(INTERVJU) Prof. dr. Borut Štrukelj: "Cepivo je izjemno visoko učinkovito"

Andreja Kutin Lednik
11.11.2020 06:30

Princip delovanja cepiva konzorcija Pfizer-BioNTech ni revolucionaren, je pa presenečenje visoka učinkovitost cepiva. V EU se bo cepivo delilo po solidarnostnem principu, pravi prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Zakaj je objava učinkovitosti cepiva konzorcija Pfizer-BioNTech dobra novica in kje so neznanke, ki skrbijo?

"To je tretje cepivo, doslej vloženo na Evropsko agencijo za zdravila in seveda tudi na ameriško agencijo FDA. Prvi dve cepivi, AstraZenece -Oxford in Moderne, sta že pod drobnogledom agencij. Cepivo temelji na RNK-molekuli, ki kodira virusni protein, s katerim se virus pripne na prijemališča na naših celicah. Ko ta RNK pride v naše celice, začnejo celice izdelovati virusu podoben protein. Ko se ta izloči iz celic, ga naš imunski sistem prepozna kot tujega in prične proizvajati protitelesa. Postopek ni novost, nekaj podobnega testira Moderna. Je pa cepivo v primerjavi z drugimi izjemno učinkovito, 90-odstotna učinkovitost pomeni 90-odstotno zanesljivost zaščite. To ne pomeni samo nastanka protiteles, ampak zaščito pred boleznijo, kar je zelo dobro. Po drugi strani pa je še vedno nekaj neznank. Največja je, koliko časa bo trajala ta imunost. Potrebna sta dva odmerka cepiva - drugi odmerek sledi tri tedne po prvem in šele ta omogoča tako visok odstotek zaščite. Predvidevamo, da bi lahko zaščita trajala pol leta, morda celo dlje, a to so čista predvidevanja. Morda bomo prišli v podobno situacijo kot pri gripi, ob kateri se moramo cepiti glede na podtip gripe na nekem področju. Slabost je tudi transport. Molekula informacijske RNA, ki je osnova tega cepiva, je izjemno občutljiva za temperature nad -80 stopinj Celzija, kar pomeni, da morajo biti temperature pri transportu pod -80 stopinj Celzija, in to bi lahko pomenilo logistično težavo. A v razvitem svetu pri tem ne vidimo velikih problemov. Kar pa se tiče varnosti - tretja faza je bila narejena na 44.000 prostovoljcih in cepivo se je izkazalo kot zelo varno. Vendar pa mora varnost oceniti še evropska agencija za zdravila, za kar ima časa 70 dni."

Dr. Borut Štrukelj: "Tretja faza je bila narejena na 44.000 prostovoljcih in cepivo se je izkazalo kot zelo varno." 
Arhiv Večera

Z virusom SARS-CoV-2 se je okužilo 94 cepljenih prostovoljcev, a več naj bi bilo znano, ko bo to število 164. Je pričakovati spremembe pri učinkovitosti ali je 90 odstotkov dovolj trdna ocena?

"Mogoče bo nekaj odstopanj, a pri tako velikem številu je sedaj že približno jasno, da je 90-odstotna učinkovitost izjemno visoka. Morda lahko pride pri posamezniku do možnosti okužbe kljub cepljenju, predvsem pri tistih, ki imajo tako šibek imunski sistem, da kljub cepljenju niso razvili protiteles."

Za primerjavo: kolikšno učinkovitost ima cepivo proti gripi?

"Pri gripi gre za različne podtipe, letos imamo štirivalentno cepivo, tako kot lansko leto. Učinkovitost je od 50- do 75-odstotna, a glede na to, da je virus gripe sestavljen iz 18 podtipov samo virusa influence A, imamo pa še B in C in torej obstaja veliko variant, je odzivnost zato slabša. Medtem je virus SARS-CoV-2 relativno stabilen. Bilo je že nekaj mutacij virusa, a ne vplivajo bistveno na potek imunosti pri cepivu."

Kako sodeluje Slovenija v evropskem naročilu cepiva, kako se bo cepivo razdeljevalo?

"EU je naročila 200 milijonov odmerkov plus sto milijonov dodatnih, pri čemer je med članicami podpisan dokument o solidarnosti, tako da naj bi se istočasno začela distribucija v vseh članicah, sorazmerno s številom prebivalcev. To ne pomeni, da bodo najprej dobili cepivo Nemci in Francozi ter potem preostali, ampak bo distribucija enakomerna. Ker nas je dva milijona, lahko pričakujemo sorazmerno manjše število odmerkov, kot jih dobita Italija in Francija."

V prvi fazi kliničnih preizkušanj se je pokazalo, da naj bi bilo cepivo manj učinkovito pri starejših ljudeh.

"Zanimivo je, da je bilo v vlogi pri ameriški agenciji za zdravila zaprošeno še za cepljenje otrok od dvanajstih let dalje, imamo torej cepivo za najnižjo starostno populacijo. Pri starejših od 65 let pa je imunski sistem v fazi, ko se težko adaptira, in je učinkovitost nekoliko manjša, a še vedno zelo dobra. Načrtuje se tretja študija istega cepiva, v kateri bodo morda povečali količino odmerka. Govorimo o mikrogramih odmerka; sedaj se dodaja 20 mikrogramov, kar je izjemno majhna količina, in morda bodo s povečevanjem odmerka dobili še boljše rezultate."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta