Telefonske prevare: od dobrikanja do agresivne prodaje. Kako se izogniti vsemogočim pastem?

Zora Štok Zora Štok
25.11.2019 06:04

V veliko primerih skušajo prodajalci starejšim drago prodati nekaj, česar morda sploh ne potrebujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med najbolj obleganimi linijami 090 so tiste, ki so namenjene vedeževanju.
Canstockphoto

Veliko je zank, v katere skušajo ponudniki nekaterih storitev in izdelkov ujeti predvsem starejše ljudi, sploh tiste zaupljive, ki verjamejo v poštenost in dober namen vseh, s katerimi pridejo v stik. A vsi niso takšni, v veliko primerih skušajo prodajalci starejšim drago prodati nekaj, česar morda sploh ne potrebujejo. Z različnimi prijemi, tudi z vabili na brezplačna kosila ali celo na izlet z vključenim kosilom, se jim dobrikajo, na koncu pa dobrikanje velikokrat preide v agresiven način prodaje. Ob tem ne gre prezreti različnih goljufov, ki starejšim drago prodajo kak cenen in skorajda neuporaben pripomoček, saj so jih prepričali, da jim bo vsaj ohranil, če že ne zelo izboljšal zdravje.

Od pričakovanj do visokega telefonskega računa

A denar znajo ponudniki različnih storitev izvabiti tudi drugače. Sploh od naivnih, ki nekaj dajo na vedeževanje, ali pa od tistih, ki sodelujejo v različnih nagradnih igrah in kvizih ter čakajo, da jih povežejo v studio, pričakujoč, da bodo s pravilnim odgovorom zaslužili vsoto, ki bo pokrila plačljiv klic - pa še ostalo bo nekaj evrov. Od vsega pričakovanja na koncu ostane le račun za mobilne storitve, za nekaj deset ali sto evrov višji od običajnega. Gre seveda za plačljive telefonske linije z začetnimi številkami 090. V Sloveniji je več ponudnikov plačljivih številk, naročnik takšne številke pa lahko zasluži od 20 centov do dveh evrov ali več od enega klica, odvisno od operaterja, pri katerem je najel številko, vrste ponudbe na plačljivi številki (med najdražjimi so vedeževanja) in števila klicev ter njihovega trajanja. Temu je treba dodati še skrajno perfidne načine včlanjevanja v razne SMS-klube. Starejši ljudje, nevešči vseh mogočih sodobnih komunikacijskih prijemov, ob na videz preprostem vprašanju, ali želijo informacije o nečem, stisnejo da, potem pa ni konca presenečenju, ko se na računu pokaže, koliko SMS-sporočil so morali plačati.

Mobilni operater lahko blokira klice na 090

Kako se torej izogniti vsemogočim pastem, ki nam jih nastavljajo zaslužka željni ponudniki na 090? Najbolj preprosto tako, da jih sploh ne kličemo. Da preprečimo komu od domačih, da na skrivaj kliče na te številke (otroci in tudi starostniki se včasih ne morejo upreti skušnjavi, kaže praksa), nam lahko naš mobilni operater blokira klice na te številke in imamo eno skrb glede previsokega telefonskega računa manj. Lahko pa klice na te številke omejimo le delno, z omejitvijo časa trajanja (da se klic na primer avtomatsko prekine, ko dosežemo določen čas) ali pa določimo vsoto, ki jo lahko porabimo za komercialne klice.

Odgovarjanje na SMS-sporočila neznanih pošiljateljev nas lahko včasih drago stane, tako kot klici na linije 090.
Profimedia

Čakajoč na liniji, da nas povežejo

Največ negodovanja zaradi klicev na številko 090 je običajno slišati zaradi čakanja na povezavo v različnih TV-oddajah in kvizih. Voditelji običajno spodbujajo gledalce, naj kličejo, če poznajo pravilen odgovor, in mi seveda pokličemo v prepričanju, da četudi bomo malo počakali na zvezo s studiem, bomo s pravilnim odgovorom ta strošek poravnali, pa še ostalo bi nekaj. In čakamo. In čakamo. In čakamo. In ni zveze z voditeljico/voditeljem, čeprav tudi nihče drug ne odgovarja. Včasih slišimo "ste prvi v čakalni vrsti" in pač še malo počakamo. Vmes vidimo premikajoči se napis, da minuta klica stane dva ali tri evre, ampak kaj je deset minut čakanja proti 500 evrom, ki jih bomo dobili, ker poznamo pravilen odgovor. In smo se ujeli v dobro znano in sila učinkovito past. Streznitev pa pride, ko nas s studiem ne povežejo - in še večja kak teden kasneje, ko dobimo račun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta