So policisti vozilo z vodnim topom res uporabili vsakič, ko je vlado vodil Janez Janša?

01.10.2021 15:41
Policisti morajo pred uporabo vodnega curka, plinskih in drugih prisilnih sredstev "množici ukazati, naj neha kršiti javni red in naj se mirno razide, ter jo opozoriti na uporabo prisilnih sredstev, če ukaza ne upošteva".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vozilo z vodnim topom na protestu nasprotnikov pogojev PCT v sredo, 29. septembra 2021.
Robert Balen

"Vodni top je bil vedno uporabljen, kadar je bil na oblasti Janez Janša. Zakaj? Zato ker so takrat protesti," je v torek na novinarski konferenci dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Preverili smo.

Policija je vodni curek v samostojni Sloveniji doslej uporabila štirikrat, zmeraj na območju Ljubljane, so za Večer pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Prvič 30. novembra 2012, takrat še s starim vozilom, ko so se na protestu oziroma vseslovenski ljudski vstaji na Trgu republike nenadoma pojavili nasilni pripadniki skrajno desnih skupin, ki so s svojimi parolami in divjanjem povzročili pravi kaos v središču Ljubljane.

Z vodnim topom so policisti morali odgovoriti pogosteje v zadnjem obdobju. Drugič v zgodovini samostojne Slovenije so ga uporabili 5. novembra lani, ko se je nekaj sto nasilnih protestnikov uprlo vladi in omejitvam zaradi koronavirusa. Tudi ta protest se je sprevrgel v izgrede, ko so protestniki zažgali navijaško baklo ter začeli v policiste metati granitne kocke in pirotehniko.

Robert Balen

Tretjič in četrtič je policija uporabila vodni top prejšnji mesec v razmaku 14 dni. Do izgredov je prišlo na protestu v sredo, 15. septembra, ko se je množica zbrala v znak nasprotovanja uveljavitve pogojev PCT. Podobno kot nazadnje so policisti vodni top aktivirali, ko so v njih protestniki začeli metati pirotehniko in granitne kocke.

Nazadnje so bili protestniki mokri to sredo, 29. septembra, ko jih je po ocenah policije kakih 10 tisoč protestiralo zaradi pogojev PCT.

Policija je vodni top enkrat uporabila v času druge vlade Janeza Janše (10. 2. 2012 – 20. 3. 2013) in trikrat v njegovi tretji vladi (13. 3. 2020 – danes). Razlog za uporabo so vsakič bili nasilni izgredi na protestih.

Vozilo z vodnim topom, ki ga je slovenska policija v uporabo prevzela leta 2017.
Robert Balen

Kdaj lahko policisti uporabijo vodni top?

Policisti so prvič vodni curek proti množici uporabili iz takrat 25 let starega vozila z vodnim topom. Novembra 2017 so ga zamenjali z novim, njegova vrednost pa je bila 1.160.112,64 evra z DDV, piše v sporočilu za javnost. Vozilo z vodnim topom se lahko uporablja tudi kot sredstvo za gašenje požara ali denimo za prevoz in dostavo čiste pitne vode, še piše.

Vozilo z vodnim topom, ki ga je slovenska policija v uporabo prevzela leta 2017.
Robert Balen

Namen vodnega curka je potiskanje, odrivanje, razdvajanje ali razganjanje ljudi, piše v zakonu o nalogah in pooblastilih policije. Vodni curek se sme uporabljati iz posebnega vozila, vodne črpalke ali vodovodnega omrežja. Kot še piše, morajo policisti pred uporabo vodnega curka, plinskih in drugih prisilnih sredstev “množici ukazati, naj neha kršiti javni red in naj se mirno razide, ter jo opozoriti na uporabo prisilnih sredstev, če ukaza ne upošteva”. Uporabo teh sredstev lahko v skladu z zakonom odredi le generalni direktor policije, policijske uprave ali pooblaščen policist. 

V skladu z zakonom smejo policisti za vzpostavitev javnega reda, ko je ta huje kršen, poleg sredstev za vklepanje in vezanje, telesne sile, palice ali službenega psa uporabiti tudi vodni curek, konjenico, plinski razpršilec in druga plinska sredstva. 

Po podatkih, ki smo jih prejeli od ljubljanske policijske uprave, so plinski razpršilec oziroma solzivec v obdobju od 1. januarja 2015 do 28. septembra 2021 uporabili 699-krat. Podatke za zadnji sredin protest so v času, ko so nam poslali odgovor, še zbirali. Plinske naboje in plinske ročne bombe so uporabili v letih 2011, 2012, 2019, 2020 in 2021, so še pojasnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.