Šole pripravljene na vrnitev otrok, vsi starši pa niti ne

Tina Recek Tina Recek
04.01.2021 19:15
Danes poteka testiranje za učitelje in druge zaposlene, ki delajo v šolah z otroki s posebnimi potrebami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jemanje brisa Samu Rumežu, direktorju Centra za sluh in govor Maribor
Andrej Petelinsek

Pred jutrišnjim odprtjem šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami danes izvajajo hitre teste za zaposlene na novi koronavirus. Ravnatelji in direktorji v en glas pravijo, da so šolniki pozitivno sprejeli testiranje in se nanj v veliki meri tudi odzvali. Ponekod so se nanj odzvali v sto odstotkih. Tako je bilo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna. Tamkajšnja direktorica Zlatka Srdoč Majer izpostavi, da današnje hitro testiranje za njih sploh ni novost, saj to počnejo že od novembra dalje v okviru njihovega centra. "Testiramo se na vsake štiri ali pet dni tako zaposlene kot učence , teh je 65, ki so nastanjeni v centru. Preostalih 17 otrok, ki živijo doma, pa ne bomo testirali." Srdočeva Majerja dodaja, da se od doma živečih otrok le štirje ne bodo vrnili v šolske klopi. Glede odprtja šol pa pravi: "Odprtje šol pozdravljamo. Ti otroci so z njihovim zaprtjem in ne izvajanjem terapij največ izgubili na področju fizioterapije, delovne terapije, logopedije, socialnih veščin. V kolikšnem času bodo ta izpad nadoknadili, pa je težko napovedati."

Niti polovica otrok se ne bo vrnila

Brez izjem danes testirajo tudi vse zaposlene v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič (CUDV Draga) znotraj njihove hiše, saj tudi oni, tako kot v Dobrni, imajo svojo zdravstveno službo. Direktorica centra Tatjana Popović ob tem pripominja, da se od 25 otrok, ki so vključeni v enoto Šiška, vrne jutri le sedem. Njihove starše skrbi, da se otroci ne bodo okužili z novim koronavirusom in so zato napovedali, da bodo s prihodom otrok v šolo še malo počakali.

Ravnatelj Matej Rovšek iz Centra Janeza Levca Ljubljana pa razkriva, da se jih je za testiranje odločilo okoli 65 odstotkov zaposlenih. Med njimi pa ni zaposlenih, ki so nedavno preboleli okužbo s covid-19, bodisi so se pred kratkim testirali, prav tako med njimi ni mobilnih specialnih pedagogov, ki obenem nudijo strokovno pomoč osnovnošolskim otrokom z odločbo in ki obiskujejo redne osnovne šole. Omenjeni kader bo počakal na datum odprtja rednih šol za prvo triado. "Odprtje šol smo skupaj s starši in otroki težko pričakovali. Obenem se želimo, da bodo čim dlje ostale odprte, "sklene Rovšek.

V Slovenj Gradcu skromen odziv, na Ravnah so se testirali vsi zaposleni

Na Tretji osnovni šoli (OŠ) Slovenj Gradec se je za testiranje na novi koronavirus odločila le tretjina zaposlenih. Skupno jih sicer na šoli dela 34, testiralo se je 13 zaposlenih, medtem ko so štirje zaposleni covid-19 že preboleli, pojasnjuje ravnateljica Ingrid Močnik.Testiranje je potekalo danes zjutraj v prostorih šole, kar jim je na njihovo prošnjo omogočil slovenjgraški zdravstveni dom. "Za organizacijo se jim zahvaljujem, saj so se za testiranje odločili tudi starši dveh naših učencev, in ga je bilo lažje izpeljati v znanem okolju. Poleg tega so se testirali tudi šoferji enega od organizatorjev šolskega prevoza, kar se nam zdi iz vidika varnosti zelo pozitivno," razmišlja ravnateljica.

Vsi zaposleni, ki so bili testirani, so negativni. Vse je pripravljeno, da se lahko jutri začne pouk. Zaposleni imajo vsa navodila glede izvedbe pouka, ki vključujejo tudi, da se učenci različnih razredov oziroma skupin med seboj ne družijo. Se pa za vrnitev v šolo niso odločili vsi starši, 12 otrok se bo tudi v bodoče izobraževali na daljavo, 37 pa naj bi se jih vrnilo v šolske klopi. "Učitelji bodo imeli dvojno delo. Z otroci, ki bodo v šoli, hkrati pa še s tistimi, ki bodo doma. Gotovo bo obseg dela na daljavo v okrnjeni obliki, saj poleg rednega šolskega dela ni mogoče kvalitetno opravljati še dela na daljavo," ocenjuje Močnikova.

So se po testiranja na novi koronavirus udeležili vsi zaposleni, skupno 16, na Osnovni šoli Juričevega Drejčka na Ravnah. Testiralo se je tudi 8 od skupno 31 učencev. "Prišli so v glavnem starejši učenci, ki živijo v bližini zdravstvenega doma na Ravnah, kjer je potekalo testiranje. Menim, da bi bil odziv boljši, če bi bil organiziran brezplačen prevoz na testiranje za učence s posebnimi potrebami," je povedala ravnateljica Vesna Lujinović. Vsi testirani, tako zaposleni kot tudi učenci, so negativni. Vsi učenci z izjemo enega, ki je zaradi potovanja v tujino v karanteni, pridejo jutri v šolo. "Pri nas bo testiranje v bodoče redna praksa. Z zaposlenimi se dogovarjamo, da se bomo vsak ponedeljek udeležili brezplačnega testiranja in na tak način omogočili, da bo pouk za naše učence čim bolj varen v smislu preprečitve morebitne okužbe," razlaga ravnateljica. Tudi pri njih je za začetek pouka že vse pripravljeno, vse prostori šole so danes tudi ponovno razkužili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta