So izdelki trgovskih blagovnih znamk vredni nakupa? Višja cena pomeni boljšo kakovost? Rezultati ZPS so presenetljivi

A.L.
14.07.2022 08:00

Verjetno se številni sprašujete, ali so izdelki trgovskih blagovnih znamk vredni nakupa. Je z njimi naša prehrana lahko uravnotežena? So izdelki uveljavljenih blagovnih znamk bolj kakovostni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Zato, da potrošniki lažje izberejo kakovostne izdelke, na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) kakovost trgovskih in blagovnih znamk že vrsto let preverjajo s primerjalnim testiranjem. Nedavno so preverili, ali so bile v preteklosti med njimi razlike, zato so naredili podrobnejšo analizo rezultatov prehranskih testov zadnjih petih let.

"Na naših testih se je že večkrat izkazalo, da cena ne odraža nujno kakovosti. Na zadnjem testu mocarele je ponovno zmagal eden najcenejših izdelkov, podobno je bilo na nedavnem testu jogurtov. Preverili smo, kako so se izdelki trgovskih in blagovnih znamk odrezali na testih v preteklih petih letih. Ugotovili smo, da imamo potrošniki tudi v teh negotovih časih možnost cenejše, a hkrati zelo kakovostne izbire, in da lahko s premišljenim nakupom hrane tudi prihranimo," pravijo na ZPS.

V zadnjih dobrih petih letih (od januarja 2017 do aprila 2022) so na ZPS izvedli 23 testov hrane, na katerih so testirali 321 različnih izdelkov. Na posamezen test so uvrstili od 6 do 37 različnih izdelkov, odvisno od ponudbe in obsega testnega protokola. Med njimi je bilo 59 odstotkov izdelkov trgovskih znamk in 41 odstotkov izdelkov blagovnih znamk.

Cena ne odraža vedno kakovosti izdelka

Preverili so, kakšno skupno oceno so na testu dosegli izdelki trgovskih in blagovnih znamk. Ugotovili so, da se v skupni oceni vseh parametrov bistveno ne razlikujejo, kar nam pove, da izdelki trgovskih znamk v povprečju niso slabša izbira od izdelkov blagovnih znamk. Drugače je pri označbah, kjer so pozorni na več različnih parametrov, od velikosti črk, berljivosti in navedbe vseh obveznih in dodatnih koristnih podatkov, pravilnosti zapisa sestavin in hranilne tabele do natančnosti navajanja navodil za uporabo in drugih. Glede na rezultate analize so izdelki trgovskih znamk v preteklih petih letih za oceno označbe pogosteje kot izdelki blagovnih znamk prejeli oceno zelo dobro in dobro. Pri drugih lastnostih, ki jih na testih preverjajo (senzorične, mikrobiološke, kemijske lastnosti ipd.), niso zaznali večjih razlik med njimi.

"S statistično analizo 321 testiranih prehranskih izdelkov v zadnjih petih letih in pol smo potrdili splošno znano dejstvo, da so izdelki trgovskih znamk v povprečju cenejši kot izdelki blagovnih znamk. Analiza je hkrati pokazala, da so bili izdelki, ki so si na testu prislužili boljše ocene, najpogosteje tudi cenejši, kar potrjuje našo ugotovitev, da cena ne odraža vedno kakovosti izdelka," zaključijo na ZPS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta