Slovenija predseduje Svetu Evropske unije: Že prvi dan, na Brdu, napetosti

Žana Vertačnik
01.07.2021 20:30
Ob slovenskem prevzemu predsedovanja se predsednica Ursula von der Leyen ni izognila temi (ne)imenovanja delegiranih tožilcev, svobodi medijev in vladavini prava ter od vlade pričakuje hitre rešitve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica Evropske komisija von der Leynova pričakuje, da bo slovenska vlada čim hitreje vzpostavila financiranje STA in predlagala imeni evropskih delegiranih tožilcev. 
Robert Balen

"Veseli smo, da lahko danes gostimo celotno Evropsko komisijo (EK), to je tudi optimističen znak, da je naš boj z epidemijo uspešen, kljub temu da smo še vedno zelo pazljivi in pozorni zaradi možnega četrtega vala," je po dobršnem delu dneva na Brdu pri Kranju dejal predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša. Slovenski politični vrh je ob začetku polletnega predsedovanja Svetu Evropske unije (EU) danes namreč po tradiciji gostil delegacijo EK, komisarke in komisarje ter predsednico Ursulo von der Leyen. Na Brdu so se tako zbrali komisarji in komisarke ter ministri slovenske vlade, kasneje v dnevu tudi poslanci, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik države Borut Pahor.

 

​Po Janši imeni tožilcev do jeseni

Janša je ocenil, da je časovno sovpadanje 30-letnice države in začetka predsedovanja "nasmeh zgodovine", saj da si tisti, ki so sodelovali v prelomnih dogodkih v Sloveniji pred tremi desetletji, niso predstavljali, da bo država prehodila takšno pot. Svet EU je prvak SDS sicer vodil že v času svoje prve vlade, prvo polovico leta 2008. A tokrat je Slovenija na evropskem političnem parketu pod bistveno večjim drobnogledom. Po razpravi, ki jo je premier Janša ocenil kot "odkrito in konkretno", so slovenski in tuji mediji tako von der Leynovo kot Janšo izzvali v zvezi z več perečimi problematikami. Najprej, Slovenija še vedno ostaja edina sodelujoča članica EU, ki še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev. Von der Leynova je bila jasna: "Računam na predsednika vlade, da bo Slovenija kar najhitreje predlagala delegirana evropska tožilca." Da postopek zaradi zapletov ponavljajo, je pojasnil Janša in dejal, da bo več podrobnosti znanih že jutri. Po njegovih napovedih bi lahko bil postopek zaključen do jeseni, "če bodo vsi opravili svoje delo".

Slovensko predsedovanje zaznamuje še odnos aktualne vlade do medijev, predvsem pa finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije (STA). Von der Leynova je večkrat pomenljivo poudarila pomembnost svobode in kritičnosti medijev, kar je po njenem sestavni element vsake demokratične družbe. Rešitev v zvezi z STA pričakuje v kratkem: "Pričakujemo, da se bodo našle hitre rešitve za deblokado financiranja. Spremljali bomo dogajanje. Nekaj premikov je bilo in upam, da se bo v zelo kratkem času našla dobra rešitev, da se bo zagotovil medijski pluralizem." Vlada je junija sprejela posebno uredbo, nedavno pa določila pogoje za sprostitev predujma za pričakovano opravljanje javne službe STA. Janša je v odgovoru na vprašanje novinarja STA, ki je opomnil, da je tudi EK večkrat izrazila pričakovanje, da se bo zadeva z agencijo uredila do začetka predsedovanja, dejal: "Evropska norma je, da neki račun plačaš takrat, ko ga dobiš. Za to, da nekdo izstavi račun, pa mora biti podlaga veljavna pogodba. In to je edina težava, ki jo imamo v zvezi z vašo agencijo." Navrgel je še: "Upam, da smo po teh zapletih, ki so bili popolnoma nepotrebni, prišli do rešitve in da bo ta tema izginila z dnevnega reda."

 

​Že uvodoma ni šlo brez napetosti

Janša je med drugim dejal, da je vladavina prava temeljni okvir evropske civilizacije: "Ta civilizacija brez vladavine prava ne obstaja, ampak ko gre za vladavino prava in če pride do spora, na koncu odloča neodvisno sodišče. Z neodvisnostjo sodišč v Sloveniji imamo težave, to priznavamo in tega nismo nikoli skrivali. O tem smo se tudi danes pogovarjali v intenzivni razpravi z EK." Med srečanjem naj bi bil sicer Janša, kot je na twitterju objavil predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb in poslanec SD Matjaž Nemec, komisarjem pokazal fotografije z neformalnega mariborskega piknika opozicijske stranke SD, kjer so bili prvega maja prisotni tudi sodniki. To naj bi bil razlog, da se prvi podpredsednik EU in nizozemski politik Frans Timmermans ni želel udeležiti skupinskega fotografiranja. Po naših informacijah naj bi bil predsednico EK tudi spodbudil k ostremu odzivu. Von der Leynova pa je v izjavi medijem v zvezi z vladavino prava nato izpostavila, da so sodniki lahko tudi člani političnih strank in da so to "ljudje, ki imajo svoje življenje".

Timmermans, ki neudeležbe na fotografiranju do zaključka naše redakcije ni pojasnil, je sicer ob prihodu na Brdo po vse več namigih, da se v Sloveniji znižujejo demokratični standardi, izrazil zaupanje v slovensko ljudstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta