Socialni demokrati pozivajo KPK, naj preuči razpis, s katerim želi vlada podeliti koncesije zasebnim fakultetam

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
19.11.2021 11:12

Poslanec Koprivc: Ministrica Simona Kustec si z razpisom pred interpelacijo kupuje podporo SDS in rešuje svojo prihodnjo akademsko kariero.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ministrica Simona Kustec, ki se že v drugo pred poslanci zagovarja zaradi svojega dela, bi zasebnim fakultetam delila proračunski denar.

Robert Balen

Zaradi jasnih znakov, da gre pri razpisu za podelitev koncesij zasebnim fakultetam za izvajanje visokošolskih študijskih programov za "politično motivirano, nestrokovno, netransparentno in partikularno odločitev, ki je namenjena pridobitvi koristi točno določenih političnih prijateljev strank aktualne vlade", je poslanec Marko Koprivc v imenu Socialnih demokratov (SD) komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) pozval, da zadevo preuči. Pri tem je kot potencialne fakultete, ki bi lahko dobile koncesijo, izpostavil fakulteto za medije, ki jo vodi Borut Rončević in ki je letos za vlado naredila analizo medijske krajine. V obeh Janševih vladah pa je bil na ministrstvu za izobraževanje najprej direktor direktorata za visoko šolstvo, nato pa tudi državni sekretar za visoko šolstvo. Na področju zdravstvene nege pa v SD ocenjujejo, da je koncesija pisana za Alma Mater Europaea Ludvika Toplaka (SLS).

Borut Rončević (levo), Mojca Škrinjar in Milan Zver

Robert Balen

Spomnimo. Vlada je na predvečer današnje že druge interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec sklenila objaviti razpis, s katerim bo podelila enajst koncesij za 340 študijskih mest, o vladni nameri smo prvi poročali v Večeru, s čimer bo zasebnim fakultetam za te študijske programe zagotovila proračunski denar. Prvič in doslej zadnjič so bile koncesije podeljene v času prve vlade Janeza Janše, in sicer v mandatu 2004-2008, ko je bil Rončević, kot že omenjeno, direktor direktorata za visoko šolstvo.

V SD menijo, da tovrsten razpis ne bi smel biti objavljen že zato, ker je računsko sodišče v reviziji iz leta 2016 zapisalo, da so kriteriji za podeljevanje koncesij nejasni. Dejstvo, da so razpis podelili na predvečer interpelacije, pa razumejo kot ministričin poskus kupovanja SDS-ovih glasov podpore in z namenom reševanja svoje karierne prihodnosti, "saj bo po vsem slabem, kar je naredila, težko nadaljevala svoje delo na fakulteti za družbene vede". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta