(SPREMLJAMO) V torek polovica novih okužb v Ljutomeru, ZPM Moste-Polje opozarja na posledice epidemije pri najranljivejših

STA, M.R., A.L.
29.04.2020 11:03

Včeraj so v Sloveniji zaradi okužbe z novim koronavirusom umrle tri osebe, s tem je skupno število žrtev naraslo na 89. Včeraj je bilo opravljenih 1317 novih testov na okužbo z novim koronavirusom, 10 jih je bilo pozitivnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

16.35

Modne delavke sešile že več kot 7000 bombažnih mask

Slovenske modne oblikovalke, šivilje, kostumografinje, stilistke in druge modne delavke so v zadnjih tednih v okviru dobrodelnega projekta Mask_Sign sešile 7000 pralnih bombažnih mask za odrasle in 300 za otroke. "Na pošto smo naenkrat nosile po 20 paketov in vedno naredile gnečo," je poudarila pobudnica akcije Urška Faller.
16.30

ZPM Moste-Polje opozarja na posledice epidemije pri najranljivejših

V času epidemije koronavirusa je med ljudmi veliko nelagodja, zlati med tistimi, ki jih je epidemija najbolj prizadela, opozarja Zveza prijateljev mladine (ZMP) Moste-Polje. Sami izvajajo številne akcije, med drugim najranljivejšim delijo hrano. Ob tem opozarjajo, da so tokrat lakoti izpostavljeni tudi zaposleni in tisti, ki so zdaj dobili odpoved.
Družine se na ZPM Moste-Polje obračajo po pomoč, saj so ob zaprtju šol in vrtcev v celoti breme prehrane otrok prevzeli starši, številni med njimi pa ne zmorejo kriti stroškov povečane porabe hrane. Zveza zato v skladišču v Mostah vsakodnevno deli prehranske pakete.
15.40

V torek polovica novih okužb v Ljutomeru

V torek so največ novih okužb zabeležili v Ljutomeru, in sicer pet od skupaj deset ugotovljenih v celi Sloveniji. Dva okužena so potrdili v Slovenj Gradcu in po enega okuženega še v Ljubljani, Razkrižju in Šentrupertu. Občin s potrjenimi primeri je 154, občin z deset ali več potrjenimi okužbami je 23, z dvema ali več pa 110.

UKC Maribor
Sašo Bizjak

Od ponedeljka v Ljubljani ponovno plačljivo parkiranje

Od ponedeljka bodo na območju ljubljanske občine ponovno plačljive vse javne parkirne površine, so sporočili iz javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Kot so dodali, bodo tudi tržnice začele delovati po ustaljenem urniku.
Ljubljanska občina je ob izbruhu epidemije novega koronavirusa v Sloveniji občanom in obiskovalcem omogočila brezplačno parkiranje na površinah na in ob vozišču občinskih cest ter na posebej urejenih javnih parkirnih površinah.
Plačilo parkirnine bo ponovno obvezno od 4. maja dalje, so danes sporočili iz Ljubljanskih parkirišč in tržnic.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

V UKC Ljubljana 30 bolnikov, v UKC Maribor 26, osem jih je v Celju

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 30 bolnikov s covid-19, kar je eden manj kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje 12 oseb oz. ena več kot več kot torek, so iz osrednje slovenske bolnišnice sporočili prek Twitterja. Intubiranih je devet bolnikov.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1255428476192075777{/twitter}
V UKC Maribor so številke podobne. V torek do polnoči je bilo hospitaliziranih 26 bolnikov, kar so štirje manj kot v ponedeljek do polnoči. Na intenzivnem zdravljenju pa je devet oseb, kar je ena manj kot dan prej. Doslej so iz UKC Maribor odpustili 69 bolnikov.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1255428294511603713{/twitter}
V celjski bolnišnici pa je bilo ob 8. uri hospitaliziranih osem bolnikov, od tega dva v enoti intenzivne terapije.
{twitter}https://twitter.com/CeljeSb/status/1255409515522031617{/twitter}
14.05

V ZD Maribor fizioterapcija v ponedeljek zgolj za tiste, ki so jih o tem obvestili po telefonu

Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili, da bodo v ponedeljek 4. maja zaenkrat izvajali fizioterapevtske dejavnosti zgolj za paciente, ki so bili o tem telefonsko obveščeni prek telefona. "Za vse ostale, ki so datum terapije prejeli pred pričetkom epidemije in niso bili telefonsko obveščeni o novem terminu, se fizioterapija še ne izvaja," dodajajo.
13.15

Se bomo lahko po novem gibali na območju upravnih enot?

Vlada bo danes pretresala možnosti o morebitni sprostitvi omejitve gibanja na občine, pri čemer se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tisto, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. Med možnostmi je navedel omejitev gibanja na območje upravne enote. Več -> TUKAJ.
12.40

Počivalšek: Slovenija optimistična, da bi lahko vsaj delno vzpostavili turistični promet s Hrvaško

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli sta se danes v Zagrebu pogovarjala o ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa. Med drugim sta soglašala, da je treba najti načine vsaj za obiske slovenskih lastnikov nepremičnin na Hrvaškem. Več -> TUKAJ.
12.00

Muzeji in galerije vrata odpirajo v torek

Skupnost muzejev Slovenije je sporočila, da bodo vrata muzeji in galerija odprli v torek 5. maja. Danes so sporočili, da so se spremembe odloka, ki dopušča obratovanje od današnjega dne dalje iskreno razveselili. "Žal o tej spremembi predhodno nismo bili obveščeni, zato muzejev danes še ne moremo odpreti. Poskrbeti moramo namreč za varnost zaposlenih in obiskovalcev, prostore muzeja ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe," so še zapisali v sporočilu za javnost.
11.20

Prodajalne z živili odprte tudi v nedeljo 3. maja

Prodajalne, ki pretežno prodajajo živila, bodo odprte tudi v nedeljo 3. maja med 8. in 13. uro, je dejal govorec vlade Jelko Kacin. Za ranljive skupine je v prodajalnah še vedno rezerviran čas med 8. in 10. uro, lahko pa nakupe, če ne gre drugače, nakupe opravijo tudi pozneje, je dejal Kacin in dodal, da so o tem že govorili in predlagali, naj se to, kolikor je mogoče, obravnava čim bolj prožno. Zato se tudi določba dokazovanja starosti tudi odpravlja, še dodaja Kacin.
11.10

Kacin: O nadaljnjem sproščanju ukrepov bo vlada razpravljala ob 18. uri

Od danes so dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja. Lahko so odprti knjižnice, muzeji in galerije ter dimnikarske storitve. Če je za ponovni zagon potreben kak dan več, je to seveda dopustno, pravi govorec vlade Jelko Kacin. Vlada je določila tudi, da se lahko od 4. maja dalje ponovno izvaja strežba na prostem in terasah. Obenem bo ključna pozornost na vse varnostne ukrepe za zaposlene in stranke.

(Fotografija je simbolična)
Andrej Petelinšek

Včeraj 10 novih okužb in tri smrti

Včeraj so v Sloveniji zaradi okužbe z novim koronavirusom umrle tri osebe, s tem je skupno število žrtev naraslo na 89. Včeraj je bilo opravljenih 1317 novih testov na okužbo z novim koronavirusom, 10 jih je bilo pozitivnih. Skupno od začetka epidemije tako že 1418. Hospitaliziranih je bilo včeraj 73 bolnikov s covid-19, od tega jih je bilo 25 na intezivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih sedem bolnikov. Do danes je bilo skupno opravljenih 51.607 testov okužb na novi koronavirus.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1255424465296674817{/twitter}
8.45

V torek aktiviranih 2969 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2969 pripadnikov sil za zaščito in reševanje.
7.45

Hojs bo predlagal odpravo omejitve gibanja med občinami, odločitev odvisna od epidemiologov

Po torkovi vladni odločitvi o odpravi nekaterih omejitev za zajezitev epidemije bo imela vlada danes na mizi načrt sproščanja še drugih ukrepov. Gre za presojo o odpravi nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev drugih dejavnosti. Prav tako jo čaka obravnava poročil ministrstev o nakupih zaščitne opreme. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Pop TV sinoči dejal, da bo predlagal odpravo prepovedi gibanja med občinami, odločitev glede tega, kdaj bo do odprave prišlo, pa bo odvisna od ocene epidemiologov. Hojs je v oddaji Odmevi na TV Slovenija nakazal, da bi lahko odpravo omejitve gibanja med občinami dočakali že v dnevu ali dveh, ali pa v prvih dneh po prvomajskih praznikih. Več -> TUKAJ.
7.00

(INTERVJU) Prof. dr. Bojana Beović: Šole je smiselno odpreti šele, ko bomo prepričani, da je epidemija prisotna v manjšem obsegu

O tem, kdo bo to šolsko leto sploh prestopil prag šole, kdaj bomo spet lahko pili kavo v lokalih in obiskali sorodnike v domovih za starejše, z vodjo strokovne skupine ministrstva za zdravje prof. dr. Bojano Beović. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta