Šuštarjevo podjetje Marinblu, ki mu očitajo izkoriščanje delavcev, od države dobilo 1,4 milijona evrov

Timotej Milanov Timotej Milanov
09.06.2022 16:13

Inšpektorji in policija danes že obiskali podjetje in izrekli prve ukrepe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Indijski delavci, ki so preko portugalske agencije delali v podjetju Marinblu, spijo na tleh v skladišču. 
Delavska svetovalnica

Slovensko javnost je ta teden pretresla zgodba o nečloveških razmerah, v katerih so morali delati zaposleni v podjetjih Marinblu in Selea na Kozini, o čemer je prva poročala TV Slovenija. Delavci v omenjenih podjetjih, v katerih se sicer ukvarjajo s pakiranjem in prodajo rib, naj bi bili po pričevanju zaposlenih primorani delati tudi v 15-urnih izmenah, pri tem jih je vodstvo podjetja ves čas nadziralo preko kamer. Nekateri naj bi bili primorani neprekinjeno delati celo 40 ur, pri tem pa niso prejeli dogovorjenega plačila, prav tako jim niso izplačali opravljenih nadur. Med njimi je tudi dvanajst indijskih delavcev, ki spijo na vzmetnicah na tleh v skladiščnih prostorih podjetja. Goran Lukić, vodja Delavske svetovalnice, v kateri so javno razkrili še dodatne podrobnosti primera, pojasnjuje, da so indijski delavci prišli v Slovenijo preko portugalske agencije, ki pa ni registrirana v Sloveniji, zaradi česar dela sploh ne bi smeli opravljati. V Delavski svetovalnici so zaradi suma kršitve pravic delavcev zoper podjetji tudi podali kazensko ovadbo. Poleg kršitve delavskih pravic so prišle na dan tudi druge domnevne nepravilnosti pri delu v obratih podjetja. Tako naj bi med drugim reklamirane ribe prepakirali in jih ponovno poslali v prodajo.

Marinblu in Selea sta lastniško povezani podjetji v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Borisa Šuštarja, ki je v preteklosti že bil v zaporu zaradi jemanja podkupnine. Direktorica v obeh podjetjih je njegova soproga Rozana Šuštar, ki je na tiskovni konferenci vse očitke zanikala. "Ne drži, da zaposleni pri nas delajo v človeka nedostojnih okoliščinah, da so podvrženi psihičnim pritiskom ter da jih ne plačujemo v skladu z dogovori … V celotnem desetletnem poslovanju podjetji nista niti enkrat zamudili z izplačilom plač, regresov in drugih pripadajočih dajatev," pravi Šuštarjeva, ki poudarja, da podjetji prav tako doslej nista plačali niti evra kazni zaradi nepravilnega poslovanja. Šuštarjeva zavrača tudi navedbe o delavcu, ki naj bi moral delati neprekinjeno več kot 40 ur. Kot pravi, so na pot na Češko, ki jo je delavec opravil v tem času, poslali dva šoferja, ki sta se izmenjevala v skladu s predpisi.

Na dogajanje so se odzvali tudi v družbi Spar Slovenija, kjer so zapisali, da obsojajo vsakršno kršitev pravic delavcev in da so zaradi tega sodelovanje s podjetjema Marinblu in Selea že prekinili.

Pri tem v oči bode tudi dejstvo, da je družba Marinblu v lanskem in letošnjem letu od Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja prejela skupno skoraj 1,4 milijona evrov kmetijskih subvencij. Na agenciji pojasnjujejo, da so bila podjetju po opravljenih preveritvah odobrena nepovratna sredstva na 5. in 6. javnem razpisu v okviru ukrepa predelave ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture. Nepovratna sredstva na obeh razpisih, ki jih sicer zagotavlja Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo, so bila namenjena naložbam v nove obrate in povečevanje ter posodabljanje obstoječih obratov. Podjetju je bila na 5. javnem razpisu odobrena vloga v višini 2,2 milijona evrov, od katerih so jim do danes že izplačali 952 tisoč evrov. Na 6. javnem razpisu pa so bili uspešni z vlogo za 699 tisoč evrov, od katerih so že prejeli 438 tisoč evrov.

Družba je v lanskem letu ustvarila 10,8 milijona evrov prihodkov in 223 tisoč evrov dobička.

Boris Šuštar 
Robert Balen

Na ministrstvih obsojajo izkoriščanje delavcev

"Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem pa škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo," je ob tem povedal minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je obsodil dogajanje v omenjenih podjetjih: "40-urni delovni dan, po stotine nadur, grožnje, videonadzor, nočni telefonski klici in pritiski, neizplačevanje nadur ter celo plač. Kršitve ne zgolj delovnopravne zakonodaje, ampak osnovnih civilizacijskih norm, ki se žal dnevno dogajajo v državah svetovne periferije, so očitno še kako prisotne tudi v Sloveniji." V zvezi s tem je bil že naveden tudi inšpekcijski nadzor. "V konkretni zadevi ocenjujemo, da so glede na do sedaj zbrane podatke in vse okoliščine opravljanja dela podani elementi prisilnega dela, ki predstavljajo enega od znakov kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. To že presojajo pristojni organi," še pravi Juvan. Po besedah glavnega inšpektorja na Inšpektoratu delo Jadranka Grlića so inšpektorji skupaj s policijo danes že obiskali podjetje, med drugim bodo podjetjema prepovedali opravljanje dela s tujimi delavci, izrekli so tudi začasno prepoved opravljanja dela na nekaterih strojih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta