Študenti nezadovoljni s sklepi senata ljubljanske univerze: Kje je eksplicitna obsodba genocida v Gazi?

Tina Recek Tina Recek
04.06.2024 09:35

Filozofska fakulteta se je včeraj pridružila seznamu fakultet, ki so podprle zahteve študentstva z zasedbe FDV.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študenti vse fakultete, ki ostajajo neopredeljene, pozivajo k obsodbi izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom.
Robert Balen

Filozofska fakulteta se je z včerajšnjo izjavo pridružila seznamu ljubljanskih fakultet in akademij, kot so: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Fakulteta za družbene vede (FDV) in Fakulteta za arhitekturo, ki so podprle zahteve študentstva z zasedbe FDV. Filozofska fakulteta obsoja genocid Izraela nad palestinskim ljudstvom in se tudi "pridružuje zahtevam po priznanju Palestine in palestinske državnosti, ki naj jo izvede vlada Republike Slovenije, kot so to pred kratkim storile mnoge evropske države, ter se s tem pridruži veliki večini mednarodne skupnosti".

Boja še ni konec

Študentstvo z zasedbe FDV pozdravlja odločitev Filozofske fakultete in poziva vse fakultete, ki ostajajo neopredeljene, k obsodbi izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom. Ob tem opozarja, da boja še ni konec. Od Univerze v Ljubljani (UL) še vedno zahteva, naj eksplicitno poimenuje in obsodi genocid, ki ga Izrael izvaja v Gazi; naj prekine vse sporazume z izraelskimi izobraževalnimi institucijami ter vzpostavi sistem pomoči za palestinske študentke in študente. Študenti namreč niso zadovoljni s sklepi, ki so bili sprejeti na majski dopisni seji senata Univerze v Ljubljani. Kot pravi študent Svit Jeram, je glavnina njihovih zahtev ostala preslišana. Dokler njihove zahteve ne bodo popolnoma izpolnjene, bodo primorani stopnjevati pritisk. "Študentsko gibanje v tem trenutku morda res navidezno miruje, saj noben študijski prostor ni neposredno zaseden, a to se lahko spremeni v kateremkoli trenutku glede na to, kaj nam bo narekovala pogajalska situacija z našo univerzo," pa so sporočili v izjavi študentstva z zasedbe FDV.

Obsodba kršitev mednarodnega prava 

In kaj je sprejel senat ljubljanske univerze? Obsodil je "vse kršitve mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic na območju Izraela ter še posebej v Gazi in na drugih okupiranih palestinskih ozemljih". Poleg tega se je zavzel za polno spoštovanje vseh mednarodnopravnih obveznosti vpletenih strani, vključno s prizadevanji za takojšnjo prekinitev sovražnosti in dogovor o trajnem miru, ki bo omogočil vsem prebivalcem tega območja dostojno in mirno življenje.

V zvezi z akademskim sodelovanjem pa je senat mnenja, da imata univerzitetno raziskovanje in znanstveno sodelovanje znaten in pozitiven vpliv na krepitev družbe in mednarodnih odnosov. Spodbujanje inovacij, izobraževanja, mednarodnega sodelovanja in razumevanja globalnih problemov je ključnega pomena za bolj miren in povezan svet. Vse dokler se ti cilji uresničujejo, Univerza v Ljubljani sodeluje v obstoječih mednarodnih raziskovalnih projektih v okviru programa Obzorje Evropa, ki jih financira Evropska komisija, razen če bo EU predlagala prekinitev sodelovanja.

Pomoč že nudi in bo še naprej 

Senat je še sklenil, da bodo pri morebitnih prijavah novih mednarodnih projektov do nadaljnjega pred vstopom v konzorcij, v katerem bi sodelovala izraelska ustanova (kot tudi v primerih ustanov iz držav, ki izvajajo agresijo na tujih ozemljih ali kršijo človekove pravice v lastnih državah), preverili takšno prijavo projekta v luči morebitne povezanosti z vojaškimi strukturami ali zaznane podpore nasilju in k takšnemu projektu ne bodo pristopili.

Glede zahteve po pomoči palestinskim študentom pa je senat sprejel sklep, da ljubljanska univerza "že nudi in bo nudila vso potrebno pomoč, v okviru svojih zmožnosti, vsem študentom, kolegicam in kolegom s palestinskih zasedenih ozemelj, ki študirajo ali bi želeli študirati na Univerzi v Ljubljani". Obenem vlado poziva k vzpostavitvi štipendijskega sklada za palestinske študentke in študente, ki bi želeli študirati na Univerzi v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta