Sodišče zavrnilo tožbo Aleksandre Pivec. Preberite si zdaj dokončne ugotovitve KPK v zvezi z njenimi nastanitvami v Izoli in na Krasu

Žana Vertačnik
22.06.2021 10:42
Medtem ko se s stranko Naša dežela vrača na politično prizorišče, Aleksandro Pivec še zasleduje afera iz časa, ko je bila kmetijska ministrica. Ugotovitve protikorupcijske komisije so zdaj pravnomočne, političarka pa jim ne bo več nasprotovala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Političarka Aleksandra Pivec s pritožbenim zahtevkom proti ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ni uspela. Upravno sodišče je namreč ugotovilo, da je KPK pravilno zapolnila pojem integritete in ugotovila ravnanje v nasprotju z integriteto. Prav tako je sodišče pritrdilo odločitvi KPK, da je podana kršitev prepovedi in omejitev sprejemanja daril s tem, ko je obravnavana oseba sprejela korist za svoja družinska člana v obliki plačila hotelskih prenočitev. Ugotovitve protikorupcijske komisije v zvezi z lansko afero službeno-zasebnih obiskov takratne kmetijske ministrice v Izoli in na Krasu so zdaj pravnomočne.

KPK: Sprejela korist za sinova

Pivčeva je po ugotovitvah KPK v funkciji ministrice sprejela korist za svoja sinova v obliki plačila prenočitve v Izoli v letih 2019 in 2020 v skupni vrednosti 360 evrov, s tem pa ravnala v nasprotju z določbami iz pravilnika o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev z zvezi s sprejemanjem daril. Omenjeni pravilnik je kršila tudi, ker ni izpolnila obrazcev za evidentiranje prejetega darila o sprejemu koristi in ju izročila ministrstvu. Iz objavljenih ugotovitev izhaja še, da je Pivčeva medijem oziroma javnosti podala neresnično izjavo in ravnala v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo funkcije ministrice. To pa, ugotavlja KPK, pomeni kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Ministrica je kršila tudi etični kodeks funkcionarjev v vladi in ministrstvih, saj s svojim ravnanjem ni prispevala h krepitvi zaupanja javnosti v njeno delo in integriteto ter delo in integriteto ministrstva in vlade. Postopek glede izolskega župana Danila Markočiča je medtem KPK končala in v enem delu ugotovila ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe.

Na sodbo se ne bo pritožila

Ugotovitve zoper nekdanjo kmetijsko ministrico je KPK sprejela lani decembra, Pivčeva pa jih je januarja javno tolmačila tako, da je sama plačala stroške prenočitev v Izoli in da v primeru Vina Kras kršitev ni bilo. Takrat je napovedala, da bo svojo ustavno pravico zaščitila na ustreznih sodnih institucijah, konec maja pa možnosti, da bi upravnemu sodišču na naroku predstavila svoje razloge za podano pritožbo, ni izkoristila.

Preko piar službe je zdaj zopet poudarila, da je KPK v svojih ugotovitvah potrdila, da je stroške prenočitev v Izoli plačala sama in da v primeru Vina Kras kršitev ni bilo. Nadalje je izpostavila, da je preiskava na podlagi njenih dokazil in pojasnil šele v drugem osnutku poročila ugotovila, da je stroške prenočitev v hotelu Marina v Izoli v celoti poravnala sama. "KPK je pri preiskavi navedenih primerov še ugotovila, da le ta iz tega naslova ni pridobila nobenih koristi," so njeno prepričanje zapisali v stranki.

Obenem so pojasnili, ugotovitvam KPK ne bo več nasprotovala: "Aleksandra Pivec z vso odgovornostjo sprejema odločitev sodišča, ki se je posebej izkazalo s svojo hitrostjo. Želi si, da bi vsi državljani imeli enako obravnavo in da bi se vsem državljanom zadeve razrešile v tako kratkem času. Na sodbo se ne bo pritožila, saj sodišče v ničemer ni upoštevalo ugotovitev KPK, da je stroške prenočitev v Izoli in v primeru Vina Kras plačala sama."

Na volitvah bo presojala javnost

V teh dneh se Aleksandra Pivec sicer ukvarja zlasti z vzpostavljanjem terenske mreže in novačenjem članstva za stranko Naša dežela. Po zadnjih podatkih naj bi, tako zagotavljajo, beležili okoli 2500 članov, porazdeljenih v okoli šestdeset odborov. Že od najave novega političnega projekta se Pivčeva otresa kritik, da gre za ustanavljanje še enega satelita SDS, ki bi predsedniku največje parlamentarne stranke Janezu Janši pomagal pri sestavljanju naslednje vlade. V obtoku naj bi bila tudi ideja povezovanja v gibanju Povežimo Slovenijo, kjer je eden izmed glavnih protagonistov državni sekretar na gospodarskem ministrstvu in predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš. Da partnerstev pred volitvami ne nameravajo sklepati, zatrjuje predsednica Naše dežele in pravi, da se bodo pripravljeni pogovarjati z vsemi - a po volitvah. Prvotni cilj stranke Naša dežela je preboj v parlament, a kakšno popotnico ji dajejo stari "grehi" predsednice? Pivčeva pravi, da bo o tem na volitvah sodila javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta