Tatjana Lejko Zupanc o omikronu: Slovenija mu ne bo ušla. Matjaž Jereb: Za čakanje na posodobljeno cepivo ne bo časa

M.R.
24.12.2021 09:43

V četrtek so bile s PCR testi potrjene 1203 nove okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 4997 PCR testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 24-odstoten. Poleg tega je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opravljenih še 79.587 hitrih antigenskih testov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Pretekli četrtek je bilo s PCR testi potrjenih 1281 okužb, teden dni pred tem pa 1324. V četrtek 2. decembra je bilo potrjenih 1739 novih okužb, 25. novembra pa 2367.

Število aktivnih primerov okužb po oceni NIJZ znaša 16.576 (včeraj 16.700). V zadnjih 14 dneh je bilo na 100.000 prebivalcev potrjenih 785 okužb (včeraj 791), v sedmih dneh pa je bila v povprečju dnevno potrjena 1101 okužba (včeraj 1114).

Včeraj je bilo v bolnišnicah po državi hospitaliziranih 614 bolnikov s covidom-19, od tega so bili 204 na oddelkih intenzivne nege. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 18 let, najmlajši na intenzivni negi pa ima 27 let. Včeraj sta umrla dva pacienta s covidom-19.

Slovenija omikronu ne bomo "ušla"

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da je v tem trenutku stanje "kar v redu", razen na oddelkih intenzivni, kjer "še ni tako, kot bi si ga želeli". V UKC Ljubljana je bilo danes manj kot 200 bolnikov s covidom-19, "kar je že svojevrsten rekord".  

Opozorila je, da Slovenija ne bo "ušla" omikronu in da so zdaj vse oči uprte v Italijo. "Če bodo oni prišli dobro skozi, bomo tudi mi," je ocenila predstojnica infekcijske klinike. "Mislim, da je pri nas več omikrona, kot pa smo o tem seznanjeni, saj rezultatov ne dobimo takoj," je nadaljevala. Pojasnila je tudi, da klinika, ki jo vodi, za zdaj še ni bila obveščena, da bi že imela hospitaliziranega bolnika s to različico koronavirusa.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović pa je povedala, da je pri omikronu zaščita pri prebolevnikih slabša. Zlasti za starejše je svetovala, da se cepijo tudi s poživitvenim odmerkom. 

Glede druženj med prazniki pa je Beovićeva dejala, da je "najpomembneje, da se družimo z ljudmi, ki so cepljeni", kot drugi pomembni dejavnik za druženje, ki naj bi bil izpolnjen, pa je navedla "sveže testiranje". "Ne prejšnji dan, ampak tik pred dogodkom," je dodala.

Pritisk na bolnišnice zaradi omikrona lahko v prvem tednu novega leta

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in infektologinja Mateja Logar je pojasnila, da je inkubacijska dobra pri različici omikron krajša kot pri delti. Bolezen naj bi se pri tej različici tako razvila že v približno treh dneh, saj je pri omikronu potrebna manjša količina virusa, ta pa se nato v organizmu hitreje razmnožuje, še pravi Logarjeva. Zato bi se lahko širjenje omikrona začelo kazati že pred novim letom ali pa takoj po njem. Pritisk na bolnišnice bi se tako lahko po njenih besedah povečal spet konec prvega tedna januarja. 

Jereb: Za čakanje na posodobljeno cepivo ne bo časa

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb

Bor Slana/sta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta