Sviz bo protestiral pred vlado: Ravnatelji vrtcev in šol bi višje plače ter dodatek kot sodniki in tožilci

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.01.2023 09:45

Protest je na zboru ravnateljev in ravnateljic v ljubljanskem Koloseju napovedal Branimir Štrukelj. Zakaj ni bilo predsednika vlade Roberta Goloba?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev osnovnih šol, ki ga vodi Gregor Pečan, je dopoldne v Koloseju v Ljubljani organiziralo srečanje na temo primernega vrednotenja njihovega dela in plačnih nesorazmerij, ki so nastala tako med direktorji javnih zavodov kot med poklici v vzgoji in izobraževanju. Nanj so poleg bodočega ministra za vzgojo in izobraževanje, državnega sekretarja Daria Felde, povabili tako predsednika vlade Roberta Goloba kot ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. A je bilo že pred srečanjem očitno, da ravnatelji ne bodo deležni takšne obravnave, kot so je bili sodniki minuli teden na seji sodniškega društva. Prihod na srečanje je potrdil le Felda, nato pa bil pred zbranimi nebogljen, v kabinetu predsednika vlade pa so za Večer pojasnili, da je vabilo za premierja prišlo prepozno, zato se bo premier udeležil že predhodno dogovorjenega dogodka v Hella Saturnus. Ob tem, dodajajo, se je z ravnatelji enkrat že srečal. Po naših informacijah je bilo to srečanje septembra.

Kolikšen dvig plač zahtevajo?

Kolikšen dvig plač bodo ravnatelji zahtevali, Pečan pred srečanjem ni želel povedati. Dejal je le, da so ravnatelji edini v šolstvu, ki še niso bili deležni višjih plač. Zato pa je Anton Obreht, predsednik Sindikata direktorjev in ravnateljev Slovenije (SINDIR), katerega člani upravnega odbora se sestanejo v ponedeljek, pred dnevi za Večer povedal, da je eden od njihovih predlogov uvrstitev ravnateljev od 56. do 60. plačnega razreda. Trenutno so ravnatelji od vrtca do srednjih šol uvrščeni od 47. do 52. plačnega razreda, kar bi pomenilo 36-odstotni dvig plač.  

Felda je zbranim v Koloseju povedal, da podpira ravnatelje v prizadevanju, da se njihovo delo bolje ovrednoti, da pa čez noč tega ni mogoče narediti. Bodoči minister upa, da jih bo vlada "postavila na pravo mesto v plačni reformi". Jasen pa je bil Gregor Pečan: do plačne reforme ravnatelji želijo podoben dodatek kot sodniki in tožilci. "To bi bilo 5 milijonov evrov letno," je povedal. Državni sekretar Felda dodatek vidi kot eno od možnosti, a si bo za to lahko prizadeval, šele ko bo v vladi, je rekel.  

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev in podravnateljev osnovnih šol, je na srečanje povabil tudi druge ravnatelje.
Tit Košir

"Jasno bo, koliko jim je mar za nas"

Da se bo srečanja udeležila, je pred zborom v Koloseju povedala tudi Nives Počkar, predsednica Društva ravnateljev srednjih šol. "Strah nas je, da bomo ravnatelji vrtcev in šol, tako kot že večkrat, tudi v tej plačni reformi spregledani, zato bi radi opozorili na naše delo in odgovornost, ki jo imamo. Pa tudi na dejstvo, da so nas po plači prehiteli že vsi drugi direktorji javnih zavodov. Direktorji knjižnic nimajo tako velike odgovornosti kot mi, ob tem imajo pogosto pomoč pravnika, a imajo višje plače. Tudi marsikateri učitelj ima že višjo plačo, kot jo imajo ravnatelji manjših šol in šolskih centrov," je povedala Počkar, ki dodaja, da bo tudi od tega, kdo vse iz vlade bo prišel, jasno "koliko jim je mar za nas".

Silvija Komočar, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, ki je prav tako na srečanju, dodaja, da si želijo, da bi imeli ravnatelji po vsej vertikali enak izhodiščni razred, saj "zahtevnosti in odgovornost ravnateljev vrtcev ni nič manjša od tiste, ki jo imajo ravnatelji osnovnih, srednjih in glasbenih šol". Poudarja, da je plačni sistem nujen prenove, saj so se plačna razmerja povsem podrla. "Najprej je potrebno poskrbeti za plače zaposlenih v plačni skupini J, potem pa tudi za vse druge, tudi ravnatelje," je še pojasnila.   

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta