaja okoli Roberta Goloba, je odgovoril: "Ja, tudi morda." 

Povedal je tudi, da ima stranka še nekaj dovolj vidnih imen za sodelovanje na volitvah, predvsem na lokalni ravni. Prav ti člani si želijo, da bi v tem času spet oživela stranka, kakršna je nekoč bila. "Mislim, da tega potenciala ni tako zelo malo," ocenjuje, pri čemer še poudarja, da veliko članov ni prestopilo drugam. O imenih sicer ni želel govoriti, je pa povedal, da se bodo ta v kratkem pojavila.

Do včeraj je bila stranka precej neaktivna na spletu in na družbenih omrežjih. Na Twitterju je denimo nazadnje objavljala ob izidih ameriških predsedniških volitvah. Oglasila se je tudi pred tem in sicer kmalu po lokalnih volitvah leta 2018, na katerih je sodelovala. V prvem krogu je bil za župana Markovcev izvoljen njen kandidat Milan Gabrovec, poleg tega pa je stranka dobila še šest občinskih svetnikov. Kot je znano, bodo po aprilskih parlamentarnih volitvah še lokalne.

Najvidnejši uspeh LDS pod Drnovškom

LDS je bila najuspešnejša, ko jo je vodil pokojni predsednik države in predsednik vlade Janez Drnovšek. Ta je bil predsednik vlade med letoma 1992 in 2002, s krajšim premorom leta 2000, ko je vlado vodil prav tako že pokojni Andrej Bajuk. Leta 2002 je bil Drnovšek izvoljen za predsednika države, do naslednjih volitev pa je vlado za njim vodil Tone Rop

A na volitvah leta 2004 je stranka LDS prejela malo manj kot 23 odstotkov glasov, vlado pa je sestavila zmagovalka volitev SDS. Leta 2008, po Drnovškovi smrti, je LDS na volitvah pod vodstvom Katarine Kresal dobila 5,2 odstotka glasov. Po letu 2011, ko je stranka na volitvah zbrala vsega 1,48 glasov, se ni več uvrstila v parlament.  

V času zadnjih parlamentarnih volitev leta 2018 je LDS vodil Luj Šprohar, ta je bil kandidat LDS na predsedniških volitvah leta 2017, leta 2019 pa se je pridružil stranki SLS. Za njim je predsedovanje prevzel Anton Anderlič, ki je bil predsednik stranke tudi med letoma 2013 in 2017, trenutno pa je v registru strank, ki ga vodi notranje ministrstvo, kot zastopnica stranke vpisana Jadranka Vouk Železnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.