Tanja Fajon: Z interpelacijo mi je zagrozil že nekdanji veleposlanik Tone Kajzer

Luka Mlakar Luka Mlakar
22.09.2022 11:36

V opozicijski SDS so danes vložili že drugo interpelacijo v tem tednu. Zaradi odpoklica Toneta Kajzerja z mesta slovenskega veleposlanika v ZDA se bo morala v parlamentu zagovarjati zunanja ministrica Tanja Fajon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SDS je vložila interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon.
Robert Balen

Da bi v SDS, ki jo vodi Janez Janša, utegnili interpelirali zunanjo ministrico Tanjo Fajon, se je ugibalo že prejšnji konec tedna. V največji opozicijski stranki so prvo interpelacijo v tem mandatu v torek vložili proti notranji ministrici Tatjani Bobnar, poslanec SDS Branko Grims pa ni neposredno odgovoril na vprašanje, ali se bodo odločili tudi za interpelaciji Fajon in obrambnega ministra Marjana Šarca, ki se je omenjala zaradi odločitve vlade o preklicu pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer.

Breznik: Kajzer ni razkril zaupnega dokumenta

Poslanec SDS Franc Breznik je poudaril, da Fajon očitajo odgovornost zaradi zlorabe diplomatsko-konzularnih predstavništev v povezavi s "selektivnim" zbiranjem podpisov podpore volivcev za predsedniško kandidaturo Nataše Pirc Musar. S tem je bila po navedbah Breznika ustvarjena neenakost pred zakonov. Breznik je dejal, da se je "izvirni greh" začel, ko je notranje ministrstvo različnim institucijam, med drugim tudi zunanjemu ministrstvu, poslalo dopis, naj na vidnem mestu objavijo naslov za prejemanje podpisov podpore za Pirc Musar. Ta je bila prva od kandidatov, ki je notranje ministrstvo zaprosila za to, nato so to storili tudi nekateri drugi kandidati. "Pri tem se ni upoštevalo spoštovanja načela enakosti pred zakonom. Gre za očitno favoriziranje ene kandidatke, izgovarjanja na željo njenega štaba je brezpredmetno," je vztrajal Breznik.

Franc Breznik je bil štirikrat izvoljen za poslanca na listi SDS, sedaj pa se poteguje za bruseljski stolček. 
Robert Balen

Interpelacija zoper Fajon pa je povezana tudi z odločitvijo vlade, da predčasno odpokliče Toneta Kajzerja z mesta slovenskega veleposlanika v ZDA. Slednji je po besedah Fajon s tem, ko je Janši posredoval vsebino depeše, ki je zadevala prej omenjeno prošnjo Pirc Musar, kršil zakon o zunanjih zadevah, zaradi česar je bil njegov odpoklic nujen. Janša je posnetek zaslona depeše delil na Twitterju, a v SDS menijo, da ne gre za zaupni dokument. "Gospod Kajzer je odprl eno od najbolj pomembnih vprašanj demokracije. Gre za zlorabo državnih resursov v času volilne kampanje za favoriziranje enega kandidata na prihodnjih volitvah," je povedal Breznik, ki je Kajzerja označil za "žvižgača". Po oceni poslanca SDS je z razkritjem depeše na predsedniške volitve padla senca dvoma, kršitve pa da so se zgodile tako na notranjem kot tudi na zunanjem ministrstvu. Podpise za interpelacijo Fajon so prispevali samo poslanci SDS, ne pa tudi poslanci opozicijske NSi.

Predsednik Pahor proti odpoklicu veleposlanika

Predsednik republike Borut Pahor, ki je po pogovoru s premierjem Robertom Golobom podpisal ukaz o odpoklicu Kajzerja, je odločitev vlade sicer označil za nesorazmeren ukrep, ker da "kršitev predpisa ni imela neposrednega škodljivega vpliva za slovenske zunanjepolitične interese". Fajon in Golobu je očital, da se pred sprejeto odločitvijo nista posvetovala z njim, kot je bila doslej običajna praksa. Zavzel se je tudi, da bi bil postopek odpoklica veleposlanika enak postopku imenovanja, ki je podrobneje opredeljen v 17. členu zakona o zunanjih zadevah. Na predsednikove pomisleke opozoril tudi Breznik, ki je dejal, da se vlada pred sprejemom odločitve o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala s predsednikom republike, kot narekuje 17. člen zakona o zunanjih zadevah: "Vlada je odločila, potem pa so predsedniku republike predali to informacijo." Odpoklic Kajzerja bi bil lahko po besedah Breznika tudi politično motiviran, ker da se je v medijih špekuliralo, da naj bi nekdanji podpredsednici Gibanja Svoboda Marti Kos po izstopu iz predsedniške tekme ponujali položaj veleposlanice v ZDA. V Gibanju Svoboda so omenjene navedbe že pred časom označili za popolno izmišljotino, Kos pa je dejala, da se ni dogovarjala niti za to niti za katerokoli drugo mesto.

Vlada je Kajzerja predčasno odpoklicala s položaja veleposlanika v ZDA.
Luk Cjuha/dnevnik

Kajzer je na Facebooku zapisal, da iz ZDA "odhaja z dvignjeno glavo". Na položaj veleposlanika v ZDA je bil imenovan jeseni 2020, v času prejšnje Janševe vlade, zamenjal pa je predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča. Pred tem je bil Kajzer državni sekretar na zunanjem ministrstvu. Fajon je dejala, da bo Kajzer po odpoklicu ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji. Na vprašanje, ali je priznal, da je Janši posredoval sliko depeše, je Fajon odgovorila, da na pogovorih o tem ni govoril. Četudi morda sam ni posnel depeše in je poslal naprej, je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov, je dodala Fajon. Kajzer je dolgoletni karierni diplomat in vidni član SDS. V strankinem strokovnem svetu vodi odbor za zunanje zadeve. Na vprašanje, ali bodo v SDS kratkem interpelirali tudi ministra Šarca, pa je Breznik odgovoril, da morajo počakati, da dejansko pride do odpovedi pogodbe o nakupu boxerjev.

Fajon: Kot ministrica sem dolžna spoštovati zakone

Fajon nad interpelacijo ni presenečena, ker ji je z njo v petek, ko ga je seznanila z odločitvijo vlade o odpoklicu, zagrozil že Kajzer: "Torej ti dogovori so očitno v ozadju že potekali, interpelacija je bila že v pripravi." Ko gre za Kajzerjev odpoklic, pa je Fajon poudarila, da je slednji z razkrivanjem depeš nepooblaščenim osebam kršil posebne obveznosti diplomata in zakon o zunanjih zadevah. "Veleposlanik je kršil zakon, ko gre za varovanje dokumentov in podatkov. Zakon predvideva odpoklic veleposlanika v primeru kršitev posebnih obveznosti diplomata in kot ministrica sem dolžna spoštovati zakone," je poudarila Fajon.

Ob tem je spomnila, da so na prošnjo notranjega ministrstva vsa diplomatsko-konzularna predstavništva po svetu zaprosili, da obvestijo slovenske državljane o možnosti zbiranju podpisov za podporo kandidatom za predsednika republike, najprej za Pirc Musar, nato pa še za šest drugih kandidatov, enako pa so ravnali tudi pri podpisih za referendume, ki jih zbira SDS. Fajon je ob tem zanikala navedbe, da predsednik Pahor ni bil obveščen o odpoklicu Kajzerja. Kot je dejala, sta se pred sejo vlade na kratko pogovarjala na Brdu, v urad predsednika pa so posredovali tudi dodatna pojasnila. "Dva dni nazaj ni bilo nobene informacije, da bi potrebovali še kakršnokoli dodatno pojasnilo in da bi imel predsednik države do odpoklica kakršnekoli zadržke," je poudarila ministrica in dodala, da se "v ozadju odvija tudi neka politična igra".

Ob tem je pojasnila, da se ne strinja s Pahorjevo oceno, da je šlo pri odpoklicu veleposlanika Kajzerja za nesorazmeren ukrep: "Ministrstvo za zunanje zadeve je tisto, ki oceni težo kršitve in posledice za nadaljnje delo." Zunanja ministrica na Pahorjeve besede sicer gleda kot na šum v interpretaciji zakona o zunanjih zadevah. Po njeni oceni je predsednik želel imeti vlogo pri odpoklicu veleposlanika, vendar pa v zakonu to ni zapisano. "Takšne prakse do danes ni bilo," je še dodala Fajon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta