KPK: Ugotovili smo kršitve pri sprejemanju daril. Pivčeva: KPK ne ugotavlja kršitev!

VČ, STA
15.01.2021 16:18
Pri bivši kmetijski ministrici ugotovitve KPK berejo drugače, kot jih javlja protikorupcijska komisija, ki jo spremenjeni zakon za zdaj omejuje pri objavi podrobnosti. Jih pa lahko brez omejitev objavi bivša ministrica sama.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec 
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije je sporočila, da je v postopku zoper nekdanjo kmetijsko ministrico in prejšnjo predsednico Desusa Aleksandro Pivec ugotovila kršitve integritete in določb o prepovedi in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril. 

KPK je uvedla preiskavo zoper Pivčevo in izolskega župana Danila Markočiča. Pri Pivčevi je preiskovala dogodke v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020, in sicer sume kršitev etike in integritete javnega sektorja ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril.

Nekdanja ministrica in predsednica Desusa, ki je (bila) od poletja lani pod očitki domnevnega prepletanja službenega in zasebnega ob njenih obiskih po državi, je z ministrskega položaja odstopila jeseni, še pred odhodom z ministrstva pa se je poslovila tudi iz vrha Desusa.

Iz KPK so obenem sporočili, da zaradi sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki so začele veljati 17. novembra lani in so spremenile pogoje za javno objavo ugotovitev komisije, še ne sme objaviti ugotovitev o konkretnem primeru niti ne sme razkrivati dejanskega stanja, ki ga je ugotovila v postopku in je zapisano v ugotovitvah, ker še teče rok, v katerem lahko Pivčeva vloži zahtevo za upravni spor.

Medtem je ekipa nekdanje ministrice že sporočila, da so ugotovite preiskave protikorupcijske komisije pokazale, da je nekdanja ministrica sama plačala stroške nočitev v Izoli, v primeru Vina Kras pa ni bilo kršitev. Ob tem je po njihovih navedbah najbolj zanimivo, da sta "obrazložitev ugotovitev in sam izrek komisije v nasprotju, in to na račun ustavno zajamčenih osebnostnih pravic slehernega posameznika, v tem primeru Aleksandre Pivec". Glede na to bo, da zaščiti svoje ustavne pravice, v zakonskem roku vložila tožbo.

A KPK pojasnjuje, da gre v tem sporočilu za "selektivno podajanje informacij glede ugotovitev komisije, ki ne odražajo celovitega dejanskega stanja".

Zanikajo, da bi bila izrek in obrazložitev ugotovitev v nasprotju. Glede na to, da je Pivčeva napovedala vložitev tožbe zoper ugotovitve, navajajo, da je komisija v postopku ugotovila kršitev integritete, opredeljene v delu zakona, po katerem je integriteta pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi.

Poleg tega je KPK v dveh primerih ugotovila kršitev dela zakona, ki opredeljuje prepovedi in omejitve v zvezi s sprejemanjem daril.

Več informacij, s katerimi bi komisija razkrila dejansko stanje v sprejetih ugotovitvah, javnosti zaradi določb zakona ne morejo posredovati. "Navedeno pa ne predstavlja nikakršnih zadržkov, da ugotovitve o konkretnem primeru javno ne objavi Aleksandra Pivec sama," so zapisali.

Po navedbah ekipe, ki Pivčevo podpira, pa komisija glede primera Vina Kras ne ugotavlja nobenih kršitev, glede primera Hotel Marina Izola pa ugotavlja, da je Pivčeva vse stroške nočitev plačala sama, česar pa ni v izreku ugotovitev. Glede na to se bo Pivčeva pritožila, so zapisali.

Češ da KPK ni ugotovila nobenih nepravilnosti, je nekdanja ministrica objavila na twitterju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta