Testi Majbert Pharm šolnikom na Gorenjskem v ponedeljek pokazali, da so pozitivni, ponovljeni test pa negativen

STA, VČ
02.02.2021 20:25
TV Slovenija je zvečer poročala, da gredo v sredo ponovno v šolo učenci na Jezerskem in Kokri, v četrtek pa še v Šenčurju, Stražišču, Žabnici in Besnici. Še naprej pa so v karanteni štirje razredi prve triade OŠ Simona Jenka v Kranju in en oddelek vrtca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testiranje učiteljev v Mariboru.
Andrej Petelinšek

Ponovno testiranje kranjskih šolnikov, ki so bili na ponedeljkovem hitrem testiranju na covid-19 pozitivni, je pri številnih pokazalo negativne izvide. Ravnatelji od svojih zaposlenih prejemajo podatke o večinoma negativnih izvidih, čakajo pa še na izvide vseh PCR-testov.

Za kaj gre? Potem ko so v Zdravstvenem domu Kranj v ponedeljek kar pri 146 od 1090 testiranih odkrili okužbo z novim koronavirusom, so dan pozneje testiranje pozitivnih ponovili. V Kranju so ponovno opravili tako hitre teste kot tudi PCR-teste.

Pavel Srečnik, ravnatelj Osnovne šole Stražišče, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju kar 22 zaposlenih pozitivnih, je povedal, da mu je vseh 22 že sporočilo rezultate ponovljenega hitrega testiranja, in sicer sta pozitivna le dva, ostalih 20 je negativnih.

Negativne rezultate so prejeli vsi pedagoški delavci, katerih razredi so zaradi ponedeljkovih pozitivnih izvidov v karanteni.

"Po posvetovanju z epidemiološko službo bomo za sredo pustili organizacijo dela takšno, kot je danes, saj ne smemo prehitevati. Če bodo tudi PCR-testi negativni, pa bomo v četrtek otroke poklicali nazaj v šolo," je napovedal Srečnik.

Rezultate prejemajo tudi zaposleni v Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor, kjer je bilo v ponedeljek pozitivnih 12 zaposlenih. Pomočnica ravnatelja Petra Lesjak ima zaenkrat informacije petih zaposlenih o negativnem ponovljenem hitrem testu in dveh zaposlenih o negativnem PCR-testu. Upa, da bodo vsi rezultati znani dovolj zgodaj, da bi se lahko otroci v šolo vrnili že v sredo.

Na izvide ponovljenega testiranja čakajo tudi v kranjskih vrtcih, kjer je bilo v ponedeljek na hitrih testih pozitivnih 17 zaposlenih. Ker so morali v karanteno še njihovi najožji sodelavci, je doma ostalo kar 35 strokovnih delavcev. "Testiranje je potekalo šele popoldan, zato smo rezultate dobili pozno zvečer in takrat obvestili 130 staršev, da morajo njihovi otroci ostati doma," je povedala ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar. Štirje ponovno testirani so že prejeli tako negativen hitri kot tudi PCR-test, 10 pa jih je prejelo negativen ponovljeni hitri test. Le enemu izmed zaposlenih je ponovitev testiranja pokazala okužbo. Pri dveh zaposlenih pa so se zdravniki odločili, da ju ne bodo dali na dodatno testiranje.

Po dosedanjih podatkih bodo tako lahko v kranjskih vrtcih v sredo ponovno sprejeli otroke treh od desetih vrtčevskih skupin, ki so morale v ponedeljek ostati doma. "Dogovorili smo se, da če bi slučajno še kateri od zaposlenih do 20. ure javil, da je bil na PCR-testu negativen in se tako lahko v sredo vrne nazaj, da bomo do 21. ure klicali starše, pozneje pa bo prepozno," je povedala Dolinarjeva.

"Organizacija dela je na ta način praktično nemogoča in ne predstavljam si, da bi bilo tako vsak teden. Obremenjeni smo tako, da komaj še povezujejo dan z dnevom, in če se bo tako nadaljevalo, bomo vsi pregoreli," je opozorila.

Kako zahteven je takšen položaj za vrtce in šole, je opozoril tudi Srečnik. "Za ravnatelje to pomeni, da smo ves čas v stanju pripravljenosti. Niti za en dan naprej ne vemo, kako bodo stvari potekale, in v zelo kratkem času je treba na novo postavljati organizacijo dela. To je neugodno tudi za otroke in starše, ki so prav tako v nenehnem stanju pripravljenosti. Izgubljamo energijo za nekaj, kar ne pripomore k temu, da bi pedagoško delo potekalo pod normalnimi pogoji." 

Direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović je pojasnil, da v vseh zdravstvenih domovih za testiranje šolnikov uporabljajo iste hitre teste dobavitelja Majbert Pharm.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta