Slovenija je priznala Palestino. Golob: S tem pošiljamo upanje palestinskemu narodu

L.M., STA, A.L.
04.06.2024 14:18

Slovenija je postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino. Za priznanje je glasovalo 52 poslancev iz vrst vladajoče koalicije, v opoziciji pa so sejo državnega zbora obstruirali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za priznanje Palestine je glasovalo 52 poslancev iz vrst vladne koalicije.
Robert Balen

Državni zbor je na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Opozicija je izredno sejo državnega zbora obsturirala. Slovenija je tako postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino. Z današnjim priznanjem Palestine kot suverene in neodvisne države pošiljamo upanje palestinskemu narodu na Zahodnem bregu in v Gazi, je na družbenem omrežju X poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Predsednica države Nataša Pirc Musar je prav tako izrazila zadovoljstvo, da je Slovenija priznala Palestino. Kot je zapisala na družbenem omrežju X, bo tako lahko Slovenija še bolj kredibilno pomagala palestinskemu narodu na njegovi težki poti k resnični samostojnosti in enakopravnosti v mednarodni skupnosti.

Slovenija je sprejela zgodovinsko odločitev, je bila zadovoljna zunanja ministrica Tanja Fajon, odločitev o priznanju Palestine pa sta pozdravila tudi vodji poslanskih skupin Gibanja Svoboda Borut Sajovic in Levice Matej Tašner Vatovec. Fajon je v izjavi po koncu seje državnega zbora dejala, da je "iskreno vesela in ponosna", da sta tako slovenska vlada kot parlament zbrala pogum, in da je bila lahko del te zgodbe. "S tem sporočamo, da si želimo odpravo krivic, ki so se dogajale palestinskemu ljudstvu, in priznavamo njihovo pravico do samoodločbe," je dodala Fajon. Po njenih besedah si bo Slovenija še naprej odgovorno in dosledno prizadevala za mir na Bližnjem vzhodu, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Raziskavo je inštitut Mediana izvedel med 2. in 5. septembrom na reprezentativnem vzorcu 718 polnoletnih prebivalcev Slovenije.
Robert Balen

"Danes je Slovenija postala ena od pogumnih držav članic mednarodne skupnosti, priznanje prihaja v pomembnem trenutku in ne glede na to, koliko časa je vse skupaj trajalo, je parlament danes naredil pomemben korak," je ocenil Tašner Vatovec. "To ni samo politična gesta, je veliko več. Mislim, da s tem danes kot država dokazujemo, da smo ne glede na majhnost pogumna država, ki je pripravljena stopiti na pravo stran zgodovine," je še dodal vodja poslanske skupine Levice.

Priznanje prihaja v pomembnem trenutku, parlament je naredil pomemben korak, je dejal Tašner Vatovec.
Robert Balen

"Zadovoljni, ponižni in ponosni smo, da smo sprejeli to odločitev, ki bo kot droben korak prispevala k premirju, dogovoru in končanju vojne v Gazi," je dejal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Politizacija mednarodnega priznanja kot del notranjepolitičnega boja po njegovih besedah "ni najbolj na mestu". "Točno se vidi meja med tistimi, ki smo za dogovor, mir in sporazum, ter med tistimi, ki si tega ne želijo," je še dodal Sajovic.

Burno dogajanje v državnem zboru zaradi referendumske pobude

V koaliciji so pred začetkom današnje izredne seje državnega zbora iskali načine, kako zaobiti blokado opozicijske SDS, ki je želela s pobudo za posvetovalni referendum preprečiti oziroma odložiti glasovanje o priznanju Palestine za 30 dni. Pobudo za posvetovalni referendum so v največji opozicijski stranki pod vodstvom Janeza Janše vložili že pred začetkom včerajšnje seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki je podprl predlog sklepa o priznanju Palestine. A v vladni koaliciji tokrat niso bili pripravljeni pristati na zavlačevalne manevre SDS. Odločitev o tem, kako bo potekala današnja seja, je bila v rokah predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki je imela na mizi več možnih scenarijev oziroma pravnih razlag. Naši sogovorniki so poudarjali, da do odločanja o priznanju Palestine ne more priti, dokler ne bo pobuda za posvetovalni referendum umaknjena.

V koaliciji so zato dnevni red današnje izredne seje hoteli razširiti s točko o predlogu za posvetovalni referendum, ki so jo vložili v SDS. Ob tem so se očitno nameravali sklicevali na zadnji odstavek 184. člena poslovnika državnega zbora. Bivši predsednik državnega zbora Pavel Gantar je na družbenem omrežju X zapisal, da se sprašuje, zakaj je treba čakati 30 dni, preden državni zbor lahko odloči o pobudi za referendum. Gantar je zapisal, da tretji odstavek 184. člena poslovnika državnega zbora razume na način, da od pobude za referendum do odločitve državnega zbora ne sme preteči več kot 30 dni, ne pa da mora preteči 30 dni. Ob tem je tudi izpostavil, da 186. člen poslovnika določa, da predsednik državnega zbora pobudo za referendum uvrsti na prvo naslednjo sejo.

Načrt vladne koalicije je bil, da izredno sejo pred obravnavo točke o predlogu za razpis referenduma prekinejo in nato skličejo sejo odbora za zunanjo politiko, ki bi obravnaval referendumsko pobudo. Potem ko bi odbor obravnaval in predvidoma zavrnil referendumsko pobudo, bi o njej na izredni seji odločali in jo zavrnili še poslanci. Potem ko bi dokončno umaknili referendumsko pobudo z dnevnega reda, bi lahko v nadaljevanju izredne seje glasovali tudi o priznanju Palestine. A ko se je postalo jasno, kaj nameravajo storiti v koaliciji, so v SDS umaknili pobudo za razpis referenduma. "Obveščam vas, da je poslanska skupina SDS pravkar umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Zahteva za izvedbo izredne seje skupaj s širitvijo dnevnega reda je zato postala brezpredmetna. Sem vesela, da je temu tako," je ob začetku izredne seje dejala Klakočar Zupančič.

Urška Klakočar Zupančič je Janši očitala, da zlorablja posvetovalni referendum.
Robert Balen

A bojazni nekaterih, da z umikom referendumske pobude še ni konec Janševih zavlačevalnih manevrov, so se tokrat izkazali za upravičene. V SDS so namreč med sejo še enkrat vložili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju palestinske države. "Tisti, ki ste prej brali naš dopis, da smo predlog za posvetovalni referendum umaknili, niste prebrali vsega. V njem piše, da poslanska skupina predlog umika iz tehničnih razlogov. To je zelo jasno napisano, ker smo popravili obrazložitev. Ta predlog je ponovno vložen in o tem ne danes ne kasneje v naslednjih 29 dneh ne morete legalno odločati," je zatrdil Janša in dodal, da bo akt o priznanju Palestine ničen, če ga bo koalicija v parlamentu sprejela s kršenjem postopka in zakona.

Palestina razvnela slovensko politiko: "SDS so instrumentalizirali izraelski interesi"

Golob: Želim si, da bi posnetek Janševega nastopa videli vsi

Poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih pred iztekom 30-dnevnega roka ne bo sodelovala, je napovedal Janša, poslanci SDS pa so nato zapustili parlamentarno dvorano. "Hvala lepa, gospod Janša, da ste nam povedali, kako ste eklatantno zlorabili posvetovalni referendum. To ste povedali večkrat javno in jasno," je potezo prvaka SDS komentirala Klakočar Zupančič. Golob je ob tem dejal, da je Janša danes še enkrat pokazal, kakšne so njegove vrednote. "Prav je, da to Slovenija vidi. Želim si, da bi posnetek njegovega nastopa, ki je trajal dobre pol ure, videli vsi," je dodal Golob. Premier je izpostavil, da s strani Janše danes ni slišal niti ene besede do izraelskih žrtev in talcev, ki jih je ugrabil Hamas, ali do pobitih palestinskih žensk in otrok. "Še manj sem slišal karkšnokoli besedo o tem, kaj moramo narediti, da bo v bodoče teh žrtev manj in da bi enkrat za vedno ta požar na Bližnjem vzhodu tudi z našo pomočjo pogasili," je poudaril Golob.

Predsednik vlade Robert Golob navkljub hudim kritikam računskega sodišča in KPK še naprej podpira ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. S tem javnosti med vrsticami sporoča, da kot premier pristaja na malomaren način ravnanja z javnimi sredstvi.
Robert Balen

Janša je vladni koaliciji očital, da s priznanjem Palestine poskuša preusmeriti pozornost s perečih težav v državi, kot sta stavka na upravnih enotah in zdravniška stavka, ter da koalicija priznanje Palestine izkorišča v predvolilne namene. Dejal je, da je SDS vladi s posvetovalnim referendumom želela ponuditi 30 dni časa, da opravi razmislek in da prizna Palestino v najbolj primernem trenutku. Medtem ko so v SDS vztrajali pri referendumu, pa v koaliciji prav tako niso bili pripravljeni odstopiti od svojega načrta. Po tem, ko je SDS vložila nov predlog za referendum, so namreč prekinili izredno sejo in sklicali nujno sejo odbora za zunanjo politiko, ki ji je nato sledila še ena izredna seja državnega zbora.

Janša: Sprejemajo se odločitve, ki so v nasprotju s postopkom

Janša je v odzivu na sklic seje odbora za zunanjo politiko in izredne seje o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine izpostavil, da se v državnem zboru sprejemajo odločitve, ki so v nasprotju s poslovnikom: "Procedura je v demokraciji mati vladavine prava," je dejal prvak SDS. Po njegovih besedah se kaj podobnega ni zgodilo ne v slovenskem ne v parlamentu katerekoli druge države članice EU.

Pri tem je bil kritičen do Klakočar Zupančič, češ da je dejala, da ne bo dovolila spoštovanja poslovnika državnega zbora. "Sicer smo se že doslej v 30-letni zgodovini slovenskega parlamentarizma srečevali z raznimi mahinacijami in manipulacijami, ko je šlo za proceduro, vendar pa še nikoli predsednik zakonodajne veje oblasti tega ni tudi priznal in vnaprej napovedal," je deja Janša. Po njegovem mnenju bi bilo kaj takšnega morda opravičljivo, če bi šlo za stanje vojne, izredne razmere ali pandemijo, v primeru priznanja Palestine pa gre za politično dejanje, s katerim se ne mudi tako zelo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta