(FOTO) Med nasilnimi izgredi policisti s solzivcem nad znanega fotoreporterja: "Še nikoli nisem doživel česa podobnega"

Asja Lednik
16.09.2021 12:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Gasar/Dnevnik

Še vedno odmeva sinočnji protestni shod proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani. Tam je, kot smo že poročali, prišlo do izgredov. Potem ko se je množica približala vhodu v parlament in je v poslopje priletelo nekaj pirotehnike, je policija ljudi pregnala s solzivcem. Ko so nekateri začeli vanjo metati pirotehniko, pa je aktivirala še vodni top. V policiste naj bi letele celo granitne kocke. Več policistov je bilo poškodovanih, nad središčem prestolnice je krožil tudi policijski helikopter. 

Po službeni dolžnosti je dogajanje spremljal tudi fotoreporter Tone Stojko, član Društva novinarjev Slovenije, ki že dobrih petdeset let poroča s protestov. "Na sinočnjih demonstracijah proti PCT sem fotografiral dogajanje tako na Trgu republike kot pred parlamentom, kjer je prišlo pozno zvečer do konflikta med demonstranti in policijo. Ob prvih ukrepih policije je policaj z očali in veliko posodo s solzilnim plinom spustil velik curek vame in to direktno v obraz. Uspel sem posneti dva posnetka. Na drugem se vidi tudi policaj. Tega obtožujem namernega poškodovanja novinarja-fotoreporterja," je dan po dogodku na Facebooku zapisal Stojko.

S CURKOM SOLZIVCA V OBRAZ Na sinočnjih demonstracijah proti PCT sem fotografiral dogajanje tako na Trgu republike kot...

Objavil/a Tone Stojko dne Četrtek, 16. september 2021

"Ne vem, če se policaji učijo, da morajo usmeriti curek iz velikih posod v obraz ali kako drugače in kakšni razlogi morajo biti podani za to. Morda samo ukaz nadrejenega ali koga v helikopterju, ki je krožil nad prizoriščem. Demonstracije fotografiram že dvainpetdeset let in še nikoli nisem doživel česa podobnega. Obvestilo izbranemu zdravniku iz Splošne nujne medicinske pomoči si bom pa uokviril kot dokument nekega sedanjega časa," je zaključil.

Tone Stojko
Robert Balen

Tone Stojko se počuti dobro, kljub temu posledice curka solzivca še čuti ter si mora oči in nos izpirati še danes. Društvo novinarjev Slovenije bo ta primer evidentiralo na platformi za spremljanje napadov na novinarje in fotoreporterje.

Nasilje tudi novembra

Spomnimo, nasilni protest se je v prestolnici zgodil tudi v začetku lanskega novembra. Skupine huliganov so v policiste metale pirotehniko in granitne kocke, policija pa je odgovorila z vodnim topom. Grdo jo je takrat skupil tudi fotoreporter Borut Živulovič, ki je končal na urgenci. 

Eden glavnih protagonistov novembrskega protesta naj bi bil poleg pobudnika, Ljubljančana Anisa Ličine, 26-letni Mariborčan Gregor Mitev. Kasneje je priznal, da je on ta, ki je na novembrskih protestih skočil iz zasede, brcal policiste, v enega vrgel steklenico, v drugega gorečo baklo, fotoreporterju razbil čeljust in novinarja potisnil po stopnicah. Da je napadel več policistov in razbil čeljust fotoreporterju Borutu Živuloviču, je priznal, še preden je maja stopil v sodno dvorano. Na koncu je bil obsojen na dve leti in osem mesecev zapora.

Gregor Mitev
Bojan Velikonja/Dnevnik

Mitev je 5. novembra napadel uniformiranca, ko je imel ta v postopku drugega protestnika. Policista je brcnil v hrbet, zaradi česar je ta z glavo udaril v tla. Snemalcu je brcnil kamero, nato še njega. Napadel je tudi novinarja Vladimirja Voduška, najprej ga je udaril v hrbet, nato v stegno. Voduška je od teh udarcev vrglo po stopnicah, a se mu k sreči ni zgodilo hujšega od lažjih poškodb. Veliko huje pa jo je skupil Živulovič, ki ga je obtoženi najprej brcnil z nogo, ga nato z roko udaril v čeljust, ko je fotoreporter izgubil zavest, pa ga je še večkrat brcnil in ga hudo poškodoval. Spustil se je tudi v konjenika, vanj je namreč zalučal stekleni predmet. Proti drugemu policistu je vrgel gorečo baklo, policista, ki je nevaren predmet hotel odstraniti, pa je brcnil v prsni koš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta