Sestavljanje nove koalicije: V Desusu in SMC še vse odprto

Žana Vertačnik
19.12.2020 06:30
V upokojenski stranki še ni jasno, ali bi ob vložitvi konstruktivne nezaupnice vsi poslanci podprli lastnega predsednika za mandatarja. V SMC je završalo po izjavi Zdravka Počivalška, da je stranka soglasno odločila, da glasov podpore Karlu Erjavcu ne bo dajala
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V stranki SMC Zdravka Počivalška je po sestanku poslancev s predsednikom, ki brezkompromisno zavrača sodelovanje s KUL, završalo.
Robert Balen

Dan po tem, ko se je upokojenski Desus s predsednikom Karlom Erjavcem odločil, da odide iz vlade Janeza Janše, so se v državnem zboru včeraj preštevali poslanci SMC in Desusa. Njihovi glasovi bodo za Koalicijo ustavnega loka (KUL), ki si je zadala cilj, da konstruktivno nezaupnico vloži še do konca tega leta, nujno potrebni. So pa za zdaj, sodeč po izjavah in molku posameznih poslancev, glasovi še precej negotovi.

Karel Erjavec
Robert Balen

Podpora Erjavčevih ni jasna

Še pred sestanki strank, ki sta nedavno znotraj Janševe koalicije napovedovali tesnejše povezovanje zaradi sorodnih pogledov, je vnovič ostro nastopil poslanec Desusa Robert Polnar, ki naj bi ga stranka v začetku prihodnjega tedna izključila. Napovedal je, da navkljub izključitvenemu postopku ostaja član poslanske skupine Desusa, saj iz nje lahko izstopi le sam. Je pa bil večkrat tudi že jasen, da ostaja podpornik aktualne vlade in se zato z Erjavcem nima kaj pogovarjati. Tako se je včeraj z njim sestala le preostala četverica poslancev, glede katere je še precej neznank, kdo namerava slediti odločitvam organov stranke in kdo ne. Informacije o pogovoru Ivana Hršaka, Franca Jurše, Jurija Lepa in Branka Simonoviča s predsednikom stranke so precej skope, Erjavec je po nekaj urah srečanja povedal le, da je zelo zadovoljen. Medtem ko sta Jurša in Lep na organih stranke podprla sklepe stranke in s tem odhod iz koalicije, se do odločitev javno še nista opredeljevala Hršak in Simonovič. Slednji izjav ni želel dajati in nam je povedal le, da ne želi "prilivati olja na ogenj". Smo pa izvedeli, da je sestanek kot podpredsednik državnega zbora zaradi vodenja seje predčasno zapustil ter do dokončnega dogovora in razjasnitve, koga namerava podpirati v prihodnje, zato ni prišlo.

Zorčič je obrnil ploščo

Še pred tem se je sestala nemirna poslanska skupina SMC, ki bi bila za uspeh konstruktivne nezaupnice ključna. Kot smo izvedeli, so poslanci SMC včeraj tudi prvič formalno prejeli povabila za sodelovanje v KUL pod Erjavčevim mandatarstvom. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je sicer že v četrtek, takoj po odločitvi Desusa, da odide iz koalicije, najavil, da se z rušenjem vlade ne strinjajo. Včeraj pa je povedal, da se je poslanska skupina soglasno odločila, da morebitne kandidature predsednika Desusa Karla Erjavca za mandatarja nove vlade ne bo podprla: "Odločili smo se tudi, da bomo pripravili platformo, v kateri bomo dogovorili strategijo nadaljnjega delovanja. Odprti ostajamo naprej za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije." Po naših informacijah pa je situacija daleč od umirjene. Pogovor naj bi bili namreč zaključili sredi burne razprave, v večernih urah po koncu seje državnega zbora pa ga nadaljevali.

V stranki SMC Zdravka Počivalška je po sestanku poslancev s predsednikom, ki brezkompromisno zavrača sodelovanje s KUL, završalo.
Robert Balen

Pogovorom s KUL naj bi bila močno naklonjena vodja poslancev Janja Sluga in poslanec Branislav Rajić, ki sta to stališče jasno zagovarjala in bila preslišana. Še pred dnevi se je sicer spekuliralo, da naj bi bil poleg Sluge in Rajića za sodelovanje v KUL močno zainteresiran tudi prvi med poslanci in podpredsednik SMC Igor Zorčič. Zaradi veljave in moči, ki jo uživa med poslanci, bi mu ob morebitnem prestopu na drugo stran utegnili slediti še nekateri drugi. Tudi zato so bili v SMC po oceni naših sogovornikov močno presenečeni, da je Zorčič - v sredo naj bi se sicer sestal z Janšo - včeraj zagovarjal Počivalškovo stališče. Tudi nedavno je, spomnimo, za javno televizijo Zorčič napovedal, da odhoda Desusa iz vlade SMC ne bi le nemo opazovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta