Šolska ministrica pojasnila, kako bo potekal pouk prihodnji teden: Kdaj naj učenci nosijo maske, kje naj malicajo, kako bo z odmori ...

A.L.
21.01.2021 10:21
V devetih od dvanajstih regij prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja in vrtce, je včeraj sklenila vlada. Gre za regije, ki glede na sprejeti vladni načrt izpolnjujejo pogoje za sproščanje omejitvenih ukrepov, je po seji vlade povedal premier Janez Janša. Šole ostajajo zaprte v Jugovzhodni, Posavski in Goriški regiji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Šolska ministrica Simona Kustec je na današnji novinarski konferenci povedala, da izobraževanje na daljavo v celotni državi v naslednjem tednu še vedno poteka za učence od četrtega do devetega razreda osnovnih šol, v srednjih in višjih šolah, glasbenih šolah ter na fakultetah.

"Za pomemben dodaten element varnega in odgovornega vračanja bodo vsi zaposleni v ponedeljek opravili hitro testiranje po protokolu izvedbe hitrega testiranja, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje," je sporočila ministrica.

Nebojša Tejič/sta

Pouk za učence prvih treh razredov bo potekal po že poznanem in preverjenem modelu C, pravi Kustečeva. Kaj to pomeni?

- Pouk bo potekal v homogenih skupinah.

- Skupine učencev se med poukom ne mešajo med seboj.

- Šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa.

- Ekskurzije, plavalni tečaji, šole v naravi ter interesne dejavnosti, ki jih izvajajo zunanji izvajalci, se ne izvajajo.

- Razen v 1. razredu se neobvezni izbirni predmeti izvajajo na daljavo.

- Dnevi dejavnosti se lahko za učence, ki se izobražujejo v šoli, izvajajo le v prostorih šole in ob upoštevanju strogih higienskih in drugih priporočil.

- Učenci se med odmori zadržujejo v matičnih učilnicah in jih praviloma ne zapuščajo. Če je mogoče, naj otroci malicajo v učilnicah.

- Pouk športne vzgoje naj poteka v športni dvorani oziroma telovadnici brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov.

- Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje naj bodo razporejeni v skupine, tako da se oddelki med seboj ne mešajo. Šola mora pri tem voditi natančno evidenco. 

- Učenkam in učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka v šolskih prostorih, njihova šola prilagodi oblike in metode dela.

Kustečeva pravi, da naj bo vrnitev v vrtce varna in trajna, zato vse poziva, naj pri svojem delu upoštevajo smernice ministrstva za zdravje in NIJZ. "To pomeni, da v skladu s priporočili NIJZ, vsi zaposleni ves čas v šoli in vrtcih nosijo maske, učenci pa le izven učilnice oziroma mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja."

Se lahko zgodi, da bodo šole v torek odprte tudi v tistih regijah, ki so ta trenutek še črne?

Vse šole in vrtci bodo danes dobili poziv, da sporočijo potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask, ki jo bodo prevzele v sodelovanju s civilno zaščito, še sporoča Kustečeva. "V vrtce, šole in na fakultete pridite samo, če ste zdravi. Le z upoštevanjem vseh ukrepov bomo zmanjšali možnost za prenos okužbe."

Na vprašanje, ali se lahko zgodi, da bodo šole v torek odprte tudi v tistih regijah, ki so ta trenutek še črne, ministrica odgovarja: "V torek druge regije še ne pridejo v poštev, ker smo gledali povprečje za nazaj. Bomo pa prav v torek oziroma najkasneje v sredo gledali povprečje tega tedna in močno si želimo, da bo tudi tam podatek pozitiven, optimističen, da se bodo lahko tudi v preostalih treh regijah vrnili v šole."

Glede testiranja s hitrimi antigenskimi testi pa je povedala, da je po navodilu in sklepu ministrstva za zdravje to obvezno za tiste zaposlene, ki bodo fizično opravljali svoje delo v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta