(SPREMLJAMO) V domu starješih v Metliki okuženih 53 ljudi, v UKC Ljubljana 47 bolnikov s covid-19

A.L., M.R., STA
08.04.2020 07:17

Premier Janez Janša je včeraj poudaril, da se krivulja širjenja virusa ne vzpenja več strmo, vendar še ne pada. "Skrbijo točkasti pojavi okužb po vsej Sloveniji. Brez nadzora pozitivnih in dodatnega testiranja njihovih stikov omejitve gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij. Omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa sta zato pretekli teden bistveno zmanjšala možnost novih okužb."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom starejših občanov Metlika
Robert Balen

20.30

Počivalšek: Postopno bodo začeli delovati vulkanizerji, avtomehaniki in avtopralnice

Minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek je napovedal postopno omilitev ukrepov za omejitev širitve novega koronavirusa. Tako naj bi sprva začele delovati vulkanizerske in avtomehanične delavnice ter avtopralnice ter servisi tehnične opreme.
Preko zavoda za blagovne rezerve je Slovenija do zdaj nabavila za okoli 6 milijonov evrov zaščitne opreme. Predvidenih pa je za več kot sto milijonov dobav, je še povedal Počivalšek. Več -> TUKAJ.
16.10

V domu starejših občanov v Metliki okuženih 53 okuženih

V Občini Metlika je po podatkih župana Darka Zevnika z novim koronavirusom skupaj okuženih 53 ljudi, 50 od teh jih je v domu starejših občanov. Pet tamkajšnjih varovancev je do zdaj umrlo, eden od teh v negovalnem oddelku doma, kjer imajo sicer nameščenih 17 postelj, je navedel. Po zadnjih podatkih doma se okužba počasi širi.
Direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar je povedala, da imajo vse negovalne postelje zasedene in da življenje v domu poteka "v redu". "Še vedno delamo na preventivi in še vedno opazujemo ljudi. Če pride do kakšnih znakov, zdravniki odreagirajo. Tako, kot smo delali do zdaj, delamo tudi naprej," je dejala.
Glede števila okuženih ni želela odgovarjati in je opozorila, da so vsi uradni podatki objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).
16.05

Henkel doniral izdelke za osebno higieno in prenosnike

Družba Henkel je centrom za socialno delo donirala izdelke za osebno higieno
Henkel

V UKC Ljubljana 47 bolnikov, 16 na oddelku intenzivne nege

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 47 bolnikov s covid-19, od tega jih je 16 v intenzivni enoti, so sporočili prek Twitterja. 
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1247884223861542912{/twitter}
15.15

Na Golniku 11 bolnikov, dva sta na intenzivnem oddelku

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v zadnjih dneh zmanjšuje. Kot so sporočili s klinike, se danes v bolnišnici zdravi 11 bolnikov z novim koronavirusom, od tega dva na intenzivnem oddelku. V torek pa se je na Golniku zdravilo 14 bolnikov, od tega dva na intenzivnem oddelku.
14.50

V projektu Digi šola zbrali 1000 računalnikov in 800 monitorjev

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so vzpostavili projekt Digi šola, ki je namenjen zagotavljanju enakih možnosti izobraževanja na daljavo v času epidemije novega koronavirusa. Doslej so s pomočjo donatorjev zbrali že 1000 računalnikov in 800 modemov, z več kot 2000 računalniki pa so na pomoč priskočile tudi šole po državi.

Stanje v UKC Maribor

V UKC Maribor so prejeli in prevzeli še eno pošiljko medicinskih ventilatorjev, ki se že pripravljajo za morebitno uporabo. 
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1247790018799628288{/twitter}
14.30

Z novim koronavirusom okuženi štirje policisti

Z novim koronavirusom so okuženi štirje policisti, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Trije se po njihovih navedbah zagotovo niso okužili med delom, pri enem pa to ni jasno. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, so odredili samoizolacijo na domu in testiranje. Trenutno je v samoizolaciji pet uslužbencev policije.
Policija je sprejela vse potrebne preventivne in zaščitne ukrepe skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodili ministrstva za notranje zadeve.
14.20

Obrtno-podjetniška zbornica s predlogom za vnovični zagon nekaterih dejavnosti. Preverite, katerih ...

OZS predlaga, da se v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom določi nekatere nove izjeme. Med te bi uvrstila gradbena dela, avtoservisne delavnice, trgovine s tehničnim blagom, lokale s prehrano za prevzem, kozmetično dejavnost, frizerske salone, parkovno vrtnarstvo in kemične čistilnice. Več -> TUKAJ.
14.05

Pahor in Mattarella o pomenu sodelovanja v soočanju z novim koronavirusom

Predsednik republike Borut Pahor je danes po telefonu z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello govoril o soočanju z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, sta poudarila pomen solidarnosti in sodelovanja med državami in obžalovala, da se EU ni odzvala prej in bolj učinkovito.
Ob tem sta podprla ukrepe svojih vlad in prizadevanja za učinkovito soočenje z ekonomsko krizo na evropski ravni, so dodali. Strinjala sta se, da se zlasti v teh časih ne smemo zapirati vase in izgubiti vere v evropski projekt.
13.30

Ob zagonu italijanskega gospodarstva poziv k odprtju meja za slovenske delavce

Ob pričakovanem ponovnem zagonu italijanskega gospodarstva po velikonočnih praznikih sta kranjskogorski in bovški župan pozvala k odprtju meje v Ratečah in na Predelu za prebivalce, ki so zaposleni v italijanskih podjetjih. Prehod meje je namreč sedaj mogoč le preko precej oddaljenega mejnega prehoda Robič.
Kot je pojasnil kranjskogorski župan Janez Hrovat, bodo v sosednji Italiji po velikonočnih praznikih naslednji teden začeli zaganjati gospodarstvo oziroma industrijo. Zato se bodo na delo morali vrniti tudi Slovenci, ki so zaposleni v italijanskih podjetjih. To pa bi bilo za prebivalce Zgornjesavske doline ob zaprtem mejnem prehodu Rateče precej težko.
13.25

Kacin: Glede zadržanja izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah nesporazum

Dodatek za delo v rizičnih razmerah bo izplačan, a ne takoj, saj večina bolnišnic nima zadostnih likvidnostnih sredstev, je danes dejal vladni govorec Jelko Kacin. Prepričan je, da je bil razlog za ostre odzive nesporazum. Glede morebitnega začetka sproščanja omejitvenih ukrepov pa je poudaril, da vlada še ni sprejela konkretnih odločitev.
Vlada je s pripravo prvega svežnja protikoronskih ukrepov po Kacinovih besedah hitela tudi zato, da bi se vsa nujna izplačila najbolj obremenjenim in ostalim upravičenim lahko izplačala že ob rednih izplačilih v začetku aprila.
13.00

V občini Mirna udarniško do pralnih zaščitnih mask

V dolenjski občini Mirna so v okviru občinske pobude in udarniške akcije tamkajšnjega podjetja M Tom ter številnih prostovoljcev sešili in dvema tretjinama gospodinjstev razposlali po eno pralno zaščitno masko in hkrati zaščitno masko za enkratno uporabo. Preostala gospodinjstva bodo maske, ki jih še šivajo, prejela do konca tedna.
12.55

Ob velikonočnih praznikih predstavniki verskih skupnosti pozivajo k praznovanju doma

Pred verniki je praznovanje velike noči, ki je najpomembnejši praznik v katoliški cerkvi. Običajno se praznuje v družinskem krogu in z obiskom cerkve, a bo ob epidemiji praznovanje potekalo drugače. Ob tem voditelji verskih skupnosti v Sloveniji pozivajo vernike, naj ostanejo doma in čas posvetijo osebni molitvi in branju verskih besedil.
Slovenska škofovska konferenca je že pred časom sprejela navodila, kako obhajati veliko noč v času epidemije. Izhajali so predvsem iz omejevanja stikov in ščitenja zdravja ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
12.45

"Ne moremo enostavno seznama iz meseca marca prenesti na mesec maj." Naročanje bolnikov bo treba začeti na novo

Zdravje prebivalcev se bo v daljšem obdobju brez izvajanja zdravstvenih storitev zelo verjetno poslabšalo in s tem tudi podražilo, je opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Po njeni oceni naročanje bolnikov po rahljanju omejevalnih ukrepov po sedanjem sistemu ne bo mogoče in ga bo treba začeti na novo. Več -> TUKAJ.

Andrej Petelinšek

V šmarskem domu upokojencev število okuženih poraslo na 137

V šmarskem domu upokojencev je v torek število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 137, kar je šest več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. V šmarski občini pa je število vseh okuženih poraslo za dve osebi na 145. Sicer pa v domu danes nadaljujejo z razkuževanjem prostorov, ki so ga začeli v torek.
Razkuževanje izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Preko regijskega štaba Civilne zaščite Zahodne Štajerske so danes vpoklicali štiri gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina in šest poklicnih gasilcev dekontaminacijske enote Poklicne gasilske enote Celje, ki pomagajo pri začasni preselitvi stanovalcev, njihovih osebnih stvari in opreme, so danes sporočili s šmarske občine.
11.25

Ljudje naj letošnje velikonočne praznike preživijo v najožjem družinskem krogu

Leon Novak, škof slovenske evangeličanske cerkve, se je v svojem govoru zahvalil zdravstvenemu osebju, "ki nesebično skrbi za bolnike, delavcem v domovih za ostarele, prostovoljcem, humanitarnim delavcem, trgovcem ter pripadnikom policije, vojske in civilne zaščite, ki skupaj poskušajo ublažiti posledice pandemije".
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247815400697614336{/twitter}

Ljudem svetuje, naj obhajajo velikonočne praznike v krogu najožje družine, spremljajo naj bogoslužja preko televizijskih in radijskih sprejemnikov in ostanejo doma. "Bodite blagoslovljeni in ostanite zdravi."
11.20

V kranjskogorskem domu starejših iščejo dodatno pomoč za primer okužb

V kranjskogorskemu domu starejših so se tako kot v drugih domovih po državi pripravili na morebitne okužbe z novim koronavirusom. V tem primeru bi rabili dodatno pomoč, zato so pozvali vse ustrezno usposobljene in pripravljene, naj se jim javijo. Predlagajo, da bi jim na pomoč v obliki prakse priskočili tudi študenti zdravstvenih šol.
11.10

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na včerajšnji dan

- Število testiranj: 1214
- Število pozitivnih: 36
- Število hospitaliziranih: 111
- Število oseb na intenzivni negi: 35
- Dnevno število odpuščenih iz bolnišnice: 5
- Število umrlih: 4
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247811118602452996{/twitter}
11.00

"V tem izzivu smo vsi eno, ena skupnost, ki jo ogroža epidemija"

Vladni govorec Jelko Kacin je tudi na današnji novinarski konferenci sporočil, da smo Slovenci na dobri poti, pred nami pa je ključna faza. "Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša, bomo čez velikonočne praznike dobili jasnejšo sliko, kako in kdaj naprej. Teh sedem dni je potrebno narediti vse, da virus zajezimo. V tem izzivu smo vsi eno, ena skupnost, ki jo ogroža epidemija."
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je ob tem v imenu katoliške cerkve izrekel sožalje vsem svojcem, ki so zaradi novega koronavirusa izgubili svojce. Vsem obolelim želi čim prejšnje okrevanje.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247812621673222150{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247814610209722368{/twitter}
10.40

V ljutomerskem domu starejših še trije okuženi, skupno 52

V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Male trgovce pesti plačilo najemnin, najemodajalci ponekod ponujajo odlog plačila

Mali trgovci z neživilskim blagom, storitvena in gostinska podjetja, ki zaradi epidemije koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti, ostajajo brez prihodkov, dodatno skrb pa jim predstavlja plačilo najemnine za poslovne prostore. Najemodajalci jim gredo ponekod na roke z odlogom plačila najemnine, drugje se vsebina najemnih pogodb ne spreminja.
Mali trgovci v času priprave drugega protikoronskega svežnja opozarjajo na težke zgodbe, ki bi lahko pripeljale do konca marsikaterega podjetja. Tisti, ki so sredi marca morali zapreti trgovine in lokale, bodo težko prišli do sredstev za izplačilo plač za marec, dodatno težavo pa jim predstavlja plačilo najemnin za poslovne prostore in tudi obratovalnih stroškov zanje, ki jim jih ponekod zaračunavajo kljub zaprtju trgovin.

Večer

Vozniki ljubljanskih avtobusov dnevno razvozijo 515 brezplačnih kosil

Ob zaprtju vrtcev in šol v Mestni občini Ljubljana (Mol) so ukinili tudi organizirano varstvo otrok, hkrati pa so nekateri otroci ostali brez edinega toplega obroka v dnevu. Za rešitev teh problemov se je javilo več kot 300 prostovoljcev. Med njimi so vozniki ljubljanskih mestnih avtobusov, ki zdaj dnevno razvozijo 515 brezplačnih kosil.
Kot so sporočili iz Mola, se je na poziv za prostovoljno delo odzvalo 200 voznikov Ljubljanskega potniškega prometa. Prvi dan so razdelili 50 kosil, zdaj pa jih dnevno dostavljajo 515. Poleg otrok iz socialno šibkih družin brezplačna kosila dobivajo tudi najbolj ogroženi starostniki, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj.
9.30

Ministrstvo: Zbirni centri naj bodo uporabnikom na voljo tudi v času epidemije

Ministrstvo za okolje in prostor je pozvalo zbirne centre za odpadke, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja v zbirnih centrih tudi v času epidemije koronavirusa, saj so v zadnjem času zaznali povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi. Delovanje zbirnih centrov je namreč po zakonu obvezno.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

V torek aktiviranih 5873 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5873 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.
9.15

Na Bistriškem za zdaj 15 primerov okužbe, občine zagotavljajo maske

V štirih občinah na območju upravne enote Slovenska Bistrica je trenutno število okužb s koronavirusom največje v bistriški in Oplotnici. Medtem ko v prvi že nekaj časa beležijo devet primerov, je zadnje dni najbolj naraslo število v drugi, kjer je trenutno šest okuženih. V Poljčanah in Makolah so za zdaj brez okužb, enako v domovih za starejše.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Koronavirus: Tudi zdravniki v bolnišnicah so na čakanju

Po tem, ko je vlada z odlokom določila, da začasno v bolnišnicah zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom ne bodo več izvajali specialističnih pregledov in operativnih posegov - izjema so storitve, označeno s stopnjo nujno in zelo hitro, onkološki bolniki in obravnava nosečnic -, so se v bolnišnicah spraznile številne postelje. S tem pa je tudi potreba po kadrih manjša, in to ne le po medicinskih sestrah, negovalkah, strežnicah, temveč tudi po zdravnikih. Zato so bili številni poslani na čakanje na delo od doma, nekateri tudi koristijo dopust. Več -> TUKAJ.
7.00

ZZZS: Izdatki za bolniška nadomestila zaradi epidemije predvidoma višji za 30 milijonov evrov

V ZZZS ocenjujejo, da se bo letos v zdravstveno blagajno steklo za okoli 215 milijonov evrov manj prihodkov od načrtovanih. Zaradi nastalih razmer hkrati pričakujejo, da se bodo izdatki za nadomestila odsotnosti z dela povečali za okoli 30 milijonov evrov. Opozarjajo, da zavod iz lastnih sredstev ne bo mogel poravnavati vseh svojih obveznosti.
6.50

Študentski domovi Maribor: Pet tujih študentov se je moralo izseliti

V Mariboru je v študentskih naseljih ostalo okoli 300 študentov. Ker so kršili prepoved zadrževanja v skupinah, prirejanja zabav in vnašanja alkohola, so pet tujcev prejšnji teden suspendirali, a jim tudi našli novo streho nad glavo. Več -> TUKAJ.
6.45

Mariborsko letališče: Ni potnikov, ni tovora, ni šolanja

Mariborsko Letališče Edvarda Rusjana, ki je prešlo na poletni obratovalni čas - ta velja od 29. marca do 24. oktobra 2020 -, deluje vsak dan od 9. do 19. ure, a je za potniški promet zaprto skladno s sprejetimi ukrepi vlade za zajezitev širjenja bolezni covid-19. Izjeme so možne le ob predhodni odobritvi oziroma dovoljenju ministrstva za infrastrukturo oziroma ministrstva za zunanje zadeve. Več -> TUKAJ.
6.35

Razcvet "neustreznih" proizvajalcev

Nacionalna samooskrba z medicinskimi pripomočki je pomembna, pravijo v združenju proizvajalcev in distributerjev medicinske opreme, a vlado pozivajo, naj se zažene zares certificirana proizvodnja. Več -> TUKAJ.

Robert Balen

(INTERVJU) Zdenka Čebašek Travnik: "Pomembno je le, da ukrepi delujejo"

"Poudarek ne bi smel biti na tem, kaj je kdo rekel, temveč kaj v svetu je preverjeno učinkovito. Kaže se, da so države, ki so začele izvajati ostrejše ukrepe v spopadanju s koronavirusom, doživele manj škode, zato katerikoli so že ti ukrepi in sodelujoči pri njih, jih velja izkusiti." Več -> TUKAJ.
6.15

Protikoronski občinski ukrepi: Od zastonj parkiranja do opuščanja najemnin

Kako bodo občine pomagale premostiti koronakrizo? Pogledali smo v mestne občine Maribor, Celje, Velenje, Ptuj, Slovenj Gradec in Murska Sobota. Več -> TUKAJ.
6.10

"Vsi proti vsem" v boju za zaščitne maske

Zaradi izredno visokega zanimanja držav za nakup zaščitnih mask so se proizvajalci na Kitajskem znašli v položaju, ko lahko določajo svoje pogoje za prodajo. Države, ki maske nujno potrebujejo, delajo vse, da bi si zagotovile dovolj zaščitne opreme. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta