Študentje po zasedbi FDV nezadovoljni z odzivom univerze na njihove zahteve

STA, A.L.
23.05.2024 11:44

Študentje Univerze v Ljubljani (UL) so se danes z nezadovoljstvom odzvali na sklepe, ki jih je v odziv na njihove zahteve ta teden sprejel senat UL.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študentje so izrazili nezadovoljstvo s sklepi senata univerze, ki so po njihovem premalo konkretni in jasni pri obsodbi Izraela ter dejanj te države na zasedenih palestinskih ozemljih, zlasti v Gazi.
Robert Balen

Kritični so do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti vezi z izraelskimi institucijami, pogrešajo tudi jasno obsodbo genocida v Gazi. Napovedali so stopnjevanje pritiska do izpolnitve zahtev.

"Izjava rektorja, ki je v javnost prispela tik po našem srečanju, je korak v pravo smer [...], a še vedno pogrešamo jasno opredelitev, da gre za nedvoumen genocid nad palestinskim ljudstvom, ki ga je potrebno obsoditi," so v izjavi zapisali študentje.

Z izjavo v imenu posameznikov in organizacij, ki so sodelovali pri nedavni zasedbi prostorov ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), so se odzvali na dogajanje po srečanju z rektorjem 13. maja in na sklepe senata UL, ki jih je na dopisni seji med 20. in 22. majem sprejel v odziv na zahteve študentov.

Ponovil svoje zahteve, ki zajemajo obsodbo izraelskega genocida

Študentje so izrazili nezadovoljstvo s sklepi senata univerze, ki so po njihovem premalo konkretni in jasni pri obsodbi Izraela ter dejanj te države na zasedenih palestinskih ozemljih, zlasti v Gazi. Ob tem zavračajo "doslej vzpostavljeno narativo, da je univerza v mnogih pogledih nemočna".

Kritični so bili do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti trenutnih vezi z izraelskimi ustanovami in podjetji, ter opozorili na "izmikanje oz. prelaganje odgovornosti na druge politične instance". Posebej so omenili vprašanje sodelovanja Strojne fakultete UL z inštitutom Technion, ki je "tesno vpleten v izraelski industrijsko-vojaški kompleks in s tem reprodukcijo genocida in okupacije".

Ponovili so tudi svoje zahteve, ki zajemajo obsodbo izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom, priznavanje zgodovinske okupacije in apartheida, ki ga izvaja Izrael, prekinitev vseh sporazumov o sodelovanju z izraelskimi institucijami, ter priznavanje legitimnosti palestinskega narodnoosvobodilnega gibanja.

"Dokler naše zahteve ne bodo popolnoma izpolnjene, bomo primorani stopnjevati pritisk. Študentsko gibanje v tem trenutku morda res navidezno miruje, saj noben študijski prostor ni neposredno zaseden, a to se lahko spremeni v kateremkoli trenutku," so še sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta