Simonovič o poslovanju Nove24TV: "Skratka zakonito, tako kot mora biti." Zakaj Perič za Tomašiča, Predaliča in Hojsa ni imel vprašanj?

Miha Raičevič Miha Raičevič
08.12.2021 14:53

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v državni zbor 2018 je v torek opravila kar dve seji, redno in izredno. Skupno je zaslišala tri priče, morala bi jih sedem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Branko Simonovič

Bobo

Predsednik komisije Gregor Perič (SMC) je na začetku seje povedal, da so vročilnice prejeli le Božo Predalič, Boris Tomašič in Mihael Hočevar. Predalič in Hočevar sta bila oba direktorja družbe Nova obzorja, ki je že od ustanovitve v solasti stranke SDS in ki izdaja tednik Demokracija. Hočevar se je opravičil, da ga na zaslišanje ne bo iz zdravstvenih razlogov, po Peričevih besedah naj bi ga zaslišali na eni izmed prihodnjih sej komisije.

Damjan Damjanovič, Dražen Kuča in Klavdija Snežič pa pošte z vabilom na zaslišanje očitno niso prejeli, saj v DZ še ni prišlo obvestilo v vročilnicah. Perič je ugotovil, da se utegne zgoditi, da "vseeno utegnejo priti na to sejo". A se to na koncu ni zgodilo. 

Na seji ni bilo niti članov komisije Zmaga Jelinčiča in njegovega strankarskega kolega Janija Ivanuše, prav tako pa se včerajšnje redne seje ob njenem začetku ni mogel udeležiti poslanec Branko Simonovič, ki pa je pozneje vseeno prišel na zaslišanje izvršnega direktorja televizije Nova24TV Borisa Tomašiča.

Sicer pa se je seja začela z zaslišanjem Predaliča. Ob njegovem prihodu v dvorano je Perič opravil formalnosti in dal besedo priči, nato pa zaslišanje prepustil podpredsedniku komisije Janiju Möderndorferju. Ta je začel z zaslišanjem priče, med njegovim nastopom pa je Perič dvorano zapustil in se do konca zaslišanja ni vrnil. Podpredsednik komisije je takrat ugotovil, da bodo sejo nadaljevali ob 18. uri, ko je bilo predvideno zaslišanje izvršnega direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča. 

Tomašiča so zasliševali Möderndorfer, Marko Bandelli (SAB) in Marko Koprivc (SD), Perič pa, čeprav je bil na seji prisoten, vprašanj priči tudi tokrat ni zastavljal. Kot omenjeno, je bil na zaslišanju  prisoten tudi Simonovič, ki je imel za pričo zgolj eno vprašanje. Najprej je prebral ime preiskovalne skupine, nato pa dejal: "Zadovoljen sem, da nisem ne Kulovec, ne v koaliciji. Gospod Koprivc, to vašo hinavščino zadržite zase," je začel svoj govor in še dejal, da če se na kaj spozna, potem so to financiranja političnih strank in volilnih kampanj. 

Več o zaslišanjih Predaliča, Tomašiča in Hojsa si lahko preberete TUKAJ!

Simonovič je Tomašiča vprašal: "Ali ste kdaj imeli različne cene vaših storitev za politično stranko, katere pripadnik ste, v primerjavi z drugimi političnimi strankami?" Tomašič je odgovoril, da so vse politične stranke obravnavali z enakimi ceniki, kar da je preverilo tudi računsko sodišče. Takoj se je spet s svojo oceno oglasil Simonovič: "Skratka zakonito, tako kot mora biti." 

Nato je podal primer občinskega glasila, iz njegovih besed pa niti ni bilo povsem razvidno, kaj je želel povedati. "Nehajmo se tukaj sprenevedati in nabijati leve in desne, Kulovce, Nekulovce," je dejal in nagovoril še Bandellija glede ponižujočih odnosov medijev do posameznikov: "To lahko samo jaz tu rečem in to počne tudi nacionalna televizija, ki je javni medij." Pozval je kolege, naj se "nehajo sprenevedati", Tomašiču pa je na koncu sporočil, da zanj nima vprašanj. Po koncu redne seje je sledila še izredna seja, na kateri so člani komisije zaslišali še ministra Aleša Hojsa, saj je bil tudi ta pred prihodom v sedanjo vlado Janeza Janše slabo leto izvršni direktor Nove24TV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.