(ŠTEVILKE) Proti zakonu več kot 670 tisoč volivcev, največ jih je glasovalo v volilni enoti Ljubljana Center, najmanj pa ...

B.P.
11.07.2021 20:06
Po 99,97 odstotka preštetih glasov: volilna udeležba 46,15 odstotna, za novelo zakona o vodi je glasovalo
13,4 odstotka ali 104.793 udeležencev referenduma, proti pa 86,6 odstotka ali 677.119 volivcev. Veljavnih glasovnic je bilo 781.912. Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, bi morala proti glasovati večina volivcev pod pogojem, da bo proti glasuje najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev. Referenduma se je največ volivcev udeležilo v volilni enoti Ljubljana Center, najmanj pa v volilni enoti Ptuj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štetje glasovnic ...
Andrej Petelinšek

Udeležba na današnjem referendumu o noveli zakona o vodah je direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka razveselila. Z višjo udeležbo dobi referendum večjo legitimnost, je dejal za Televizijo Slovenija. Zdi se mu, da je na volišča prišlo veliko mladih, kar bodo v prihodnjih dneh podrobno analizirali.

"Razveseljujoče je, da se končno prebujajo volivci, da gredo na volišče in začnejo odločati," je za javno televizijo dejal Vučko. Po delnih neuradnih izdih se je referenduma udeležilo 779.709 oz. 45,90 odstotka volilnih upravičencev.

Vučko pričakuje, da bo to prebujenje, predvsem mladih, potrdila tudi analiza sodelujočih na referendumu po starosti in spolu, ki jo bodo opravili v prihodnjih dneh. "Upam, da bo analiza pokazala, da so se mladi začeli angažirati, postali aktivni državljani, to je nekaj, kar razveseljuje," je dejal.

"Kadar je volilna udeležba višja, vse volitve in vsi referendumi dobijo višjo legitimnost," je menil.

Priznal je, da je pred referendumom prišlo do nekaterih zapletov, denimo dvojnih obvestil, kar je pojasnil s spremembo volišča. A marsikateri očitek je izzvenel, je dejal Vučko. Predčasno glasovanje je bilo po njegovih besedah dobro urejeno, sicer pa na nobenih volitvah in nobenem referendumu ne gre brez zapletov.

Volilne komisije so doslej preštele 99,86 odstotka oddanih glasov. Za uveljavitev novele zakona o vodah je po teh podatkih glasovalo 13,43 odstotka volivcev, proti pa 86,57 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta