So kriminalisti pri Počivalšku našli listek za ravnanje v primeru preiskav? Muženič o tem, kaj so mu ponujali, če bi zapustil NPU

Asja Lednik
13.10.2021 13:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V preiskovalni komisiji državnega zbora, ki preiskuje politične pritiske na policijo, so se danes začela zaslišanja, kot prvi je pred poslance stopil nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič. V odgovoru na vprašanje, kako mu je nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner sporočil, da je razrešen, je Muženič dejal, da je ta od njega zahteval, naj podpiše odstopno izjavo, v zameno pa da mu je bilo ponujenih več služb, ki ne spadajo pod policijo, med drugim tudi na konzularnih predstavništvih v tujini, njegove besede povzema MMC. 

"V bistvu na ta način, da me je poklical (Anton Travner), dal pred mene list papirja in svinčnik ter zahteval, da napišem odstopno izjavo, sam se s tem nisem strinjal, predlagal sem razrešitev v skladu z obstoječo zakonodajo," je povedal Muženič. In še: "To mi je bilo nenavadno, kako lahko generalni direktor policije obljublja in ponuja delovna mesta, za katera je pristojno ministrstvo za zunanje zadeve? Tako da sem vse te ponudbe jemal kot neresne," še piše MMC.

So pri Počivalšku našli listek z navodili?

Za Muženičem je na sedež za priče sedel pomočnik direktorja NPU David Antolovič, ta je govoril o pritiskih na preiskovalce NPU. Vodja preiskav na NPU Igor Kekec je med zaslišanjem spregovoril tudi o hišnih preiskavah pri gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku v zadevi ventilatorji, ki jih je v prvem valu lani spomladi država kupila od podjetja GenEplanet.

Kekec je pred komisijo razkril, da so, medtem ko so pri gospodarskemu ministru Počivalšku izvajali hišne preiskave, ugotovili, da je bil minister o njih vnaprej obveščen. Na konkretno vprašanje predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda, ali drži, da so pri Počivalšku našli tudi navodila za ravnanje v primeru hišnih preiskav, vodja preiskav na NPU tega ni ne potrdil ne zanikal. 24ur medtem poroča, da so neuradno izvedeli, da so listek pri ministru res našli. 

Kekec je po poročanju 24ur potrdil, da so Počivalškov telefon poslali v tujino na odklepanje, ker ga minister ni želel sam odkleniti. 

Odziv Zdravka Počivalška na Facebooku:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta