"Sistematsko prikrivanje zlorab v Cerkvi se nadaljuje"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
15.01.2020 19:27

Zato so v civilni iniciativi Dovolj.je pozvali tudi k razpustitvi ekspertne komisije. V Slovenski škofovski konferenci očitke zavračajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilna iniciativa Dovolj.je poziva k odstopu ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta.
Robert Balen

Po enajstih mesecih delovanja so se v civilni iniciativa Dovolj. je, ki je v tem času prejela 38 prijav zoper 22 duhovnikov zaradi domnevnih spolnih zlorab, odločili k odstopu pozvati ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe lazaristov Tomaža Mavriča. Za ta korak so se odločili, ker odgovorni v Katoliški cerkvi na Slovenskem, z izjemo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, "ki se problematike spolnih zlorab v svoji škofiji loteva z vso resnostjo, prisluhne žrtvam in se trudi, da do zlorab ne bi več prihajalo", še vedno sistemsko prikrivajo spolne zlorabe in jih pometajo pod preprogo. "Slovenska škofovska konferenca sicer ves čas sprejema in posodablja dokumente, a vse to ostaja le mrtva črka na papirju. To ni sprejemljivo za Cerkev leta 2020, še manj za Cerkev pod papežem Frančiškom," je dejal Igor Vovk iz omenjene civilne iniciative. Obenem so v iniciativi pozvali Slovensko škofovsko konferenco (SŠK), da zaradi "nesposobnosti in nedelavnosti" razreši ekspertno komisijo za reševanje spolnih zlorab. Namesto tega pa naj po vzoru dobrih praks iz tujine poskrbi za ustanovitev neodvisne komisije, ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega razreševanja problematike spolnih zlorab v Katoliški cerkvi na Slovenskem. V SŠK so poziv k odstopu nadškofa Zoreta označili za neupravičen in brez tehtnih razlogov, saj da slednji velja za "odločnega zagovornika zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi. Ob tem so navedli vrsto ukrepov, ki jih je SŠK sprejela pod njegovim predsedovanjem. Prav tako so zapisali, da ekspertna komisija še vedno uživa zaupanje slovenskih škofov.

Od lazaristov le vljudnostna pisma

V civilni iniciativi so pozive k odstopu utemeljili tudi s konkretnimi primeri. Predstojniku lazaristov Mavriču tako še vedno očitajo, da ne ukrepa, in to kljub več pozivom, zoper Jožeta Planinška, ki zadnja leta vodi Dom sv. Jožefa v Celju. Suma spolnega nadlegovanja je osumljen v petih primerih, in sicer v obdobju 1990-1996 in leta 2010, ko je bdel nad dijaki, ki so bivali v misijonski hiši lazaristov v Ljubljani. Za vse te zlorabe naj bi bil, po navedbah duhovnika Janeza Cerarja, ki naj bi ga bil prav tako zlorabil omenjeni duhovnik, vedel tudi takratni predstojnik lazaristov, kasneje mariborski in celjski škof ter nazadnje ljubljanski nadškof Anton Stres.
V vseh primerih so odvetniki iniciative vložili tudi kazenske ovadbe, a je bila večina zaradi zastaralnih rokov zavržena. Tudi zato so vselej cerkvene predstojnike zaprosili za spregled zastaralnih rokov v cerkvenih postopkih, a odgovorov niso dobili. Nadškof oziroma predstojnik mora v Vatikanu zaprositi za spregled. "Od Misijonske družbe smo vselej dobili le vljudne dopise, da so prejeli obvestilo, da se zavedajo resnosti problema in da so primere odstopili ekspertni komisiji, ki je zadeve obravnavala. A v nobenem primeru ekspertna skupina prijaviteljev oziroma žrtev ni obvestila o kakršnih koli aktivnosti,"je povedal odvetnik Roman Završek.

Odgovorni ščitijo sami sebe

V Dovolj.je obenem trdijo, da se člani ekspertne komisije vse od 19. februarja lani, ko je bila iniciativa ustanovljena, niso srečali z nobeno od žrtev, saj da jim te ne zaupajo in se zato nanjo tudi ne obračajo. "Ekspertna skupina ne dela nič, gre le za piar SŠK in škofje to podpirajo," je bil kritičen Matej Križanič, ki je ost kritike še posebej uperil v člana skupine Andreja Nagliča, ki da z minimaliziranjem in posploševanjem dela veliko škodo Cerkvi. Da te navedbe niso resnične, odgovarja Naglič in trdi, da je od lanskega februarja skupina obravnavala prijave zoper štiri duhovnike, ki naj bi bili domnevno zlorabili deset žrtev. Z nekaterimi žrtvami naj bi se bili člani komisije tudi pogovorili, pravi Naglič in dodaja, da naj bi se primeri nanašali tudi na duhovnike, ki jih omenja iniciativa. Za besede, ki so jih v iniciativi navajali kot dokaz v enem od primerov, ki naj bi dokazovali, da Naglič dejanja spolne zlorabe minimalizira, pa je dejal, da so jih iztrgali iz konteksta.
Na vprašanje, zakaj odgovorni ne sledijo prelomnim dokumentom papeža Frančiška pri spopadanju s spolnimi zlorabami, odvetnik Pisk odgovarja, da s tem ščitijo samo sebe, "saj se izkazuje, da so bili škofje in predstojniki že pred leti o mnogih zadevah obveščeni, pa niso nič naredili". Tudi zato iz iniciative sporočajo, da ne bodo odnehali, dokler storilci oziroma vsaj odgovorni predstojniki in škofje ne bodo priznali, kaj se je dogajalo, in se javno opravičili žrtvam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta