Sta Tonin in Počivalšek za amnestijo dijakov, ki so zahtevali vrnitev v šolo? Predsednik Pahor si želi, da bi se našla pot

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
03.03.2021 13:37
Kako komentirajo postopke zoper mariborske dijake in ali bodo sledili predlogu predsednice SD Tanje Fajon, smo vprašali tri nagovorjene predsednike, pa tudi predsednika države Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča ter ministre za notranje zadeve, za šolstvo in za pravosodje, torej Aleša Hojsa, Simono Kustec in Lilijano Kozlovič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Na vas naslavljam iskren in dobronameren predlog, da kot predsedniki koalicijskih političnih strank poskrbite za sprejem in uveljavitev amnestije za dijakinje in dijake, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi. Represija nad dijaki, ki želijo v šolo, je napačen pristop. Kazni in pozivi na sodišče so v nasprotju s temeljnimi vrednotami, na katerih temelji Ustava Republike Slovenije. Stiske dijakov so izjemne," je v javnem pismu premierju Janezu Janši ter podpredsednikoma vlade Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu, ki so obenem predsedniki strank koalicije, včeraj napisala predsednica SD, evropska poslanka Tanja Fajon.     

Fajonova se je oglasila, potem ko so dijaki v začetku februarja tudi na ulicah izrazili nezadovoljstvo, da imajo že mesece pouk na daljavo, pri čemer jih je popisovala policija, zdaj pa so začeli dobivati globe in celo pozive na sodišče. Očitek: kršili so zakon o nalezljivih boleznih, s tem pa tudi prepoved zbiranja na javnih krajih.

Kako komentirajo postopke zoper mariborske dijake in ali bodo sledili predlogu predsednice opozicijske stranke, smo zato vprašali tri nagovorjene predsednike, vprašanja Večera pa poslali tudi predsedniku države Borutu Pahorju, predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču ter ministrom za notranje zadeve, za šolstvo in za pravosodje.

Sašo Bizjak

"Spregled" da ali ne?

Bi se "spregled", kot ga predlaga Fajonova, lahko zgodil? Ga bodo predlagali in podprli? 

Predsedniku NSi Mateju Toninu smo najprej vprašanje poslali na ministrstvo za obrambo, ki ga vodi, nakar so se na MORS odločili, naj odgovorijo v stranki, češ da je to bolj politično vprašanje.

Takšen je odgovor NSi: "Ukrepi omejevanja stikov so bili uvedeni z namenom prekinitve začaranega kroga širjenja epidemije in varovanja najranljivejših v naši družbi. Razumemo težko situacijo, v kateri so se zaradi šolanja na daljavo znašli učenci, dijaki in študenti. Vseeno pa ocenjujemo, da organizacija protestov, ki povečuje tveganje širjenja okužb s covidom-19, ni primeren način izražanja protesta in nezadovoljstva - za to obstajajo družbeno odgovornejši načini."

Vsaka odločitev posameznika, še posebej v času epidemije, s seboj prinaša določene posledice, pravijo v Toninovi stranki. Torej: "Spregled in amnestija za tovrstna dejanja bi dala napačen signal vsem tistim učencem, dijakom, študentom in tudi vsem drugim, ki se obnašajo družbeno odgovorno in se ukrepov držijo."

Še en podpredsednik vlade, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, še ni odgovoril.

Hojs: Dijaki so imeli pogum kršiti vladne odloke

Od po logiki stvari "zainteresiranih" ministrov je odgovoril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Iz MNZ so sporočili, da je minister mnenja, da je zakonodaja, vključno z odloki, veljavna za vse enako, in ne vidi razloga, da bi koga iz upoštevanja izvzemali.

Dijaki so šli 9. februarja na ulico, nezadovoljni, da imajo že mesece pouk na daljavo, in policija jih je popisovala.
Sašo Bizjak

Po Hojsovem mnenju so imeli dijaki "pogum kršiti vladne odloke". "To pa je tudi posledica vašega večmesečnega neobjektivnega poročanja, ki je prispevalo k temu, da je epidemija v ponovni rasti," so sporočili ministrovo mnenje.

Pri Kustečevi brez Kustečeve o "primeru" 

Želeli smo tudi odgovor ministrice za izobraževanje Simone Kustec (SMC), dobili pa odziv ministrstva. Poudarjajo, da je treba spoštovati pravila pravne države. "Primer" pa da se nanaša na vprašanje spoštovanja pravil zbiranja na javnih mestih v času epidemije, kar ni v neposredni pristojnosti in odgovornosti ministrstva, ki je "v sodelovanju z NIJZ ter v dialogu z Dijaško organizacijo Slovenije ter predstavniki ravnateljev pripravilo model C, po katerem se bodo ob upoštevanju semaforja sproščanja ukrepov in glede na aktualno epidemiološki sliko v državi vsi razredi lahko začeli varno vračati nazaj v šole". 

Kot je znano, model C, ki ga je ta teden podprla prenovljena strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, predvideva, da se po maturantih še prvi trije letniki srednjih šol vrnejo v šolske klopi, in to tako, da se polovica dijakov šola v šoli, druga polovica pa vendarle od doma, po tednu dni pa se skupini zamenjata.

Ministrica za pravosodje iz SMC Lilijana Kozlovič ni odgovorila. Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) ni odgovoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.