Številni obrtniki so prisiljeni v podražitve. Kolikšne pa bodo?

Damijan Toplak
08.11.2021 05:00

Frizerji in vulkanizerji še niso dražili svojih storitev, povsem drugače pa je pri elektrikarjih in vodoinštalaterjih, pri katerih so bile že večdesetodstotne podražitve,
sledile pa bodo še nove

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaradi pogoja PCT, tako Smiljan Škarica, se nekateri frizerji soočajo s 30- do 40-odstotnim upadom prometa.
Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Na spletnem portalu primerjam.si so nedavno opravili raziskavo o tem, za koliko so obrtniki v zadnjem letu dni dvignili cene in za koliko jih nameravajo v prihodnje. V anketi je med 13. in 20. oktobrom sodelovalo 186 obrtnikov in podjetnikov iz vse Slovenije, zato Boris Upelj zatrjuje, da so izsledki raziskave relevantni. Z njo so ugotovili, da je tri četrtine obrtnikov v zadnjem letu dvignilo cene, predvsem zaradi višjih cen surovin in materialov. Najbolj so dražili monterji ogrevalnih sistemov in ponudniki oken, po višini podražitev pa izstopajo izkopi in zemeljska dela, medtem ko so se najmanj podražile storitve fasaderjev, slikopleskarjev in monterjev toplotnih črpalk. V prihodnjih treh mesecih naj bi po opravljeni raziskavi cene svojih storitev zvišalo 52,2 odstotka obrtnikov, a skoraj 90 odstotkov do največ 20 odstotkov, znova pa se bodo najbolj dražili izkopi.

Frizerji bodo dražili po novem letu

Pri nekaterih obrtnikih v Mariboru in okolici smo preverili, kolikšne podražitve konkretno si lahko obetamo in kaj so razlogi zanje. Smiljan Škarica, vodja sekcije frizerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), izpostavi, da si velikih podražitev frizerji do zdaj niso mogli privoščiti, saj so jim stranke v teh težkih koronačasih ostale zveste in ne bi bilo pošteno, če bi jim podražili svoje storitve. "Pri nas, v frizerstvu Škarica, kjer imamo frizerska salona v Mariboru in Gornji Radgoni, že zadnji dve leti cen nismo dvigovali. Verjetno pa bomo z novim letom cene storitev morali dvigniti za deset do petnajst odstotkov, saj so dražji materiali, ki jih uporabljamo, podražila sta se tudi elektrika in ogrevanje, z novim letom lahko pričakujemo še dvig minimalne plače, določene stroške prinaša tudi spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom," napove Smiljan Škarica in doda, da se nekateri frizerji soočajo, tudi zavoljo spoštovanja PCT-pogoja, s 30- do 40-odstotnim upadom prometa in so posamezni med njimi celo prisiljeni v zapiranje frizerskih salonov. Vse to, še posebej pa morebitno zapiranje družbe bi pri frizerskih storitvah vnovič prineslo več dela na črno, kar ni slabo le za državni proračun, temveč tudi glede morebitnega širjenja okužb.

Martina Cizerl Bizjak iz Vulkanizerstva Cizerl v Nasipni ulici v Mariboru pa je pojasnila, da cen za zdaj še niso dvignili, jih bodo pa zagotovo primorani dvigniti spomladi, in to zaradi pričakovano višjih stroškov dela (dvig minimalne plače) in višjih cen energentov. Kolikšen bo konkretno dvig cen, Cizerl Bizjakova za zdaj ne more napovedati. Najpogostejši storitvi pri njih sta premontaža in centriranje pnevmatik na jeklenih platiščih, za kar boste trenutno odšteli 34,80 evra, na aluminijastih platiščih pa 45,70 evra.

Kljub podražitvam dovolj dela, z izgubo ne delajo

Elektro Bosnar iz Selnice ob Dravi z 20 zaposlenimi po Sloveniji izvaja strojne in elektro inštalacije ter storitve projektiranja. Njihov direktor in lastnik Metod Bosnar pove, da delujejo na večjih objektih in tudi za zasebne naročnike. "Pri že sklenjenih pogodbah so podražitve težje izvedljive, pri novih pogodbah pa že upoštevamo, da so se nabavni materiali (kabli, plastika in podobno) podražili tudi za 100 in več odstotkov, in smo zato že dražili za 20 do 30 odstotkov, določene storitve tudi za več," pojasni sogovornik.

Kljub podražitvam imajo pri Elektru Bosnar dovolj dela, več težav pa je s kvalificiranim kadrom, predvsem jim primanjkuje izučenih elektroinštalaterjev. "Tudi stroški dela oziroma plače so šle gor in verjetno še bodo, kar prav tako zvišuje cene, ki bodo najbrž še šle navzgor. Ne bojimo se, da bi imeli manj povpraševanja, saj bomo v nasprotnem raje manj delali, vsekakor pa ne bomo delali z izgubo," razloži Metod Bosnar, ki ima v lasti tudi podjetje Hvac montaža iz Hoč.

V njem instalirajo vodovodne, plinske in ogrevalne napeljave in naprave ter so prav tako imeli podobne podražitve, pri čemer so vodoinštalaterji še bolj iskani na trgu. Problem je, pravi Metod Bosnar, da so določeni materiali težko dobavljivi in jih tudi ni na zalogi - pri zasebnih projektih je to manjši problem, pri večjih projektih, kjer je potrebnega več tega materiala, pa večji. Pričakujejo sicer, da se bodo v roku pol leta zadeve glede dobav in cen materiala umirile, za zdaj pa so vsi njihovi dobavitelji materiala, kot so jeklo, plastika in podobno, napovedali dvig cen, kar bo imelo vpliv tudi na cene njihovih storitev, pojasni Bosnar.

Vulkanizerji, na posnetku iz Vulkanizerstva Cizerl iz Maribora, napovedujejo dvig cen šele za prihodnjo pomlad. Foto: Janko RATH

Janko Rath
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta