"Skoraj smo tam". Evropska komisija od danes s kar štirimi pogodbami za cepivo

Andreja Kutin Lednik
10.11.2020 14:21

A zdravstveni delavci opozarjajo, da je previdnost še vedno nujna. Vojko Flis, UKC Maribor: "Nikoli v zgodovini medicine še nismo dobili cepiva tako hitro".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji naj bi bili prvi cepljeni tisti, ki delajo v kritični infrastrukturi - policija, gasilci, reševalci in zdravstveno osebje. Seveda pa je odvisno od tega, koliko cepiva bomo dobili. 
EPA

Čeprav v Sloveniji delež okuženih upada, se val bolnih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, le zlagoma umirja, podobni trendi se kažejo tudi drugod po Evropi, kjer večina držav omejuje javno življenje na minimum. Zato navdušenje evropskih politikov nad naznanilom ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech, da so prvi rezultati tretje faze kliničnih testiranj cepiva izkazali 90-odstotno učinkovitost testiranj, ne preseneča.

Danes bo Evropska komisija podpisala pogodbo o dobavi 300 milijonov odmerkov cepiva. "To je najbolj obetajoče cepivo do zdaj," so v sporočilu za javnost zapisali pri komisiji. "Neumorno se trudimo zagotoviti odmerke potencialnih cepiv proti koronavirusu," je ob novici med drugim na twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. To bo že četrta pogodba s farmacevtskimi podjetji za dobavo cepiva, še poudarjajo v komisiji in dodajajo, da jih bo še več. "Ker potrebujemo široko izbiro med cepivi," so še zapisali. Komisija s članicami tudi že pripravlja načrt za cepljenje, ko bo cepivo na voljo. "Smo že skoraj tam. V vmesnem času pa bodimo previdni in ostanimo varni," so zaključili sporočilo za javnost.

​WHO: Previdno veselje. Virus se nas še ni naveličal

"Prvi rezultati tretje faze testiranja cepiva proti covidu-19 kažejo, da cepivo lahko prepreči to bolezen," je poudaril izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. Omenjeno cepivo je eno od treh, s katerimi se potegujejo za odobritev pri Ameriški agenciji za zdravila (FDA), poleg Moderne pa uporablja tehnologijo informacijske RNK (mRNK), ki jo celice uporabijo za izdelavo specifičnih proteinov, ki nato izzovejo imunski odziv. Gre za relativno nov princip cepiva s tehnologijo, ki do zdaj še ni bila odobrena za uporabo pri ljudeh. A ne le za to, veliko neznank še ostaja - največja med njimi je, kako dolgotrajna bo zaščita pred virusom, ne ve se tudi, kako je z asimptomatskimi prenašalci, torej ali cepivo preprečuje poleg bolezni tudi prenos okužbe. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem pozval svet, naj se še naprej bori proti novemu koronavirusu. Na skupščini WHO je opozoril, da "se nas virus še ni naveličal".

​Flis: Možno je, da bo cepiv več. To je v redu

Da ta najava še ne pomeni oddiha, se strinja tudi direktor UKC Maribor Vojko Flis. "Cepivo so preizkušali na 44.000 ljudeh in izkazalo se je za učinkovito, gre za sorazmerno zanesljivo cepivo. Eden večjih problemov se sedaj zdi logistika. Bodo zmožni izdelati večje količine odmerkov in jih tudi razdeliti?" se sprašuje Flis, saj meni, da sta lahko transport in razdeljevanje cepiva v izredno nizkih temperaturah logistični problem tudi v Evropi. "Drugo vprašanje pa je, kaj bo s cepivom AstraZenece, ki je drugačno. Najverjetneje bo vsaj eno od konceptualno različnih cepiv registrirano januarja ali februarja, možno pa je, da jih bo več, kar so včeraj napovedovali tudi nekateri evropski politiki. To je v redu. Nikoli v zgodovini medicine še nismo dobili cepiva tako hitro. V Sloveniji naj bi bili prvi cepljeni tisti, ki delajo v kritični infrastrukturi - policija, gasilci, reševalci in zdravstveno osebje. Seveda pa je odvisno od tega, koliko cepiva bomo dobili." Zagotovo bo zdravstvo pod zahtevnimi pogoji delalo še vsej nekaj mesecev, kar najverjetneje pomeni še en val epidemije, lahko pa se zgodi tudi kombinacija z gripo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta