Sova tožilstvu in policiji naznanila "znane in neznane storilce", Šarec: "Če Janša misli tako, naj misli tako"

STA, DR
14.10.2019 13:41

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je danes državnemu tožilstvu in policiji naznanila "znane in neznane storilce" zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. Medtem pa je poslanec SD Matjaž Nemec prosil zakonodajno-pravno službo DZ za mnenje o tem, ali je Knovs upravičen do podatkov Sove o kadrovskih zadevah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sestava komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb: Matej Tonin (predsednik), Žan Mahnič, Zvonko Černač, Monika Gregorčič, Janez Janša, Zmago Jelinčič, Jerca Korče, Matjaž Nemec in Branko Simonovič.
Robert Balen

Sova podrobnejših pojasnil "zaradi interesa nadaljnjih postopkov" ne more posredovati, so navedli na svoji spletni strani. Naznanilo pa se nanaša na kazniva dejanja po 260. členu kazenskega zakonika, ki govori o izdaji tajnih podatkov in med drugim določa, da se z zaporom do treh let kaznuje oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov sporoči ali izroči komu tajne podatke ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih. Enako se kaznuje tudi tisti, ki take podatke brez dovoljenja javno objavi.
Če je dejanje storjeno iz malomarnosti, se storilec kaznuje z zaporom do enega leta. Po drugi strani lahko zaporna kazen naraste na osem let, če je dejanje izvršeno iz koristoljubnosti ali je bilo z objavo neposredno ogroženo življenje ljudi ali je imela objava hujše ali nepopravljive škodljive posledice za varnost ali zakonsko varovane interese Slovenije.

Matjaž Nemec
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta