Sta dva metra razdalje res dovolj? Zračenje prostorov je eden ključnih ukrepov, a ...

Andreja Kutin Lednik
14.10.2020 06:15

.. kaj storiti v obdobjih, ko je zrak na prostem onesnažen in stroka odsvetuje zračenje in gibanje na svežem zraku?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medsebojna razdalja dveh metrov ne zagotavlja nujno varnosti. Zanesljivejši ukrep je uporaba maske.
Andrej Petelinšek

Trenutne smernice večine javnozdravstvenih inštitucij narekujejo medosebno razdaljo, ki še preprečuje okužbe, pri 1,5 metra. A stroka je deljena. Da je zračenje prostorov pri preprečevanju okužbe s koronavirusom skoraj tako pomembno kot nošenje mask, opozarjajo strokovnjaki že dalj časa, sploh pa so ta navodila na mestu v času kurilne sezone, a uganka prenosa z aerosoli še ni popolnoma razrešena. Prav tako ostaja vprašanje, kakšna je povezava med onesnaženim zrakom in prenosom virusa. Virus je namreč precej manjši od delcev PM10 in manjših PM2,5, kar bi lahko pomenilo, da virus lebdi v aerosolih v zraku dalj časa (tudi do tri ure) in potuje po zraku dlje od petih metrov.

Prenos z aerosoli

Prepričljivi dokazi kažejo, da lahko prenos virusa prek aerosolov, ne s kapljicami, povzroča pandemijo, je v četrtek sporočilo Ameriško združenje za raziskave aerosolov, raziskovalci pa so celo obsodili Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO), da tako kot ameriški center za nadzor bolezni (CDC) temi ne posvečata dovolj pozornosti. SZO se pri tem sklicuje na raziskave, ki naj bi pokazale, da v aerosolih virus ne preživi prav dolgo. CDC je res objavil priporočilo, ki je pozivalo k zračenju prostorov in navajalo raziskave, ki naj bi dokazale prenos virusa v aerosolih tudi na razdalje, večje od dveh metrov, a so ga nato odstranili, češ da so pomotoma objavili nedokončano verzijo dokumenta. 5. oktobra je tudi CDC aerosolni prenos uvrstil med možne načine prenosa okužbe poleg kapljičnega prenosa in prenosa preko površin, Svetovna zdravstvena organizacija pa kljub opozorilu več kot 200 znanstvenikov ostaja zadržana, a poudarja pomen zračenja. Kritiki prav tako poudarjajo, da priporočilo o metru in pol distance temelji na precej preprostih raziskavah iz leta 1935.

Vse javnozdravstvene inštitucije, tudi slovenski NIJZ, opozarjajo, da je ne glede na okoliščine za preprečevanje okužb treba zagotoviti redno obnavljanje zraka v vseh zaprtih prostorih s pomočjo prezračevanja, naj bo to z odpiranjem oken vsaj do 10 do 15 minut dvakrat na dan, če pa je zračenje mehansko, pa naj bodo v prezračevalnem sistemu nameščeni ustrezni filtri. Vsekakor je še vedno najboljši ukrep za preprečevanje širjenja okužb nošenje maske ter izogibanje gneči v zaprtih prostorih.

Onesnažen zrak in virus imata iste "žrtve"

A kaj v obdobjih, ko ni zunanji zrak nič kaj svež? Slovenija je v zadnjem tednu že zabeležila nekaj dni s prekoračitvami mejnih vrednosti prašnih delcev v zraku, pa čeprav smo šele na pragu kurilne sezone. Prav trdnih dokazov, da se lahko virus širi hitreje v onesnaženem zraku, ni, odgovarjajo v NIJZ: "Kar se tiče vzročne povezanosti med onesnaženim zrakom in novim koronavirusom, je trenutno premalo zanesljivih znanstvenih dokazov, da se okužba širi hitreje pri visoki onesnaženosti.

Nekaj raziskav je bilo narejenih v Italiji, vendar te niso dovolj zanesljive, saj so bile zasnove raziskav pomanjkljive." Opozarjajo pa pri NIJZ na star, a težko rešljiv problem onesnaženega zraka, ki - tako kot virus - prizadene že tako ranljive skupine prebivalstva: "Onesnažen zrak je povezan z učinki na zdravje. Kronična izpostavljenost zračnim onesnaževalom povzroča kronične srčno-žilne bolezni, kronična dihalna obolenja, nekatere degenerativne nevrološke bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Kronični bolniki s tovrstnimi boleznimi imajo večje tveganje za hujši potek bolezni covid-19 in tako je onesnaženost zraka posredno povezana s težavnostjo te bolezni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta